Σχέση και επικοινωνία επαγγελματιών υγείας με ασθενή και οικογένεια: μια βιβλιογραφική ανασκόπηση (Bachelor thesis)

Αθανασιάδης, Ηλίας


Η βιοψυχοκοινωνική προσέγγιση του ασθενούς επιτρέπει στους γιατρούς να κατανοήσουν τις πεποιθήσεις του σχετικά με την ασθένειά του και να εφαρμόσουν τις κατάλληλες στρατηγικές αντιμετώπισης, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης με θεραπείες και συμβουλές. Η κατανόηση των συναισθηματικών αντιδράσεων του ασθενούς και των συνεπειών τους στην υγεία του απαιτεί τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ανοικτής επικοινωνίας για τη διευκόλυνση της κοινής απόφασης αντιμετώπισης της ασθένειας. Σκοπός εκπόνησης της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι η ανάδειξη των παραγόντων που διευκολύνουν ή παρεμποδίζουν τη σχέση και την επικοινωνία του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού με τον ασθενή και την οικογένειά του. Από την παράθεση των μελετών διαπιστώθηκε ότι η καλή επικοινωνία ενθαρρύνει την ουσιαστική σχέση και ενισχύει την εμπιστοσύνη στις σχέσεις των επαγγελματιών υγείας με τους ασθενείς. Περαιτέρω, είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των κλινικών, ψυχολογικών και κοινωνικών αναγκών του ασθενούς σε σχέση με την θεραπεία του. Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ ασθενών και γιατρών μπορεί μερικές φορές να δημιουργούν προκλήσεις είτε επειδή η διαβούλευση δεν είναι η βέλτιστη, είτε επειδή δημιουργήθηκαν παρανοήσεις και από τις δύο πλευρές. Επομένως, οι δεξιότητες επικοινωνίας και ακρόασης είναι απαραίτητες σε κάθε διαβούλευση, αλλά ιδίως σε καταστάσεις όπου η αλληλεπίδραση μπορεί να γίνει δύσκολη.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης - Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και τουρισμού
Keywords: βιοψυχοκοινωνική προσέγγιση;εμπόδια επικοινωνίας;επικοινωνία γιατρού-ασθενούς;μοντέλα επικοινωνίας;covid-19
Description: Μεταπτυχιακή εργασία - Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης - Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και τουρισμού, 2021 (α/α 12814)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16289
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Διατριβές

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16289
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.