Γάλα από φυτικές πηγές έναντι αγελαδινού γάλακτος ως εναλλακτική επιλογή. (Bachelor thesis)

Στεφανόπυλος, Σωκράτης/ Καλλιάντζα, Ελισάβετ/ Φασουλή, Χριστίνα


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΣτεφανόπυλος, Σωκράτηςel
dc.contributor.authorΚαλλιάντζα, Ελισάβετel
dc.contributor.authorΦασουλή, Χριστίναel
dc.date.accessioned2024-03-27T12:19:07Z-
dc.date.available2024-03-27T12:19:07Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16436-
dc.descriptionΠτυχιακή εργασία - Σχολή Επιστημών Υγείας - Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας 2021 (α/α 12986)el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectΑγελαδινό γάλαel
dc.subjectΦυτικό γάλαel
dc.subjectΓαλακτομικά προΪόνταel
dc.subjectΕπιλογές γάλακτοςel
dc.subjectΚαταναλωτές γάλακτοςel
dc.titleΓάλα από φυτικές πηγές έναντι αγελαδινού γάλακτος ως εναλλακτική επιλογή.el
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.generalDescriptionΠτυχιακή εργασίαel
heal.identifier.secondary12986-
heal.dateAvailable2024-03-27T12:20:07Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΣχολή Επιστημών Υγείας - Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.publicationDate2021-07-16-
heal.bibliographicCitationΣτεφανόπουλος,Σ - Καλλιαντζά, Ε - φασουλή, Χ. (2021). Γάλα από φυτικές πηγές έναντι αγελαδινού γάλακτος ως εναλλακτική επιλογή (Πτυχιακή εργασία). ΔΙΠΑΕel
heal.abstractΤο αγελαδινό γάλα αποτελεί εδώ και αιώνες το πιο ευρέως διαδεδομένο γάλα το οποίο καταναλώνεται παγκοσμίως. Όμως τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει ανησυχίες στον πληθυσμό ο οποίος είναι πιο υποψιασμένος όσον άφορα την υγεία του, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα συστατικά του σχετίζονται με επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία. Αποτέλεσμα είναι η ανάδυση εναλλακτικών φυτικών γαλάτων τα οποία σε αντίθεση με το αγελαδινό γάλα, προωθούν την βελτίωση της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Στην μελέτη αυτή εξετάζονται οι απόψεις των καταναλωτών για το αγελαδινό και τα φυτικά γαλατά καθώς και γίνεται μια ανασκόπηση στην σχετική βιβλιογραφία. Πραγματοποιήθηκε μια συγχρονική, ποσοτική έρευνα στην οποία χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος βολικής δειγματοληψίας, οπού επιλεχτήκαν άτομα γνωστά ως προς τον ερευνητή. Το δείγμα αποτελούταν από 332 άτομα, το 36,9% άντρες και το 63,1% γυναίκες εκ τους οποίους το 1,5% ήταν μικρότερο των 20 ετών, το 60,1% ήταν μεταξύ 21-30 ετών, το 18,7% ήταν μεταξύ 31-40 ετών, το 14,2% μεταξύ 41-50 ετών και το 5,4% μεταξύ των 51-60 ετών. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν άγαμοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι με ετήσιο εισόδημα κάτω από 5000 ευρώ. Το ερωτηματολόγιο αποτελούταν από 26 ερωτήσεις, από τις οποίες οι 10 αφορούσαν δημογραφικά στοιχειά και οι 16 αφορούσαν την προτίμηση των καταναλωτών στο αγελαδινό γάλα έναντι των εναλλακτικών φυτικών γαλάτων. Αποτέλεσμα της ήταν ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες καταναλώνουν γάλα με βάση το τι καταναλώνει η οικογένεια τους και δήλωσαν πως την μεγαλύτερη βαρύτητα την δίνουν στην θρεπτική αξία του γάλακτος ενώ το θεωρούν θρεπτικό και ωφέλιμο για τον οργανισμό. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι πίνουν κάθε μέρα ζωικό γάλα καθώς όμως οι περισσότεροι συμμετέχοντες συμφωνούν με την ύπαρξη φυτικού γάλακτος και θέλουν να είναι ενημερωμένοι σχετικά με τα φυτικά γάλατα. Δεν θεωρούν ότι έχουν επαρκή ενημέρωση επί του θέματος, παρόλα αυτά το 64,65% έχει δοκιμάσει κάποιο τύπο φυτικού γάλακτος. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν αν το φυτικό γάλα υπερτερεί σε θρεπτική αξία από το αγελαδινό, ενώ η οικογενειακή κατάσταση των συμμετεχόντων επηρεάζει του [4] παράγοντες αγοράς του γάλακτος, όπου για τους παντρεμένους η τιμή του γάλακτος είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αγορά του.el
heal.abstractCow milk has for centuries been the most widespread milk consumed globally. But in recent years it has raised concerns among the population who is most suspicious of their health, as studies have shown that some of their components are associated with harmful health effects. The result is the emergence of alternative non-dairy milk which, unlike cow's milk, promotes the improvement of the health of the human organism. This study examines the consumer’s views on cows and non-dairy milks and gives an overview in the literature. A synchronous quantitative survey was carried out using the convenient sampling method chosen for persons known to the investigator. The sample consisted of 332 people, 36.9% men and 63.1% women, 1.5% less than 20 years, 60.1% between 21 and 30 years, 18.7% between 31 and 40 years, 14.2% between 41-50 years and 5.4% between 51-60 years. The questionnaire consisted of 26 questions, of which 10 concerned demographic data and 16 concerned consumers’ preferences in cow's milk over alternative non-dairy milk. As a result, most participants consume milk based on what their family consumes and said that the most weight they attach to the nutritional value of milk while considering it nutritious and beneficial to the body. Most participants said that they drink animal milk every day, but as most participants agree on the existence of vegetable milk and want to be informed about vegetable milk. They do not think they have sufficient information on the subject, yet 64.65% have tried some type of vegetable milk. Most do not know whether vegetable milk is nutritionally superior to cows, while the family situation of the participants affects the market factors for milk, where for married people the price of milk is an important factor for their market.en
heal.advisorNameΚαραστογιαννίδου, Καλλιόπηel
heal.committeeMemberNameΚαραστογιαννίδου, Καλλιόπηel
heal.academicPublisherΣχολή Επιστημών Υγείας - Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherIDihu-
heal.numberOfPages79 σελ.-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Πτυχιακή εργασία Στεφανόπουλος Σωκράτης.pdfπτυχιακή εργασία1.83 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16436
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.