Παράγοντες που επηρεάζουν την Ποσότητα και τη Ποιότητα του Παραγόμενου Αγελαδινού Γάλακτος (Bachelor thesis)

Μερούσης, Παναγιώτης


Μερούσης .Π 2021. Παράγοντες που επηρεάζουν τη ποσότητα και ποιότητα του παραγόμενου αγελαδινού γάλακτος. Πτυχιακή Διατριβή, Κατεύθυνση Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Θεσσαλονίκη, σελ. 1–55. Το ύψος της γαλακτοπαραγωγής και η σύσταση του αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες που επηρεάζουν τόσο το οικονομικό αποτέλεσμα των εκμεταλλεύσεων και την ύπαρξη τους όσο και την ποιότητα και ασφάλεια του τελικού προϊόντος που καταναλώνεται. Αρχικά στο πρώτο κεφάλαιο θα γίνει μια εισαγωγή στο θέμα της γαλακτογένεσης και της καθόδου του γάλακτος μέχρι την εξαγωγή του. Στο δεύτερο κεφάλαιο της πτυχιακής εργασίας θα αναλυθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν τη ποσότητα της γαλακτοπαραγωγής , δηλαδή το πόσα κιλά γάλακτος παράγει μια γαλακτοπαραγωγή αγελάδα κατά τη διάρκεια μιας πλήρους γαλακτικής περιόδου διάρκειας 305 ημερών. Θα αναλυθούν τόσο οι εξωγενείς παράγοντες όπως η διατροφή , η διαθεσιμότητα και ποιότητα του νερού , οι συνθήκες σταβλισμού κλπ , όσο και παράγοντες γενετικοί (γενετικό δυναμικό , επιλογή σπέρματος) και διαχείρισης , κατά τη ενήλικη ζωή του ζώου και τη παραγωγή γάλακτος αλλά και κατά την διαχείριση του ως μοσχάρι και μοσχίδα. Στο τρίτο κεφάλαιο θα αναλυθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν τη ποιότητα , δηλαδή την σύσταση του γάλακτος , την υγιεινή του κατάσταση και τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά (γεύση, χρώμα, οσμή). Όπως και νωρίτερα η ποιότητα επηρεάζεται και από τις ενέργειες του ανθρώπου ( διατροφή , πρακτικές κατά την άμελξη, εμβολιακό πρόγραμμα) αλλά και από τη φύση ( εποχή του έτους , ατομικότητα του ζώου). Η σύσταση του γάλακτος (λιποπεριεκτικότητα, πρωτεινοπεριεκτικότητα κλπ) θεωρόυμε πως πρέπει να θεωρούνται παράγοντες ποιότητας μιας και οι βιομηχανίες που παραλαμβάνουν το γάλα θέτουν κατώτατα και ανώτατα όρια τα οποία με τη σειρά τους κρίνουν και το μέγεθος της πληρωμής του παραγωγού.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών - Τμήμα Γεωπονίας
Keywords: Ποσότητα Παραγόμενου Αγελαδινού Γάλακτος;Ποιότητα του Παραγόμενου Αγελαδινού Γάλακτος;Αγελαδινό Γάλα;Παράγοντες του Παραγόμενου Αγελαδινού Γάλακτος
Description: Πτυχιακή εργασία - Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών - Τμήμα Γεωπονίας, 2022 (α/α 13805)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/17004
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΠΤΥΧΙΑΚΗ.docΠτυχιακή εργασία588.5 kBMicrosoft WordView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/17004
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.