Διαχείριση κρίσεων στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα (Master thesis)

Εκουτσίδου, Σταυρούλα


Η παρούσα εργασία διερευνά τον τρόπο διαχείρισης κρίσεων στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Στις κρίσεις συγκαταλέγονται όλες εκείνες οι καταστάσεις που είναι ικανές να διαταράξουν την κανονική λειτουργία μιας σχολικής μονάδας και να θέσουν σε κίνδυνο τα μέλη της. Σκοπός της έρευνας, η οποία διεξήχθη στα πλαίσια εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας, είναι να διερευνήσει πώς αντιμετωπίζονται καταστάσεις κρίσεων στα ελληνικά σχολεία, αν προϋπάρχει σχεδιασμός για την πρόληψη και τη διαχείρισή τους, αλλά και ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος του διευθυντή, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονέων, των σχολικών ψυχολόγων, του κράτους και των ΜΜΕ σε μια αποτελεσματική διαχείριση έκτακτων και απειλητικών συμβάντων. Ως καταλληλότερη ερευνητική μέθοδος επιλέχθηκε η ποιοτική προσέγγιση, καθώς κρίθηκε σκόπιμο ότι θα έπρεπε να δοθεί η ευκαιρία στον κάθε συμμετέχοντα στην έρευνα, μέσω των ατομικών συνεντεύξεων, να εκφράσει ελεύθερα τις δικές του εμπειρίες και απόψεις. Από την επεξεργασία των δεδομένων προκύπτει ότι στα ελληνικά σχολεία υπάρχει κατά κύριο λόγο προγραμματισμός για φυσικά φαινόμενα, ενώ για άλλα περιστατικά ο τρόπος διαχείρισής τους αποφασίζεται τη στιγμή που αυτά προκύπτουν. Ο ρόλος όλων των εμπλεκόμενων μελών μέσα στη σχολική κοινότητα, του διευθυντή, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονέων, των σχολικών ψυχολόγων, θεωρείται εξίσου σημαντικός, όπως σημαντική θεωρείται και η μεταξύ τους συνεργασία και επικοινωνία. Η συμβολή του κράτους κρίνεται χρήσιμη στον τομέα παροχής οδηγιών και κατευθύνσεων για τη διαχείριση κρίσεων αλλά και στον τομέα της επιμόρφωσης των στελεχών εκπαίδευσης όπως και της σωστής επιλογής τους, ενώ ο ρόλος των ΜΜΕ θεωρείται στις περισσότερες περιπτώσεις αρνητικός και γι’ αυτόν τον λόγο προτείνεται ότι θα πρέπει να γίνεται μια σωστή επικοινωνιακή διαχείριση των κρίσεων από τους υπευθύνους του κάθε σχολείου, ώστε να υπάρχει μια έγκυρη και σωστή πληροφόρηση.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης-Τμήμα Διοίκησης οργανισμών , μάρκετινγκ και τουρισμού
Keywords: διαχείριση κρίσεων;προγραμματισμός;διευθυντής;εκπαιδευτικοί;μαθητές;γονείς;ψυχολόγοι
Description: Μεταπτυχιακή εργασία- Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης- Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού,2020 (α/α 12858)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16317
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Διατριβές

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Διαχείριση κρίσεων. Εκουτσίδου Σταυρούλα.pdf1.42 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16317
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.