Πολυδιάστατη στατιστική ανάλυση δεδομένων προερχόμενων από ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες

Μάλλιαρη, Αφροδίτη/ Malliari, Afrodite


Institution and School/Department of submitter: ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Keywords: Data analysis (Quantitative research);Ποσοτικές μεταβλητές;Στατιστική ανάλυση, Πολυπαραγοντική;Ποιοτικές μεταβλητές;Ποιοτική ανάλυση (Έρευνα);Βιβλιοθήκες—Στατιστικές μέθοδοι;Ανάλυση δεδομένων (Ποσοτική έρευνα);Statistical analysis, Multivariate;Qualitative variables;Quantitative variables;Qualitative analysis (Research);Libraries—Statistical methods
Issue Date: 2005
Abstract: Οι βιβλιοθήκες ως ζωντανοί οργανισμοί με στόχους, αποτελέσματα αλλά και αξιολογήσεις δύνανται να χρησιμοποιούν τη στατιστική ως ένα εργαλείο μέτρησης της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας τους. Η έως τώρα χρήση της στατιστικής από τις βιβλιοθήκες τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο εστιάζεται στην ανάλυση ποσοτικών κατά κύριο λόγο μεταβλητών και ανήκει στη μονοδιάστατη ή δισδιάστατη ανάλυση. Με την παρούσα ανακοίνωση προβάλλουμε ένα νέο μοντέλο στατιστικής επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων προερχόμενων από το χώρο των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών προτείνοντας νέες για τα βιβλιοθηκονομικά δεδομένα μεθόδους πολυδιάστατης στατιστικής ανάλυσης ποιοτικών και ποσοτικών μεταβλητών. Οι συγκεκριμένες μέθοδοι εφαρμόστηκαν σε δεδομένα προερχόμενα από τις αναζητήσεις χρηστών στον opac μιας ακαδημαϊκής βιβλιοθήκης. Τα αποτελέσματα των μεθόδων εμφανίζονται στο επίπεδο με τη μορφή παραγοντικού επιπέδου και με τη μορφή δενδρογράμματος και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν αναφέρονται τόσο στη συμπεριφορά των χρηστών απέναντι στον κατάλογο όσο και στη λειτουργία του ιδίου του καταλόγου.
Description: The present document was first published in the 14th Pan-hellenic Conference on Academic Libraries organized by the TEI of Athens, 2005. This document is included in the minutes of the conference which are expected to be published (in print format) soon.
Η παρούσα εισήγηση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών που φιλοξενησε το Τ.Ε.Ι. Αθηνών το 2005. Η εισήγηση περιλαμβάνεται στα πρακτικά του συνεδρίου και θα είναι διαθέσιμη και σε έντυπη μορφή μόλις αυτά εκδοθούν.
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/4394
Appears in Collections:Δημοσιεύσεις σε Περιοδικά

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Malliari_Aphrodite_Multivariate_Statistical_Analysis_Of_Data.pdf200.48 kBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/4394
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.