Τουρισμός υγείας στην Ελλάδα και η προώθηση του από τον ιδιωτικό τομέα (Master thesis)

Τορμπαντώνη, Ευθυμία


Ο τουρισμός Υγείας είναι μια νέα διεθνής τάση στην παγκόσμια αγορά υγείας. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις νεοεισερχόμενες δυνάμεις στην παγκόσμια αγορά του τουρισμού υγείας. Η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά κατά πόσο ο τουρισμός υγείας προωθείται από τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα. Για τον σκοπό της μελέτης έγινε επισκόπηση της διεθνούς και ελληνικής βιβλιογραφίας (έντυπης και ηλεκτρονικής) της τελευταίας κυρίως πενταετίας. Αξιοποιήθηκαν τόσο ακαδημαϊκές μελέτες όσο και η «γκρίζα» βιβλιογραφία. Η βιβλιογραφική ανασκόπηση συνεκτιμήθηκε με τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε μέσω συνεντεύξεων. Βασική μονάδα δειγματοληψίας αποτέλεσαν 8 ιδιωτικές δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, ιαματικού τουρισμού και τουρισμού ευεξίας. Λόγω της πανδημίας covid-19 οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν τηλεφωνικά. Μετά από ενδελεχή έρευνα προέκυψαν αποτελέσματα που αφορούσαν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις τουρισμού υγείας στην Ελλάδα. Αρχικά αποτελεί πρώτιστο μέλημα των επιχειρήσεων αυτών ο συνδυασμός της ιατρικής φροντίδας και της ψυχαγωγίας. Η Ελλάδα είναι ένας από τους ιδανικότερους προορισμούς τουρισμού υγείας, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες σε συδυασμό με την πλούσια ποικιλομορφία του εδάφους, αποτελούν σημαντικό παράγοντα επιλογής της. Επίσης το χαμηλό οικονομικό κόστος είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλες χώρες. Παράλληλα η άρτια επιστημονική κατάρτηση των ιδιωτών επαγγελματιών υγείας, αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες υγείας, παρόλα αυτά η Ελλάδα, ως τουριστικός προορισμός υγείας βρίσκεται σε χαμηλή θέση σύμφωνα με τις δυνατότητές της σε σχέση με άλλες χώρες. Ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη του τουρισμού υγείας είναι καθοριστικής σημασίας ο οποίος διαθέτει την απαραίτητη υποδομή, την τεχνολογία και τεχνογνωσία. Η έρευνα αυτή στόχευσε επίσης στην καταγραφή των χωρών προσέλκυσης τουριστών υγείας, στο ισχύον θεσμικο – νομοθετικό πλαισίου που αφορά τον τουρισμό υγείας στην Ελλάδα και το διαχωρισμό της απλής τουριστικής θεώρησης εισόδου ή βίζας από την ιατρική τουριστική θεώρηση εισόδου. Τέλος γίνεται φανερή η ανάγκη για προβολή και διαφήμιση της χώρας στον ιδιωτικό τομέα ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί η ανάπτυξη και η εξέλιξη του κλάδου αυτού. Ο τουρισμός υγείας είναι μια νέα αναπτυσσόμενη αγορά για τον ιδιωτικό τομέα με την εγχώρια δραστηριοποίηση να βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Ωστόσο, ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να υποστηρίξει αυτόν τον εξειδικευμένο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας και να επενδύσει σε αυτό το νέο μοντέλο επιχειρηματικής ανάπτυξης.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης - Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και τουρισμού
Keywords: τουρισμός ευεξίας;τουρισμός;τουρισμός υγείας;ιατρικός τουρισμός;ιαματικός τουρισμός;Ελλάδα
Description: Μεταπτυχιακή εργασία - Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης - Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και τουρισμού, 2021 (α/α 12820)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16302
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Διατριβές

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Τορμπαντώνη Ευθυμία ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ.pdf2.18 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16302
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.