Η οργάνωση πρωτοκόλλων αντιμετώπισης επειγόντων καταστάσεων σε μια νοσηλευτική μονάδα και η εκπαίδευση του προσωπικού (Master thesis)

Σουλτανίδου, Ευαγγελία


Η ανάγκη οργανωμένης διαχείρισης των έκτακτων καταστάσεων είναι κομμάτι επιστημονικής μελέτης και κοινωνικής επένδυσης εθνικών και διεθνών οργανισμών. Τα πρωτόκολλα δράσης τα οποία θεσπίζονται αποτελούν απαραίτητο εργαλείο στα χέρια των επαγγελματιών υγείας, ειδικά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Τα πρωτόκολλα, έχουν δυναμική, προσαρμοστικότητα και εξέλιξη, ενώ η εφαρμογή τους απαιτεί συνέπεια και ετοιμότητα. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να μελετηθεί ο τρόπος δημιουργίας πρωτοκόλλων, τα πλαίσια λειτουργίας βάσει των οποίων δημιουργούνται τα πρωτόκολλα και οι ανάγκες που προκύπτουν στην κλινική πράξη βάσει των οποίων διαμορφώνονται τα πρωτόκολλα. Μελετήθηκαν οι υπάρχουσες οδηγίες για τη δημιουργία πρωτοκόλλων με έμφαση στα ελληνικά δεδομένα και στα υπάρχοντα νοσηλευτικά πρωτόκολλα. Από μια συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση επιλέχθηκαν 14 μελέτες οι οποίες τονίζουν την ανάγκη θέσπισης πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση προβλημάτων λειτουργίας κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων. Ακόμη, μελετήθηκε η σημασία της εκπαίδευση και της δια βίου μάθησης των επαγγελματιών υγείας όσον αφορά στη χρήση πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών. Για να είναι εφικτή η αξιοποίηση των πρωτοκόλλων, πρέπει να μπορούν να εφαρμόζονται πιστά, από το οργανωμένο και μη, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας είναι σημαντική και τα ίδια τα πρωτόκολλα θα πρέπει να προτείνουν στις οδηγίες τους τρόπους εκπαίδευσης και αξιολόγησης των εκπαιδευόμενων. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των πρωτοκόλλων είναι η προσαρμοστικότητά τους, ιδίως σε επείγουσες καταστάσεις, όπως η διαχείριση μιας πανδημίας. Μέσα από ένα παράδειγμα μιας παιδοχειρουργικής κλινικής ενός τριτοβάθμιου τονίζεται η σημασίας της προσαρμογής των πρωτοκόλλων στις ιδιαιτερότητες των κλινικών και προτείνονται τρόποι εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης - Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και τουρισμού
Keywords: επείγουσες καταστάσεις;πρωτόκολλα;εκπαίδευση;ετοιμότητα;μονάδες υγείας;επαγγελματίες υγείας
Description: Μεταπτυχιακή εργασία - Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης - Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και τουρισμού, 2020 (α/α 12813)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16285
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Διατριβές

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16285
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.