Πιθανότητα εμφάνισης σαρκοπενίας σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα (Bachelor thesis)

Κουτρουλού, Σελήνη/ Ευθυμιάδου, Στυλιανή


Εισαγωγή: Ο καρκίνος είναι μία πάθηση πολυμορφική και περίπλοκη, κατά την οποία παρεμποδίζεται η φυσιολογική διαίρεση και αναπαραγωγή των κυττάρων, με αποτέλεσμα τον εκφυλισμό του οργανισμού. Στα άτομα της τρίτης ηλικίας, ο καρκίνος έχει μεγαλύτερη επιθετικότητα, και μαζί με άλλους δυσμενείς παράγοντες υποβιβάζει την υγεία τους. Σε αυτούς τους παράγοντες έρχεται και συγκαταλέγεται η σαρκοπενία, ιδίως η πιο παθογόνος μορφή της, η καχεξία, η οποία εμφανίζεται σχεδόν σε όλους του ηλικιωμένους καρκινοπαθείς και προκαλεί φθορά στο μέγεθος και στην ποιότητα των μυών. Χωρίς άμεση πρόληψη και θεραπευτική παρέμβαση, ο συνδυασμός αυτών των παθογόνων παθήσεων οδηγεί σε σταδιακή φθορά και θνησιμότητα. Σκοπός: Ο σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας είναι να εντοπίσει τυχόν συσχετίσεις του καρκίνου του πνεύμονα με την παράλληλη εμφάνιση σαρκοπενίας και να αξιολογήσει τις διατροφικές συνήθειες των καρκινοπαθών. Μεθοδολογία: Συνολικά 45 ασθενείς, που νοσηλεύονταν με καρκίνο του πνεύμονα στο Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στην Πνευμονολογική Πτέρυγα, συμμετείχαν στην έρευνα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία στο Νοσοκομείο, μετά την έγκρισή της από το Διοικητικό και Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου. Ο κάθε ασθενής, έπειτα από ενημέρωση σχετικά με το πρωτόκολλο της έρευνας, απαντούσε προφορικά στα ερωτηματολόγια. Πιο συγκεκριμένα, λήφθηκε το Ιατρικό-Ιστορικό τους, μετρήθηκαν τα ανθρωπομετρικά τους χαρακτηριστικά, έγινε ανάλυση της σύνθεσης σώματος και καταγράφηκε μέσω του MedDietScore η προσκόλληση τους στη Μεσογειακή Διατροφή. Καταγράφηκαν επίσης οι απαντήσεις τους στα ερωτηματολόγια SARC-F(Strength, Assistance withwalking, Risefrom a chair, Climbstairs and Falls, ανίχνευση σαρκοπενίας)και EAT-10(EatingAssessmentTool, αξιολόγηση της κατάποσης). Στη συνέχεια, για την ολοκλήρωση της έρευνας, πραγματοποιήθηκε περιγραφική στατιστική ανάλυση των δεδομένων με τη χρήση του προγράμματος IBMSPSS 20. Αποτελέσματα: Σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση το μεγαλύτερο ποσοστό από τον πληθυσμό που αναλύσαμε ήταν άντρες(75,6%) και οι περισσότεροι ηλικίας 62-72 ετών. Προέκυψε επίσης ότι είχαν υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος. Το 80,0% του πληθυσμού παρουσίασε καλή προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή. Τα περισσότερα άτομα παρουσίασαν μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα(84,4% του πληθυσμού) και συγκεκριμένα πλακώδη(25 άτομα). Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατέφυγε στη 3 διακοπή καπνίσματος(35,56%). Σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο SARC-Fπροέκυψε ότι το 33,3% διατρέχει κίνδυνο εμφάνισης σαρκοπενίας κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται από την αξιολόγηση που κάναμε με βάση τα κριτήρια του EWGSOPοπού βρέθηκε ότι το 68,9% έχει πιθανή ύπαρξη σαρκoπενίας. Ένα μικρό ποσοστό (24,4%) παρουσίασε πρόβλημα κατάποσης. Έγιναν επίσης και κάποιες αναλύσεις σύστασης σώματος με IBMSPSS 20 οι οποίες έχουν αναλυθεί σε πίνακα. Συμπεράσματα: Στην έρευνα που διεξήχθη, φάνηκε πως η σαρκοπενία προσβάλλει σε μεγάλο βαθμό τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και επηρεάζει την φυσική τους κατάσταση, μειώνει την ολική τους ενέργεια και την μυϊκή τους αντοχή, επιβαρύνοντας έτσι την πορεία της νόσου. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις διατροφικές συνήθειες των ασθενών, αλλά και στην έλλειψη επαρκούς φυσικής δραστηριότητας.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επιστημών Υγείας - Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
Keywords: Καρκίνος;Πνεύμονες;Μη μικροκυτταρικός καρκίνος;Μικροκυτταρικός καρκίνος;Σαρκοπενία;Καχεξία
Description: Πτυχιακή εργασία - Σχολή Επιστημών Υγείας - Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16518
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Πτυχιακή Κουτρουλού-Ευθυμιάδου.pdfπτυχιακή εργασία3.03 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16518
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.