Μελέτη βιοδραστικών συστατικών σε δείγματα ξηρών καρπών (Master thesis)

Μητσικάρης, Πέτρος


Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η επίδραση της γεωγραφικής προέλευσης των ξηρών καρπών (καρύδια, αμύγδαλα, φυστίκια και φουντούκια) στη σύστασή τους σε συγκεκριμένες φαινολικές ενώσεις και στις τοκοφερόλες, ενώσεις δηλαδή που παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα ελληνικά δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονταν από ένα πλήθος περιοχών της βορείου Ελλάδας κατά κυρίο λόγο, ενώ τα εισαγόμενα προέρχονταν από τη Βουλγαρία (καρύδια), την Αμερική (αμύγδαλα) και την Τουρκία (φυστίκια και φουντούκια). Για τις αναλύσεις χρησιμοποιήθηκε σύστημα υγρής χρωματογραφίας HPLC με ανιχνευτή UV. Στα δείγματα ανιχνεύθηκαν συνολικά 21 φαινολικές ενώσεις και οι 4 τοκοφερόλες. Τα αποτελέσματα υποβλήθηκαν σε στατιστική επεξεργασία Ανάλυσης Διακύμανσης μίας κατεύθυνσης (ANOVA) ώστε να εντοπιστούν οι στατιστικά σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα ντόπια και τα εισαγόμενα δείγματα. Eπίσης εφαρμόστηκε η επιβλεπόμενη χημειομετρική τεχνική της ortho-PLSDA, ώστε να γίνει ταξινόμηση των δειγμάτων ανάλογα με την προέλευσή τους. Μέσα από τη διαδικασία αυτή προέκυψαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στη συντριπτική πλειοψηφία των φαινολικών ενώσεων αλλά και σε ορισμένες από τις τοκοφερόλες, ενώ το χημειομετρικό μοντέλο της ortho-PLSDA εμφάνισε επιτυχή ταξινόμηση των δειγμάτων.
Institution and School/Department of submitter: Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας
Keywords: Ξηροί Καρποί;Φαινόλες;Τοκοφερόλες;Γεωγραφικός Διαχωρισμός;Υγρή Χρωματογραφία;Μεσογειακή Διατροφή
Description: Μεταπτυχιακή εργασία - Σχολή Επιστημών Υγείας - Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας, 2021 (α/α 12648)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16294
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16294
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.