Διατροφικές συνήθειες εργαζομένων ασκούμενων και μη, με έμφαση στον υγειονομικό τομέα (Bachelor thesis)

Γκαϊτατζής, Κοσόλι Κωνσταντίνος/ Δεμερτζής, Σταύρος Παναγιώτης/ Μάττα, Ευανθία


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΓκαϊτατζής, Κοσόλι Κωνσταντίνοςel
dc.contributor.authorΔεμερτζής, Σταύρος Παναγιώτηςel
dc.contributor.authorΜάττα, Ευανθίαel
dc.date.accessioned2023-09-29T14:37:28Z-
dc.date.available2023-09-29T14:37:28Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16328-
dc.descriptionΠτυχιακή εργασία - Σχολή Επιστημών Υγείας - Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας, 2021 (α/α 12621)el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectΔιατροφικές συνήθειεςel
dc.subjectΔιατροφή και υγειονομικός τομέαςel
dc.subjectΔιατροφή και ωράριο εργασίαςel
dc.subjectΦυσική δραστηριότηταel
dc.subjectΔιατροφή και ψυχολογίαel
dc.subjectΠοιότητα ζωήςel
dc.titleΔιατροφικές συνήθειες εργαζομένων ασκούμενων και μη, με έμφαση στον υγειονομικό τομέαel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.generalDescriptionΠτυχιακή εργασίαel
heal.identifier.secondary12621-
heal.dateAvailable2023-09-29T14:38:28Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΣχολή Επιστημών Υγείας - Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίαςel
heal.publicationDate2021-05-10-
heal.bibliographicCitationΓκαϊτατζής, Κ., Δεμερτζής, Σ., Μάττα, Ε. (2021). Διατροφικές συνήθειες εργαζομένων ασκούμενων και μη, με έμφαση στον υγειονομικό τομέα (Πτυχιακή εργασία). ΔΙΠΑΕel
heal.abstractΣκοπός: Ο σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η καταγραφή των διατροφικών συνηθειών των ενηλίκων ατόμων καθώς και το πώς το ωράριο εργασίας, ο φόρτος εργασίας και η ύπαρξη φυσικής δραστηριότητας μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφή τους, την ψυχολογία τους και την φυσική τους κατάσταση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα άτομα που εργάζονται στον υγειονομικό τομέα. Υλικό/Μεθοδολογία: : Στην παρούσα μελέτη πήραν μέρος συνολικά 400 άτομα η ηλικία των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 18-64 ετών. Η συλλογή των ερωτηματολογίων πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από 1-7 Ιουνίου 2020. Στους συμμετέχοντες δόθηκαν ερωτηματολόγια για τη συλλογή των εξεταζόμενων παραμέτρων. Συγκεκριμένα το ερωτηματολόγιο περιείχε 52 ερωτήσεις οι οποίες είχαν διαιρεθεί σε 5 ενότητες: 1) Ερωτήσεις σε σχέση με τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, 2) Τα κοινωνικά χαρακτηριστικά, 3) Τη φυσική κατάσταση και τον τρόπο ζωής, 4) Τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά και 5) ερωτηματολόγιο καταγραφής της συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων σε εβδομαδιαία βάση. Αποτελέσματα: Μετά από στατιστική ανάλυση διαπιστώθηκε πως οι ερωτηθέντες είχαν μέσο όρο σωματικού βάρους 75,2(SD 29,5) κιλά και Δείκτη Μάζας Σώματος 25(SD 4,53) Kg/m2. Από τις συγκρίσεις μεταξύ των υγειονομικών με κυκλικό ωράριο και υγειονομικών με μη κυκλικό ωράριο παρατηρήθηκε πως οι υγειονομικοί με κυκλικό ωράριο τείνουν να χάνουν περισσότερο τον έλεγχο όταν τρώνε, σε σύγκριση με εκείνους με μη κυκλικό ωράριο με στατιστικά σημαντική διαφορά (Χ2 = 22.982, p<0.05) , επίσης τρώνε λιγότερο συχνά μεσημεριανό από αυτούς με μη κυκλικό με στατιστικά σημαντική διαφορά (Χ2 = 49.786, p<0.05). Τέλος παρατηρήθηκε πως το αν γυμνάζονται ή όχι δεν εξαρτιέται απαραίτητα από το ωράριο εργασίας τους. Από τις συγκρίσεις μεταξύ των ατόμων που γυμνάζονται και αυτών που δεν γυμνάζονται παρατηρήθηκε πως τα άτομα που δεν γυμνάζονται αισθάνονται πιο συχνά ότι χάνουν τον έλεγχο όταν τρώνε σε σύγκριση με τα άτομα που γυμνάζονται με στατιστικά σημαντική διαφορά (Χ2 = 19.626, p<0.05). Επιπλέον, από την έρευνα προκύπτει ότι τα άτομα που γυμνάζονται τρώνε πιο συχνά όταν είναι χαρούμενοι σε αντίθεση με τα άτομα που δεν γυμνάζονται με στατιστικά σημαντική διαφορά (Χ2 = 14.504, p<0.05). Από την σύγκριση μεταξύ τους συμμετέχοντες με άλλο επάγγελμα με κυκλικό ωράριο και τους συμμετέχοντες με άλλο επάγγελμα με μη κυκλικό ωράριο παρατηρήθηκε πως το αν γυμνάζονται ή όχι δεν εξαρτιέται από το ωράριο εργασίας τους. Τέλος, από την συνολική σύγκριση μεταξύ συμμετέχοντες με κυκλικό ωράριο και συμμετέχοντες με μη κυκλικό ωράριο παρατηρήθηκε πως το αν γυμνάζονται ή όχι δεν εξαρτιέται από το ωράριο εργασίας τους. Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη συσχέτιση που έχουν οι διατροφικές συνήθειες με τις ώρες εργασίας, το φόρτο εργασίας και την ύπαρξη ή μη της φυσικής δραστηριότητας. Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν εξίσου και την ψυχολογία των ατόμων και την γενική τους φυσική κατάσταση. Φάνηκε πως όντως οι υγειονομικοί με κυκλικό ωράριο εμφανίζουν τις περισσότερες δυσκολίες όσον αφορά την πραγματοποίηση μιας διατροφικής και καθημερινής σταθερότητας, αλλά ωστόσο δεν εντοπίστηκε καμία συσχέτιση ανάμεσα στη φυσική δραστηριότητα και στο ωράριο εργασίας, στο σύνολο του δείγματος.el
heal.advisorNameΚαλογιάννης, Σταύροςel
heal.committeeMemberNameΚαλογιάννης, Σταύροςel
heal.academicPublisherΣχολή Επιστημών Υγείας - Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherIDihu-
heal.numberOfPages82 σελ.-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΓΚΑΪΤΑΤΖΗΣ, ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ, ΜΑΤΤΑ.pdfΠτυχιακή εργασία1.66 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16328
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.