Βιταμίνη C

Δούκας, Χρήστος/ Γιαζιτζόγλου, Βασιλική


Institution and School/Department of submitter: ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Keywords: Ιδιότητα;Βιταμίνη;Τροφή;Αντίδραση
Issue Date: 10-Nov-2013
Abstract: Η παρούσα πτυχιακή εργασία αναφέρεται στην βιταμίνη C, στις ιδιότητες της καθώς και στα πολύτιμα συστατικά της διατροφής. Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες, αναγκαίες σε ελάχιστες ποσότητες που προσλαμβάνονται κυρίως με τις τροφές. Είναι πολύ σπουδαίος ο ρόλος τους στην ανάπτυξη των οργανισμών και στην επιτέλεση αρκετών βασικών λειτουργιών. Διακρίνονται σε υδατοδιαλυτές (Β,C,P)και λιποδιαλυτές βιταμίνες (A,D,E,K),η απορρόφηση των οποίων εξαρτάται από την απορρόφηση των λιπών. Οι βιταμίνες A,C,E αποτελούν ασπίδα για τις ρυτίδες. Χωρίς τις βιταμίνες ο οργανισμός μας δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανένα από τα άλλα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων. Εκτός από το να ρυθμίζουν την καλή λειτουργία του οργανισμού μας είναι απαραίτητες όπως και τα ανόργανα άλατα σε πολύ μικρές ποσότητες.Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη βιταμίνη C,η έλλειψή της οδηγεί σε αναιμία, παραμόρφωση των οστών και στην ασθένεια σκορβούτο που χαρακτηρίζεται από συχνές αιμορραγίες σε διάφορα σημεία του σώματος. Η βιταμίνη c συμμετέχει σε πολλά ενζυμικά συστήματα και είναι απόλυτα απαραίτητη για το σχηματισμό και τη διατήρηση κολλαγόνου. Τρείς πλούσιες τροφές σε βιταμίνη c είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και κυρίως ο χυμός πορτοκαλιού και λεμονιού. Καταστρέφεται με το βρασμό. Ο άνθρωπος σε αντίθεση με όλα τα άλλα θηλαστικά δεν συνθέτει βιταμίνη c.Όπως αναφέρθηκε η έλλειψη της βιταμίνης c προκαλεί σκορβούτο που εμφανίζεται κλινικά με ανησυχία, πετεχιώδες εξάνθημα, υπερτροφία και αιμορραγία των ούλων και υποπεριοστικές αιμορραγίες κυρίως των κάτω άκρων που εκδηλώνονται με έντονο πόνο κατά την κίνηση.
Description: Πτυχιακή εργασία--Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας--Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας, 2008--αα1062
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/6968
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Giazitzoglou_Vasiliki.pdf809.62 kBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/6968
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.