"Τρόποι διαχείρισης από τον Εκπαιδευτικό των συμπεριφορών των παιδιών, που παρουσιάζουν Διαταραχές Διαγωγής, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στην περιοχή της Αττικής (εκτός Αθήνας) " (Master thesis)

Σίμου, Τριανταφυλλιά


Μεγάλο είναι το ποσοστό στις σχολικές μονάδες όπου μαθητές παρουσιάζουν προβλήματα στη συμπεριφορά τους. Στο σημερινό σχολείο παιδιά με Διαταραχή Διαγωγής αντιμετωπίζουν πολλών ειδών προβλήματα κυρίως ως προς τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και κατ’ ακολουθίαν και σε μαθησιακό επίπεδο. Η δυσκολία στη σχολική προσαρμογή του παιδιού φέρνει αντιμέτωπο τον εκπαιδευτικό με πολλές προκλήσεις, δημιουργώντας τον άγχος και ανασφάλεια σχετικά με τη διαχείριση του. Τέτοιου είδους αρνητικά συναισθήματα πηγάζουν από την έλλειψη επιμόρφωσης σε θέματα συμβουλευτικής και διαχείρισης τάξης και παιδιών με ιδιαίτερες ανάγκες. Η παρούσα εργασία ερευνά τους τρόπους διαχείρισης συμπεριφορών παιδιών με Διαταραχή Διαγωγής από 142 εκπαιδευτικούς που εργάζονται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στην περιοχή της Αττικής (εκτός Αθήνας). Εφόσον σε πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε δευτερογενής έρευνα με βιβλιογραφική ανασκόπηση ως προς τις τεχνικές διαχείρισης, στη συνέχεια μέσω πρωτογενούς έρευνας, ποσοτικής μορφής, με συμπλήρωση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου συγκεντρώθηκε το δείγμα του πληθυσμού και έγινε ανάλυση των δεδομένων αναφορικά με τις δράσεις που χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί απέναντι σε αποκλίνουσες συμπεριφορές. Από τη μελέτη προέκυψε ότι δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα και στις ηλικιακές ομάδες. Σημαντική κρίθηκε η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε ζητήματα διαχείρισης, καθώς εκπαιδευτικοί με επιμορφώσεις σε τέτοιου είδους θέματα εκφράζουν πιο θετικές συμπεριφορές. Η έρευνα εστίασε στις απόψεις των εκπαιδευτικών σχετικά με τις δράσεις που προτιμώνται από τους ίδιους με σκοπό τη διαχείριση παιδιών με Διαταραχή Διαγωγής.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού.
Keywords: Διαταραχή διαγωγής;Διαχείριση συμπεριφορών;Πρωτοβάθμια εκπαίδευση;Αποκλίνουσα συμπεριφορά;Στρατιγικές διδασκαλίας;Ο ρόλος του εκπαιδευτικού
Description: Μεταπτυχιακή εργασία -Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού, 2021 (α/α 12992)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16426
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ - ΣΙΜΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ.pdfΜεταπτυχιακή εργασία 1.23 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16426
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.