Πρόσληψη πρωτεΐνης στον αυστηρά φυτοφάγο πληθυσμό της Ελλάδας: Κάλυψη των συστάσεων κατανάλωσης φυτικών τροφίμων και παράγοντες που την επηρεάζουν (Bachelor thesis)

Κασσιού, Ιωάννα/ Βόλτσης, Χρήστος


Εισαγωγή: Τα τελευταία χρόνια η αύξηση της κατανάλωσης κρέατος και των ζωικών προϊόντων έχει ως συνέπεια την αύξηση τόσο των περιβαλλοντικών προβλημάτων όσο και των προβλημάτων υγείας. Ταυτόχρονα όμως, το ενδιαφέρον γύρω από την αυστηρά φυτοφαγική διατροφή αυξάνεται με όλο και περισσότερα άτομα να την υιοθετούν. Επίσης η επιστημονική κοινότητα έχει προτείνει ότι μια καλά σχεδιασμένη αυστηρά φυτοφαγική διατροφή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού. Όσον αφορά τη πρωτεΐνη, δεν υπάρχουν έρευνες που έχουν μελετήσει τη προσλαμβανόμενη ποσότητα και επάρκεια μόνο στους αυστηρά φυτοφάγους πληθυσμούς. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διερευνηθεί ποιοτικά, αν καλύπτονται οι πρωτεϊνικές ανάγκες των αυστηρά φυτοφάγων, μέσω της επάρκειας κατανάλωσης των προτεινόμενων μερίδων των φυτικών τροφίμων που περιέχουν πρωτεΐνη. Επίσης μελετήθηκε η ύπαρξη παραγόντων οι οποίοι να επηρεάζουν την κάλυψη ή μη των πρωτεϊνικών αναγκών. Μεθοδολογία: Για το θεωρητικό μέρος της έρευνας πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση της τελευταίας πενταετίας. Για το πειραματικό μέρος δημιουργήθηκε ερωτηματολόγιο το οποίο συμπληρώθηκε ψηφιακά από 168 ενήλικα αυστηρά φυτοφάγα άτομα. Αυτό αποτελείται από 36 ερωτήσεις που αφορούσαν γενικά χαρακτηριστικά του δείγματος (δημογραφικά, δείκτες υγείας, ύπαρξη δίαιτας αλλαγής βάρους) καθώς και γενικές ερωτήσεις πάνω στην αυστηρά φυτοφαγική διατροφή. Επίσης περιείχε ερωτηματολόγιο για τη φυσική δραστηριότητα και για τη κατανάλωση τροφίμων καθώς και ερωτήσεις για τη λήψη συμπληρωμάτων πρωτεΐνης. Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν στο Microsoft Excel 2007 και IBM SPSS 23 και πραγματοποιήθηκαν έλεγχος ανεξαρτησίας χ2 και έλεγχος Wilcoxon. Αποτελέσματα: Φάνηκε ότι το δείγμα δεν κάλυπτε τις συνιστώμενες συστάσεις των τροφίμων που μελετήθηκαν και επομένως τις ανάγκες σε πρωτεΐνη. Κάποιοι παράγοντες που φαίνεται να σχετίζονται με την κάλυψη των συστάσεων ήταν ο λόγος υιοθέτησης της διατροφής, το χρονικό διάστημα που ακολουθούν την διατροφή, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας καθώς επίσης βρέθηκε και συνάφεια μεταξύ των 3 διαφόρων ομάδων τροφίμων. Η λήψη συμπληρωμάτων πρωτεΐνης σχετίζεται με το υψηλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Συμπέρασμα: Διαπιστώθηκε πως οι συμμετέχοντες δεν ακολουθούσαν τις συστάσεις των τροφίμων, είχαν μια μη ορθά σχεδιασμένη φυτοφαγική διατροφή και έτσι δεν κάλυπταν τις πρωτεϊνικές τους ανάγκες.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επιστημών Υγείας - Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
Keywords: Αυστηρά φυτοφαγική διατροφή;Πρωτεΐνη;Φυτικά τρόφιμα;Διατροφικές συνήθειες
Description: Πτυχιακή εργασία - Σχολή Επιστημών Υγείας - Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2022 (α/α 13823)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16986
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16986
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.