Προσδιορισμός και ταυτοποίηση προϊόντων προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (Π.Γ.Ε.) του είδους Sardina pilchardus με τη χρήση DNA μεθοδολογιών. (Master thesis)

Φερέντης, Αθανάσιος


Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή, το θέμα μελέτης είναι ο προσδιορισμός και η ταυτοποίηση καινοτόμων προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) συγκεκριμένων ειδών της ιχθυοπανίδας του Αμβρακικού κόλπου, κάνοντας χρήση μεθοδολογιών του DNA. Χρησιμοποιήθηκαν τρεις μιτοχονδριακοί γενετικοί δείκτες, τα γονίδια COI, Cytb και η περιοχή ελέγχου (D-Loop). Έγινε συλλογή 60 ατόμων του είδους Sardina pilchardus από τρεις διαφορετικές περιοχές: Ιόνιο πέλαγος, Αμβρακικό κόλπο και κόλπο της Καλλονής (συλλογή 20 ατόμων από κάθε περιοχή). Στη συνέχεια έγινε απομόνωση DNA, ηλεκτροφόρηση σε πηκτή αγαρόζης, ενίσχυση των τριών γονιδίων με τη μέθοδο της PCR, στη συνέχεια ηλεκτροφόρηση των προϊόντων τους σε πηκτή αγαρόζης. Τέλος, στα προϊόντα της PCR έγινε καθαρισμός και αλληλούχηση αυτών στον αυτόματο αναλυτή ABI 3500. Έπειτα βρέθηκαν οι απλότυποι για κάθε γονίδιο σε κάθε πληθυσμό, στη συνέχεια κατασκευάστηκαν τα φυλογενετικά δένδρα των απλοτύπων. Στην συνέχεια, υπολογίστηκαν οι γενετικές αποστάσεις μεταξύ των πληθυσμών για κάθε γονίδιο αλλά και για τις συνολικές ακολουθίες. Έπειτα, με τη βοήθεια των κατάλληλων στατιστικών πακέτων κατασκευάστηκαν τα φυλογενετικά δένδρα των πληθυσμών που μελετήθηκαν. Τέλος, έγινε υπολογισμός της τιμής του δείκτη Fst μεταξύ των πληθυσμών, για την αξιολόγηση της γενετικής τους διαφοροποίησης. Η στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων (υπολογισμός γενετικών αποστάσεων, κατασκευή φυλογενετικών δέντρων των πληθυσμών, τιμές του δείκτη Fst), μας έδειξαν ότι η υψηλότερη τιμή του δείκτη Fst=0.03119 βρίσκεται ανάμεσα στους πληθυσμούς του Ιονίου πελάγους και του Αμβρακικού κόλπου. Επίσης, είναι φανερό ότι ο πληθυσμός της περιοχής του Ιονίου πελάγους διαφοροποιείται από τον πληθυσμό του Αμβρακικού κόλπου P=0.01802 (P < 0.05), από την άλλη δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφοροποίηση ανάμεσα στους άλλους πληθυσμούς
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Keywords: Ευρωπαική σαρδέλα (Sardina pilchardus);Μιτοχονδριακό DNA;Αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης;Μέθοδος ελαχίστων τετραγώνων (LS);Περιοχή ελέγχου D-Loop (βρόγχος D);Μέθοδοι Neighbor Joining (NJ)
Description: Μεταπτυχιακή εργασία - Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, 2020 (α/α 12696)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16402
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Διατριβές

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16402
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.