Διατροφική ετικέτα και καταναλωτής (Bachelor thesis)

Αβραμίδου, Ελένη/ Καραχρήστου, Αλεξάνδρα


The food label is a way for the producer to communicate with the consumer and, above all, a legal framework that protects the consumer in his purchases. According to the European Food Information Council (EUFIC), producers are required by law to provide specific information to consumers, whether they are printed on the packaging or listed on food labels. (Δουκοπούλου, 2014) The purpose of this study is to investigate how much consumers, and in particular citizens of the wider region, are interested of Kilkis and Imathia Country on nutrition labels and whether they read correctly and do not misinterpret them. This research focuses on women and men aged 18 and over. The study involved 800 individuals, women and men, aged 18 and over. These people received dietary questionnaires during the year of 2019-2020. The level of statistics significance was set at p = 0.05. Analyzes were performed using of Statistical Package for the Social Sciences (IBM SPSS STATISTICS V.20) and Microsoft Excel.
Alternative title / Subtitle: Nutrition label and consumer
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επιστημών Υγείας - Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
Subject classification: Τρόφιμα--Επισήμανση
Food--Labeling
Καταναλωτές--Ελλάδα--Κιλκίς (Νομός)--Στάσεις
Consumers--Greece--Kilkis (Perfecture)--Attitudes
Καταναλωτική συμπεριφορά
Consumer behavior
Καταναλωτές--Ελλάδα--Ημαθία--Στάσεις
Consumers--Greece--Imathia--Attitudes
Keywords: Διατροφική ετικέτα;Food label;Παραγωγοί;Producers;Καταναλωτές;Consumers;Κιλκίς;Kilkis;Ημαθία;Imathia
Description: Πτυχιακή εργασία-Σχολή Επιστημών Υγείας-Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2020 (α/α 12123)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16514
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: Πτυχιακή εργασία
Subject classification: Τρόφιμα--Επισήμανση
Food--Labeling
Καταναλωτές--Ελλάδα--Κιλκίς (Νομός)--Στάσεις
Consumers--Greece--Kilkis (Perfecture)--Attitudes
Καταναλωτική συμπεριφορά
Consumer behavior
Καταναλωτές--Ελλάδα--Ημαθία--Στάσεις
Consumers--Greece--Imathia--Attitudes
Item language: el
Item access scheme: account
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επιστημών Υγείας - Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
Publication date: 2020-09-07
Bibliographic citation: Αβραμίδου, E. & Καραχρήστου, A. (2020). Διατροφική ετικέτα και καταναλωτής (Πτυχιακή εργασία). ΔΙΠΑΕ.
Abstract: Διατροφική ετικέτα είναι ένας τρόπος επικοινωνίας του παραγωγού με τον καταναλωτή και κυρίως ένα νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει τον καταναλωτή στις αγορές του. Σύμφωνα με τον EUFIC (European Food Information Council), οι παραγωγοί είναι αναγκασμένοι, βάσει νόμου να παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες στους καταναλωτές, είτε αυτές είναι τυπωμένες στη συσκευασία, είτε αναγράφονται σε ετικέτες που επισυνάπτονται στα τρόφιμα (Δουκοπούλου, 2014). Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνηθεί κατά πόσο ενδιαφέρονται οι καταναλωτές και συγκεκριμένα οι πολίτες των ευρύτερων περιοχών των Νομών Κιλκίς και Ημαθίας για τις διατροφικές ετικέτες, καθώς και αν τις διαβάζουν σωστά και δεν τις παρερμηνεύουν. Η έρευνα αυτή επικεντρώνεται σε γυναίκες και άνδρες ηλικίας 18 ετών και άνω. Στη μελέτη έλαβαν μέρος 800 άτομα, γυναίκες και άνδρες ηλικίας από 18 και άνω. Τα άτομα αυτά έλαβαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές ετικέτες κατά το έτος του 2019-2020. Το επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας ορίστηκε σε p=0,05. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση του στατιστικού πακέτου Statistical Package for the Social Sciences (IBM SPSS STATISTICS V.20) και του Microsoft Excel
The food label is a way for the producer to communicate with the consumer and, above all, a legal framework that protects the consumer in his purchases. According to the European Food Information Council (EUFIC), producers are required by law to provide specific information to consumers, whether they are printed on the packaging or listed on food labels. (Δουκοπούλου, 2014) The purpose of this study is to investigate how much consumers, and in particular citizens of the wider region, are interested of Kilkis and Imathia Country on nutrition labels and whether they read correctly and do not misinterpret them. This research focuses on women and men aged 18 and over. The study involved 800 individuals, women and men, aged 18 and over. These people received dietary questionnaires during the year of 2019-2020. The level of statistics significance was set at p = 0.05. Analyzes were performed using of Statistical Package for the Social Sciences (IBM SPSS STATISTICS V.20) and Microsoft Excel.
Advisor name: Κυρανάς, Ευστράτιος
Examining committee: Κυρανάς, Ευστράτιος
Publishing department/division: Σχολή Επιστημών Υγείας - Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
Publishing institution: ihu
Number of pages: 111 σελ.
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16514
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.