Επικοινωνία και ενηλικών εκπαιδευόμενων, μελέτη περίπτωσης 1ο Δ.Ι.Ε.Κ. Λάρισας (Master thesis)

Καβαλάρη, Καλλίοπη


Η επικοινωνία του εκπαιδευτή με τον εκπαιδευόμενο, είναι ένα ζήτημα ιδιαζόντως σημαντικό στην εκπαίδευση. Στόχος της παρούσας διπλωματικής είναι η διερεύνηση του βαθμού επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ εκπαιδευτών και ηλικιακά ενηλίκων εκπαιδευόμενων κατά τη διαδικασία της μάθησης. Αναλυτικότερα, επικεντρώνεται στη διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευόμενων του 1ου Δ.Ι.Ε.Κ. που αποτελούν και το δείγμα της έρευνά μας, σχετικά με τις ενεργητικές διδακτικές και επικοινωνιακές προσεγγίσεις που εφαρμόζονται στην εκπαίδευση ενηλίκων και αν αυτή η διαφοροποίηση της διδασκαλίας, προωθεί την επικοινωνία και συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διεργασίας. Σκοπός μας, είναι να αναδείξουμε την ανάγκη ύπαρξης ενσυναισθητικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων σε κάθε μαθησιακή διεργασία από τους εκπαιδευτές. Ειδικότερα, τις αδιάλειπτες προσπάθειες που θα πρέπει να καταβάλλουν, επιδιώκοντας στην καλλιέργεια χρήσιμων μεθοδολογικών προσεγγίσεων που θα βοηθούν, τόσο στην ανάπτυξη αμφίδρομων σχέσεων συνεργασίας και εμπιστοσύνης, όσο και στην ανάπτυξη αποτελεσματικής επικοινωνίας ανάμεσα σε εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους. Ως ερευνητικό εργαλείο χρησιμοποιήσαμε το ερωτηματολόγιο. Το δείγμα της ποσοτικής μας έρευνας αποτέλεσαν εκατόν δεκαοχτώ (118) ενήλικες εκπαιδευόμενοι, σπουδαστές του 1ου Δ.Ι.Ε.Κ. Λάρισας που φοιτούν στο Γ΄ εξάμηνο. Η έρευνα μας πραγματοποιήθηκε από 18/12/2020 έως 25/01/2021. Μετά την ολοκλήρωση της ερευνητικής διαδικασίας έγινε η ανάλυση των δεδομένων μας, με το στατιστικό πρόγραμμα SPSS 25 και το πρόγραμμα Microsoft Excel. Από την ανάλυση προέκυψαν πολλά και ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Διαμορφώθηκε έντονα η άποψη, ότι η επικοινωνία αποτελεί πολύ σημαντικό ζήτημα για την εκπαιδευτική διεργασία και ότι ο διαμεσολαβητικός ρόλος και οι επικοινωνιακές προσεγγίσεις των εκπαιδευτών, είναι ικανές να επηρεάσουν καθολικά την ποιότητά της.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης-Τμήμα Διοίκησης οργανισμών , μάρκετινγκ και τουρισμού
Keywords: εκπαίδευση;Δ.Ι.Ε.Κ. Λάρισας;ερωτηματολόγιο;Microsoft Excel;SPSS
Description: Μεταπτυχιακή εργασία- Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης- Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών Μάρκετινγκ και Τουρισμού, 2021 (α/α 12848)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16284
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Διατριβές

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΑΒΑΛΑΡΗ.pdf1.67 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16284
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.