Η επίδραση του κυλιόμενου ωραρίου στην εργασιακή εξουθένωση των επαγγελματιών υγείας της Ελλάδας (Master thesis)

Περιστεράκης, Χαράλαμπος


Εισαγωγή: Οι επαγγελματίες υγείας στα νοσηλευτικά ιδρύματα εργάζονται σε κυλιόμενο σύστημα εργασίας ώστε οι υπηρεσίες υγείας να παρέχονται ανεμπόδιστα ολόκληρο το 24ωρο. Ωστόσο, η εργασία σε ασταθές ωράριο επηρεάζει την ψυχική και σωματική τους υγεία και συμβάλει στον κίνδυνο εμφάνισης εργασιακής εξουθένωσης. Η εργασιακή εξουθένωση επηρεάζει αρνητικά τους επαγγελματίες υγείας, καθώς και το επίπεδο της παρεχόμενης φροντίδας. Σκοπός: Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στην διερεύνηση της εργασιακής εξουθένωσης των επαγγελματιών υγείας της Ελλάδας και στην επίδραση του κυλιόμενου ωραρίου. Υλικό και μεθοδολογία: Το δείγμα αποτελείται από επαγγελματίες υγείας διαφόρων κλάδων που εργάζονται στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα. Το ερωτηματολόγιο εξετάζει δημογραφικά και επαγγελματικά χαρακτηριστικά, καθώς και την εργασιακή εξουθένωση με τις κλίμακες της Maslach. Στις ερωτήσεις απάντησαν 160 επαγγελματίες υγείας. Η στατιστική ανάλυση έγινε με το πρόγραμμα PSPP και χρησιμοποιήθηκαν πίνακες Τ – test και Anova, καθώς και μη παραμετρικός έλεγχος Kruskal – Wallis. Αποτελέσματα: Οι επαγγελματίες υγείας του δείγματος είναι στην πλειοψηφία τους γυναίκες (81%) και εργάζονται σε σύστημα βαρδιών (73%). Εμφανίζουν υψηλή συναισθηματική εξάντληση, υψηλή αποπροσωποποίηση καθώς και υψηλό δείκτη προσωπικών επιτευγμάτων. Επομένως, φαίνεται να πάσχουν από εργασιακή εξουθένωση. Η συναισθηματική εξάντληση επηρεάζεται στατιστικά σημαντικά από τα έτη εργασίας στον τομέα της υγείας, τα έτη εργασίας σε κυλιόμενο ωράριο, τη δυνατότητα ρύθμισης των ωραρίων, την ικανοποίηση από τον μισθό. Τα προσωπικά επιτεύγματα επηρεάζονται από τη δυνατότητα ρύθμισης των ωραρίων. Η εργασία σε κυλιόμενο ωράριο επηρεάζει και τις τρεις κλίμακες της Maslach. Συμπεράσματα: Οι επαγγελματίες υγείας πάσχουν από εργασιακή εξουθένωση. Η εργασία σε κυλιόμενο ωράριο ενισχύει την εργασιακή εξουθένωση.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης - Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού
Keywords: Επαγγελματίες υγείας;Εργασιακή εξουθένωση;Κυλιόμενο ωράριο;Βάρδιες;εργασιακή ικανοποίηση
Description: Μεταπτυχιακή εργασία - Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης - Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού, 2021 (α/α 12979)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16453
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Διατριβές

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Διπλωματικη Περιστερακης.pdfΜεταπτυχιακή εργασία 1.84 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16453
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.