Διοίκηση Ποιότητας στη φροντίδα υγείας στην Ελλάδα. Μελέτη περίπτωσης του Κέντρου Υγείας Έδεσσας (Master thesis)

Μουσένας, Ιωάννης


Στις μέρες μας όλοι οι υγειονομικοί φορείς επιδιώκουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και στις προσδοκίες των ασθενών και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αναβαθμίσουν την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Ο βαθμός ποιότητας των υπηρεσιών καθορίζει και το μέγεθος της ικανοποίησης των ασθενών από τη φροντίδα που απολαμβάνουν. Όταν η ικανοποίηση είναι σε υψηλά επίπεδα οι ασθενείς είναι προσηλωμένοι στους φορείς υγείας, ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των γιατρών σχετικά με την ασθένεια τους και γενικά αυξάνεται το επίπεδο συνεργασίας τους. Αντίθετα, όταν η ικανοποίηση κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα οι περισσότεροι ασθενείς αναζητούν νέους και καλύτερους υγειονομικούς φορείς για να εξυπηρετηθούν και φυσικά μειώνεται η συνεργασία τους με γιατρούς σε θέματα που αφορούν την θεραπεία τους και γενικά της υγείας τους. Η ικανοποίηση είναι πλήρως εξαρτώμενη από την δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών στις υγειονομικές υπηρεσίες, την επαγγελματική κατάρτιση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την τοποθεσία των υγειονομικών κέντρων , τα μέσα μεταφοράς που οδηγούν σ’ αυτά και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. Σκοπός εργασίας Η παρούσα διπλωματική εργασία έγινε για να προσδιοριστεί ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών, στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας φροντίδας, στη περιοχή της Έδεσσας και συγκεκριμένα στο Κέντρο Υγείας Έδεσσας. Καταγράφεται η άποψη των ασθενών, τα παράπονα τους αλλά και τα θετικά τους σχόλια αφού έλαβαν υγειονομική φροντίδα από το Κέντρο Υγείας. Όλα τα δεδομένα της έρευνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να εντοπιστούν προβλήματα και να αξιολογηθεί το μέγεθος τους . Επιπλέον χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα το Κέντρο Υγείας Έδεσσας μπορεί να δομήσει ένα πιο αποτελεσματικό πλάνο οργάνωσης και να προσφέρει υπηρεσίες πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές. Μεθοδολογία Η παρούσα εργασία έγινε με τη βοήθεια ερωτηματολογίου των [Αλετράς , και συν,2007]. Αποτελείται από 53 ερωτήσεις κλειστού τύπου σε πενταβάθμια κλίμακα Likert αλλά και ανοικτού τύπου. Οι ερωτήσεις σχετίζονται με το Κέντρο Υγείας Έδεσσας στο σύνολο και αφορούν τις υπηρεσίες που προσφέρει την πρόσβαση σ’ αυτό, τις εγκαταστάσεις και τον υλικό-τεχνολογικό εξοπλισμό. Συμμετείχαν 100 ασθενείς, οι οποίοι επισκέφτηκαν το κέντρο υγείας τον τελευταίο ένα μήνα. Τα αποτελέσματα της έρευνας, σε γενικές γραμμές, φανερώνουν ότι το επίπεδο υπηρεσιών του Κέντρου Υγείας είναι αρκετά καλό και τα θετικά σχόλια υπερέχουν σε μεγάλο βαθμό έναντι των αρνητικών. Πάντα όμως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης - Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών ,Μάρκετινγκ και Τουρισμού
Keywords: Ικανοποίηση ασθενών;Πρωτοβάθμια φροντίδα;Ποιότητα υπηρεσιών υγείας;Κέντρο υγείας
Description: Μεταπτυχιακή εργασία - Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης - Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών ,Μάρκετινγκ και Τουρισμού,2021 (α/α 12977)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16456
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Διατριβές

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16456
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.