Μελέτη πολιτικής διαχείρισης αποθεμάτων σε εταιρεία παραγωγής προϊόντων κατεψυγμένης ζύμης (Master thesis)

Βαγγέλης, Άγγελος-Αθανάσιος


Ένα από τα κύρια οφέλη της ενσωμάτωσης ενός συστήματος διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων (Enterprise Resource Planning – ERP) στη λειτουργία μιας παραγωγικής εταιρείας είναι η πλήρης διατήρηση ιστορικότητας των δεδομένων που αφορούν σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της. Πιο συγκεκριμένα, η χρήση δεδομένων προηγούμενων ετών της παραγωγής μίας εταιρείας δίνει τη δυνατότητα στους υπεύθυνους της παραγωγής να εξάγουν πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση του προγραμματισμού της στο μέλλον. Ένας σημαντικός δείκτης που σχετίζεται με την πολιτική διαχείρισης των αποθεμάτων μίας εταιρείας είναι ο δείκτης Inventory Turnover, ο οποίος σχετίζεται με τον ρυθμό ανανέωσης ή αναπλήρωσης των αποθεμάτων σε ετήσια βάση. Το υψηλό κόστος των αποθηκεύτρων των αποθεμάτων των τελικών προϊόντων μίας εταιρείας παραγωγής προϊόντων κατεψυγμένης ζύμης οδήγησε στην ανάγκη για μελέτη και εξορθολογισμό της πολιτικής της στην παραγωγή και στη διαχείρισή τους. Για τον σκοπό αυτό, στο πρώτο μέρος της παρούσας διπλωματικής εργασίας έγινε ανασκόπηση της παραγωγής και της αποθεματοποίησης της εταιρείας για το έτος 2019. Με βάση τα συλλεχθέντα στοιχεία, έγινε προσπάθεια για εξισορρόπηση του δείκτη Inventory Turnover όσο το δυνατόν περισσότερων make to stock κωδικών της κοντά στην τιμή 8 (που αντιστοιχεί σε ύψος αποθεματικού για περίπου 1,5 μήνα ζήτησης), καθώς κατά την ανασκόπηση του πρώτου μέρους παρατηρήθηκε μεγάλη μεταβλητότητά του ανάμεσα στους κωδικούς. Η εξισορρόπηση έγινε επεμβαίνοντας στον ετήσιο προγραμματισμό της παραγωγής της για το ίδιο έτος με αλλαγές στα παραχθέντα προϊόντα ενώ παράλληλα διερευνήθηκε και ο αντίκτυπος που είχε αυτή η προσπάθεια στα επίπεδα των αποθεμάτων του εκάστοτε κωδικού, στα συνολικά αποθέματα της εταιρείας και γενικότερα στη λειτουργία της. Η προαναφερθείσα ανασκόπηση έλαβε χώρα με τη βοήθεια ενός δυναμικού αρχείου excel, το οποίο δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα που ανακτήθηκαν από το σύστημα ERP της εταιρείας και η επέμβαση στον ετήσιο προγραμματισμό της παραγωγής της είχε τη μορφή υποθετικών αντικαταστάσεων παραγωγών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ακολουθώντας μία άλλου είδους προσέγγιση, από αυτή που ακολουθήθηκε το έτος 2019, στον ετήσιο προγραμματισμό της παραγωγής της εταιρείας η εξισορρόπηση του δείκτη Inventory Turnover των make to stock κωδικών της θα ήταν δυνατή όπως και η παράλληλη μείωση στο ύψος των συνολικών αποθεμάτων προϊόντων.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Keywords: Διατήρηση αποθεμάτων;Εταιρεία;Μηχανολογικός εξοπλισμός;Αποθήκη;ERP(Συστήματα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων);Κατεψυγμένη ζύμη;Inventory Turnover
Description: Μεταπτυχιακή εργασία -Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, 2021 (α/α 12697)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16401
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Διατριβές

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16401
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.