Ένα ψηφιακό αποθετήριο για τα καινοτόμα προγράμματα στην εκπαίδευση – διερεύνηση της αναγκαιότητας διαμοιρασμού της γνώσης στους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης (Bachelor thesis)

Καραγιαννίδου, Ελισάβετ


Η διαμόρφωση και η διαχείριση της γνώσης, όπως έχει διαπιστωθεί σε πολλές έρευνες, προσδίδει αξία στους οργανισμούς. Αυτό συμβαίνει κυρίως με τη μετατροπή της άρρητης σε ρητή γνώση, μέσω του διαμοιρασμού της. Η διαχείριση της γνώσης και ο διαμοιρασμός της ενισχύουν την καινοτομία, η οποία στην εκπαιδευτική πρακτική παίρνει τη μορφή καινοτόμων προγραμμάτων. Η διάχυση των εκβάσεων αυτών των προγραμμάτων μπορεί να γίνει με τη βοήθεια της τεχνολογίας και ένα μέσο είναι τα ψηφιακά αποθετήρια καλών πρακτικών. Παρουσιάζονται σύγχρονα ψηφιακά αποθετήρια εκπαιδευτικών πόρων καθώς και ένα ενδεικτικό μοντέλο ενός ψηφιακού αποθετηρίου για τα καινοτόμα προγράμματα στην εκπαίδευση, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στον διαμοιρασμό της γνώσης και της εκπαιδευτικής καινοτομίας. Στην παρούσα εργασία διερευνήθηκαν οι τρόποι διαχείρισης της γνώσης και η αναγκαιότητα διαμοιρασμού της στους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα με χρήση ερωτηματολογίων, η οποία στηρίχθηκε σε δείγμα 149 εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί είναι πρόθυμοι να διαμοιραστούν τη γνώση τους, ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το συναδελφικό κλίμα και θεωρούν πολύ σημαντική τη χρήση της τεχνολογίας και των αποθετηρίων για τη δημιουργία και τον διαμοιρασμό της γνώσης. Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι η ιδιαίτερη σημασία της διαχείρισης της γνώσης και η αναγκαιότητα του διαμοιρασμού της στους εκπαιδευτικούς, ως στοιχείο ανάπτυξης και καινοτομίας.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης - Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και τουρισμού
Keywords: διαχείριση γνώσης;διαμοιρασμός γνώσης;εκπαιδευτική καινοτομία;ψηφιακό αποθετήριο;εκπαίδευση
Description: Μεταπτυχιακή εργασία - Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης - Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και τουρισμού, 2021 (α/α 12837)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16357
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες




 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16357
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.