ΓονεΪκό στρές : σύνδεση με τις αντιλήψεις των γονέων για την ποιότητα της αδελφικής σχέσης που αναπτύσσεται με τον αντίκτυπο που έχει στα αδέρφια η ύπαρξη παιδιού με αυτισμό (Master thesis)

ΜπογΪατζίδου, Γεωργία-Ειρήνη


Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να διερευνηθεί το επίπεδο του γονεϊκού στρες σε γονείς παιδιών με ΔΑΦ και να διερευνηθεί το κατά πόσο το επίπεδο του γονεϊκού στρες συνδέεται με τις αντιλήψεις των γονέων για την ποιότητα της αδελφικής σχέσης που αναπτύσσεται και τον αντίκτυπο που έχει στα αδέρφια η ύπαρξη παιδιού με αυτισμό. Για το σκοπό αυτό διεξήχθη ποσοτική έρευνα σε δείγμα 60 γονέων που είχαν παιδί με ΔΑΦ και 60 γονέων που δεν είχαν παιδί με ΔΑΦ. Η αξιολόγηση του γονεϊκού στρες πραγματοποιήθηκε με την κλίμακα Parental Stress Index – Short Form, η αξιολόγηση των οικογενειακών σχέσεων πραγματοποιήθηκε με την κλίμακα Brief family Relationship scale και η αξιολόγηση των αδελφικών σχέσεων πραγματοποιήθηκε με την κλίμακα Sibling Inventory of behavior Items. Η ανάλυση έδειξε ότι οι γονείς παιδιών με ΔΑΦ έχουν υψηλότερο επίπεδο γονεϊκού στρες σε σύγκριση με τους γονείς παιδιών χωρίς ΔΑΦ. Επιπρόσθετα, η ύπαρξη παιδιού με ΔΑΦ επηρεάζει το επίπεδο οικογενειακών σχέσεων λόγω εμφάνισης συγκρούσεων ενώ παρατηρήθηκε ότι η ύπαρξη παιδιού με ΔΑΦ επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις και την ποιότητα των αδελφικών σχέσεων. Τέλος, προέκυψε, πως οι κακές αδελφικές σχέσεις συνδέονται με αυξημένο επίπεδο στρες στις οικογένειες που έχουν παιδί με ΔΑΦ.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης-Τμήμα Διοίκησης οργανισμών , μάρκετινγκ και τουρισμού
Keywords: Γονεϊκό στρες;αδελφικές σχέσεις;Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος
Description: Μεταπτυχιακή εργασία, Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης- Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών Μάρκετινγκ και Τουρισμού, 2021 (α/α 12840)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16269
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Διατριβές

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΜΠΟΓΙΑΤΖΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ.pdf885.13 kBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16269
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.