Αλληλεπίδραση άγχους και ενσυνείδητης διατροφής (Bachelor thesis)

Ράλλη, Ειρήνη-Αγγελική/ Χατζηευφραιμίδου, Πηνελόπη


ενσυνείδητης διατροφής και του άγχους. Ως ενσυνείδητη διατροφή ορίζεται η επίγνωση του παρόντος για την απόλαυση της στιγμής του γεύματος, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή τόσο στις σωματικές όσο και τις συναισθηματικές αισθήσεις. Το άγχος αποτελεί την απόκριση των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού σε μία δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που περιλαμβάνει αισθήματα φόβου σε έναν κίνδυνο. Δεδομένου ότι, υπάρχουν λίγα δημοσιευμένα δεδομένα που διερευνούν την ενσυνείδητη διατροφική προσέγγιση σε σύγκριση με το άγχος στον γενικό πληθυσμό χωρίς την εμπλοκή άλλων μεταβλητών, εμβαθύναμε στη μελέτη των τριών κυριότερων παραγόντων του ΔΜΣ, του φύλου και της ηλικίας που τους επηρεάζουν. Ως πρωτεύουσα ερευνητική υπόθεση τέθηκε η ύπαρξη αλληλεπίδρασης μεταξύ άγχους και ενσυνείδητης διατροφής και ως επιμέρους ερευνητικοί στόχοι τέθηκαν οι αλληλεπιδράσεις των τριών μεταβλητών ξεχωριστά για κάθε ένα παράγοντα. Η συλλογή των αποτελεσμάτων του δείγματος έγινε από 410 συμμετέχοντες με εύρος τριών ηλικιακών ομάδων, με την βοήθεια ενός ερωτηματολογίου, του οποίου η σύνθεση βασίζεται σε δύο δημοσιευμένα ερωτηματολόγια: της ενσυνείδητης διατροφής (ΜΕQ) και του άγχους (Stress Questionnaire). Μετά την στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων, προέκυψε η ύπαρξη μέτριας συσχέτισης μεταξύ των δύο κύριων ερευνητικών αξόνων, όπου όσο αυξάνεται το άγχος μειώνεται η ενσυνείδητη διατροφή. Τα αποτελέσματα μας έδειξαν ασθενή συσχέτιση μεταξύ άγχους - ΔΜΣ (λιποβαρή), άγχους (μέτρια αγχώδη, αγχώδη) - φύλο και άγχους - ηλικία (>30 ετών). Αντίθετα, οι κατηγορίες συσχετίσεων μεταξύ ενσυνείδητης διατροφής – ΔΜΣ, ενσυνείδητης διατροφής – φύλο και ενσυνείδητης διατροφής – ηλικία, δεν εμφάνισαν καταληκτικά αποτελέσματα. Η καλύτερη κατανόηση της ενσυνείδητης πρακτικής αλλά και της συσχέτισής της με το άγχος, θα μπορούσε να συντελέσει στην αξιολόγηση των διαιτούμενων και να συνεισφέρει σε θεραπευτικές διαιτολογικές παρεμβάσεις.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επιστημών Υγείας - Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας
Keywords: Ενσυνείδητη διατροφή;Άγχος;Δείκτης Μάζας Σώματος;Φύλο;Ηλικία;Συναισθήματα
Description: Πτυχιακή εργασία - Σχολή Επιστημών Υγείας - Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας, 2021 (α/α 12610)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16350
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: Πτυχιακή εργασία
Submission Date: 2023-10-03T12:06:40Z
Item language: el
Item access scheme: free
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επιστημών Υγείας - Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας
Publication date: 2021-04-19
Bibliographic citation: Ράλλη, Ε., Χατζηευφραιμίδου, Π. (2021). Αλληλεπίδραση άγχους και ενσυνείδητης διατροφής (Πτυχιακή εργασία).ΔΙΠΑΕ
Abstract: ενσυνείδητης διατροφής και του άγχους. Ως ενσυνείδητη διατροφή ορίζεται η επίγνωση του παρόντος για την απόλαυση της στιγμής του γεύματος, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή τόσο στις σωματικές όσο και τις συναισθηματικές αισθήσεις. Το άγχος αποτελεί την απόκριση των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού σε μία δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που περιλαμβάνει αισθήματα φόβου σε έναν κίνδυνο. Δεδομένου ότι, υπάρχουν λίγα δημοσιευμένα δεδομένα που διερευνούν την ενσυνείδητη διατροφική προσέγγιση σε σύγκριση με το άγχος στον γενικό πληθυσμό χωρίς την εμπλοκή άλλων μεταβλητών, εμβαθύναμε στη μελέτη των τριών κυριότερων παραγόντων του ΔΜΣ, του φύλου και της ηλικίας που τους επηρεάζουν. Ως πρωτεύουσα ερευνητική υπόθεση τέθηκε η ύπαρξη αλληλεπίδρασης μεταξύ άγχους και ενσυνείδητης διατροφής και ως επιμέρους ερευνητικοί στόχοι τέθηκαν οι αλληλεπιδράσεις των τριών μεταβλητών ξεχωριστά για κάθε ένα παράγοντα. Η συλλογή των αποτελεσμάτων του δείγματος έγινε από 410 συμμετέχοντες με εύρος τριών ηλικιακών ομάδων, με την βοήθεια ενός ερωτηματολογίου, του οποίου η σύνθεση βασίζεται σε δύο δημοσιευμένα ερωτηματολόγια: της ενσυνείδητης διατροφής (ΜΕQ) και του άγχους (Stress Questionnaire). Μετά την στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων, προέκυψε η ύπαρξη μέτριας συσχέτισης μεταξύ των δύο κύριων ερευνητικών αξόνων, όπου όσο αυξάνεται το άγχος μειώνεται η ενσυνείδητη διατροφή. Τα αποτελέσματα μας έδειξαν ασθενή συσχέτιση μεταξύ άγχους - ΔΜΣ (λιποβαρή), άγχους (μέτρια αγχώδη, αγχώδη) - φύλο και άγχους - ηλικία (>30 ετών). Αντίθετα, οι κατηγορίες συσχετίσεων μεταξύ ενσυνείδητης διατροφής – ΔΜΣ, ενσυνείδητης διατροφής – φύλο και ενσυνείδητης διατροφής – ηλικία, δεν εμφάνισαν καταληκτικά αποτελέσματα. Η καλύτερη κατανόηση της ενσυνείδητης πρακτικής αλλά και της συσχέτισής της με το άγχος, θα μπορούσε να συντελέσει στην αξιολόγηση των διαιτούμενων και να συνεισφέρει σε θεραπευτικές διαιτολογικές παρεμβάσεις.
Advisor name: Καλογιάννης, Σταύρος
Examining committee: Καλογιάννης, Σταύρος
Publishing department/division: Σχολή Επιστημών Υγείας - Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας
Publishing institution: ihu
Number of pages: 96 σελ.
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Πτυχιακή εργασία (Ράλλη- Χατζηευφραιμίδου).pdfΠτυχιακή εργασία1.39 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16350
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.