Τρόποι διαχείρισης από τον εκπαιδευτικό των συμπεριφορών των παιδιών, που παρουσιάζουν διαταραχή διαγωγής, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στην περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά. (Master thesis)

Γιαννίδου, Ολυμπία


Η παρούσα μελέτη διαθέτει ως θέμα της, τους τρόπους διαχείρισης από τον Εκπαιδευτικό των συμπεριφορών των παιδιών, που παρουσιάζουν Διαταραχές Διαγωγής, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στην περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά.. Πιο συγκεκριμένα, διερευνήθηκαν οι περισσότεροι δημογραφικοί παράγοντες σε σχέση με τις δράσεις για ενίσχυση των θετικών συμπεριφορών των παιδιών με διαταραχή διαγωγής και με τις δράσεις για διαχείριση της αποκλίνουσα συμπεριφοράς των παιδιών με διαταραχή διαγωγής. Το εύρος των συμμετεχόντων ήταν 125 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εκ των οποίων οι 31 ήταν άνδρες και οι 94 γυναίκες. Για την ανάλυση των αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκαν δύο ερωτηματολόγια. Τα αποτελέσματα της μελέτης φανέρωσαν ότι δεν υπάρχουν στατιστικά σημαντικές σχέσεις ανάμεσα στους δημογραφικούς παράγοντες και στην εφαρμογή δράσεων για ενίσχυση της θετικής συμπεριφοράς και διαχείριση της αποκλίνουσας σε παιδιά με διαταραχές διαγωγής στο σχολικό πλαίσιο. Πιο συγκεκριμένα, δεν βρέθηκε καμία σχέση ανάμεσα στη θέση εργασίας των εκπαιδευτικών, τα γενικότερα χρόνια προϋπηρεσίας τους αλλά και στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα που εργάζονται τώρα, τη σχέση εργασίας που διατηρούν με αυτή τη σχολική μονάδα, την ηλικία τους και την βαθμίδα εκπαίδευσης τους (κατοχή πτυχίου) με την εφαρμογή από αυτούς δράσεων ενίσχυσης θετικών συμπεριφορών ή / και δράσεων διαχείρισης αποκλίνουσας συμπεριφοράς σε παιδιά με διαταραχή διαγωγής. Βρέθηκε μόνο θετική σχέση ανάμεσα στην εφαρμογή των αυτών δύο δράσεων. Επίσης δεν βρέθηκαν διαφορές του φύλου στις μεταβλητές. Προτάσεις για μελλοντική έρευνα αποτελούν, μελέτες, που να διαθέτουν όσο είναι δυνατόν μια λογική αναλογία του φύλου στους συμμετέχοντες, μελέτες που να περιλαμβάνουν εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης ή όποιοι να εργάζονται σε ποικίλα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ακόμη μελέτες που να διαθέτουν μεγαλύτερο εύρος συμμετεχόντων, μελέτες που να χρησιμοποιούν χρόνια σταθμισμένες κλίμακες επί του θέματος, μελέτες που να διαθέτουν ως κύρια μεταβλητή τους και τον ρόλο των γονέων των παιδιών με διαταραχές διαγωγής και μελέτες με διαφορετικό ερευνητικό σχεδιασμό, όπως ποιοτικές έρευνες με τη χρήση ημί-δομημένων συνεντεύηεων.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού
Keywords: Εκπαίδευση;Διαταραχή διαγωγή;Ενίσχυση θετικής συμπεριφοράς;Διαχείριση αποκλίνουσας συμπεριφοράς;Συμπεριφορές παιδιών;Διαταραχή διαγωγής στο σχολικό πλαίσιο
Description: Μεταπτυχιακή εργασία - Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας -Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού, 2021 (α/α 12993)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16425
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Διατριβές

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16425
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.