Σχολή Κοινωνικών Επιστημών - Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης (Bachelor thesis)

Μερτζεμέκη, Σοφία


Σκοπός της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας είναι η παρουσίαση και η ανάλυση του ψηφιακού αρχείου του Ελληνικού Λογοτεχνικού Ιστορικού Αρχείου. Απώτερος στόχος με το θέμα αυτό, να διατυπωθούν προτάσεις βελτίωσης σχετικά με την εξέλιξη και την αναβάθμιση της ψηφιακής βιβλιοθήκης του ΕΛΙΑ ώστε να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στον εκάστοτε χρήστη. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού δημιουργήθηκε ένας οδηγός χρήσης του Ψηφιακού αρχείου του ΕΛΙΑ καθώς επίσης χρησιμοποιήθηκαν συνεντεύξεις με έναν αρχειονόμο και μία βιβλιοθηκονόμο του ΕΛΙΑ και μέσω αυτών αναδείχθηκαν σημαντικοί παράγοντες σχετικά με την αξιοποίηση του ΕΛΙΑ από τους χρήστες. Το δείγμα της έρευνας αποτελούνταν από ένα αρχειονόμο και μια βιβλιοθηκονόμο του ΕΛΙΑ. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιηθήκαν (α) δύο ημι-δομημένες συνεντεύξεις και (β) σημειώσεις ημερολογίου ερευνητή, και τα δεδομένα αναλύθηκαν συνδυαστικά με βάση τις αρχές της θεμελιωμένης θεωρίας υπό το πρίσμα θεωριών αξιολόγησης των ατομικών κινήτρων. Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψαν οι ακόλουθοι θεματικοί άξονες που στην παρούσα εργασία, ερμηνεύονται στοιχεία όπως: η αξιοποίηση των ψηφιακών βιβλιοθηκών από το κοινό, η σχέση-σύνδεση ψηφιακής βιβλιοθήκης και κοινού, η εξέλιξη και η αναβάθμιση της ιστοσελίδας (Home - Elia.org.gr) του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου στο άμεσο μέλλον, η δημιουργία οδηγού χρήσης της ψηφιοποιημένης συλλογής και η λειτουργία και ο ρόλος του βιβλιοθηκονόμου στη ψηφιακή βιβλιοθήκη του Ε.Λ.Ι.Α. Τα αποτελέσματα έδειξαν την σύγχρονη αξιοπιστία της ψηφιακής βιβλιοθήκης του ΕΛΙΑ και ταυτόχρονα τις παροχές υπηρεσιών που δίνουν πλέον στο εκάστοτε χρήστη.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Κοινωνικών Επιστημών - Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης
Keywords: Ψηφιακή βιβλιοθήκη;Πληροφορική;Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό
Description: Πτυχιακή εργασία - Σχολή Κοινωνικών Επιστημών - Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, 2022 (α/α 13816)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16993
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16993
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.