Εφαρμογή τεχνολογιών ιχνηλασιμότητας για νωπά προϊόντα στη βιομηχανία τροφίμων

Ζκάγιας, Αντώνιος


Institution and School/Department of submitter: ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Keywords: Fresh products;Ιχνηλασιμότητα;Traceability;Νωπά τρόφιμα
Issue Date: 5-Nov-2008
Abstract: The traceability that is the opportunity to know which is the origin and the background of the of each product which we used to a product, to which product it used and where the specific material was disposed, was always one of the most important premises of the Systems Quality Assurance. Especially, at the category of fresh products on food industry, the traceability is important in nowadays and mandatory. Her application, could be difficult without the help of the technology and to implementation of a plan. In this thesis, is presented the application of technologies of traceability's, for fresh products of the food industry with the notification of the traceability's term, of her systems and technologies which applied at fresh products of the food industry, what dominance at the market area, why and what will exists in the future, with the aim the information of the representative, the market area of the fresh products of the food industry and to adopt the traceability to production, movement, standardization of their products. The data collection, for the approach of this aim, was done by the use of foreign research and information, from forms and internet addresses and with interviews of the market area representatives. From the data collection (research) established that the most of the market areas representatives, except from the big companies and with the companies which trade with companies of abroad, where the tractabilities application is given, they don't know the definition of term traceability, at 80%. The super markets, users of bar code technology, thought that the technology as method of a facilitation of a "bang" at the machine and no the technology of traceability, although that partial, the energies includes data traceabilities, which don't realized it. The appetence from the traceabilities application in food, from companies and costumers, shows that the safety of food, companies and of customers can not be randomly. The introduction and implementation of traceabilities systems,is necessary at the century of globalisation,and it wants good preparation for it treatment.
Η ιχνηλασιμότητα, δηλαδή η δυνατότητα να γνωρίζουμε ποιά είναι η προέλευση και η προϊστορία κάθε υλικού που χρησιμοποιούμε σε ένα προϊόν, σε ποιό προϊόν χρησιμοποιήθηκε και πού έχει διατεθεί το συγκεκριμένο υλικό, υπήρξε, ανέκαθεν, μία από τις βασικές προϋποθέσεις των Συστημάτων 0ιασφάλισης Ποιότητας. Ειδικά, στην κατηγορία των νωπών προϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων, η ιχνηλασιμότητα, είναι αναγκαία και στην τωρινή εποχή νομική και υποχρεωτική. Η εφαρμογή της, όμως, θα ήταν αδύνατη χωρίς την βοήθεια της τεχνολογίας και την υλοποίηση κάποιου πλάνου της. Στην παρούσα εργασία, παρουσιάζεται, η εφαρμογή των τεχνολογιών ιχνηλασιμότητας, για νωπά προϊόντα της βιομηχανία τροφίμων, με την γνωστοποίηση: του όρου της ιχνηλασιμότητας, των συστημάτων της και των τεχνολογιών της, πως εφαρμόζονται στα νωπά προϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων, τι επικρατεί στην αγορά, γιατί και τί θα ισχύσει στο μέλλον, με στόχο, να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι, της αγοράς των νωπών προϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων, ώστε να υιοθετήσουν την ιχνηλασιμότητα στην παραγωγή, τυποποίηση και διακίνηση των προϊόντων τους. Η συλλογή των στοιχείων, για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου, έγινε με την μέθοδος της χρήση διαφόρων ξένων ερευνών και πληροφοριών, από έντυπα και διευθύνσεις διαδικτύου και με συνεντεύξεις εκπροσώπων της αγοράς. Από την συλλογή (έρευνα) των στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι εκπρόσωποι της αγοράς, πλην των μεγάλων επιχειρήσεων και εκείνων που εμπορεύονται με επιχειρήσεις του εξωτερικού, όπου η εφαρμογή τις ιχνηλασιμότητας είναι δεδομένη, δεν γνώριζαν καθόλου τι θα πει ο όρος ιχνηλασιμότητα, σε ποσοστό 80%. Τα super market, χρήστες της τεχνολογία bar code, θεωρούσαν την τεχνολογία, μέθοδο διευκόλυνσης «χτυπήματος» στην ταμιακή μηχανή και όχι τεχνολογία ιχνηλάτησης, παρόλο που μερικός, οι ενέργειές τους περιείχαν στοιχεία ιχνηλασιμότητας, που δεν το αντιλαμβάνονταν. Η επιθυμία όμως, εφαρμογής ιχνηλασιμότητας στα τρόφιμα, από επιχειρήσεις και καταναλωτές, δείχνει ότι η ασφάλεια των τροφίμων και της επιχείρησης, δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη της. Η εισαγωγή και υλοποίηση συστημάτων ιχνηλασιμότητας, αποτελεί πλέον μια αναγκαιότητα στον αιώνα της παγκοσμιοποίησης, γι’αυτό θέλει καλή προετοιμασία για την αντιμετώπισή της.
Description: Πτυχιακή εργασία -- Παράρτημα Κατερίνης -- Τμήμα Τυποποίησης & Διακίνησης προϊόντων (Logistics), 2008
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/2815
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Zkagias_Antonios.pdf6.2 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/2815
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.