Στάσεις και αντιλήψεις εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Θεσσαλονίκης σχετικά με τα καινοτόμα προγράμματα στην εκπαίδευση - Μελέτη της Agenda 2030 (Master thesis)

Μπούκλα, Όλγα


Το θέμα της μεταπτυχιακής διατριβής είναι «Στάσεις και αντιλήψεις εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Θεσσαλονίκης σχετικά με τα καινοτόμα προγράμματα στην εκπαίδευση - Μελέτη της Agenda 2030». Σκοπός είναι η διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών σχετικά με τα καινοτόμα προγράμματα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και σύνδεση της καινοτομίας με διεθνείς στόχους για την εκπαίδευση, οι οποίοι απαντώνται στην Agenda 2030 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Πιο ειδικά, στόχοι του ερευνητικού μέρους είναι η διερεύνηση των πρακτικών που θεωρούνται καινοτομία, η χρησιμότητα τους στο σχολικό πλαίσιο, οι λόγοι συμμετοχής και αποχής από καινοτόμες δράσεις και τα είδη των καινοτόμων προγραμμάτων που υλοποιούν οι εκπαιδευτικοί. Με την βιβλιογραφική ανασκόπηση στο πεδίο της εκπαιδευτικής καινοτομίας σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο, επιχειρείται μελέτη του όρου της καινοτομίας και της Agenda 2030 της οποίας στόχος αποτελεί η αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Η έρευνα είναι ποσοτική και πραγματοποιήθηκε σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων που εργάζονται σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Θεσσαλονίκης, με την βοήθεια ειδικού ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, δομημένο με ερωτήσεις τύπου Likert, αποτελούμενο από έξι ενότητες. Συμμετείχαν συνολικά εκατόν είκοσι έξι (126) εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων έγινε μέσω του προγράμματος SPSS 24.0 (Statistical Package for Social Sciences). Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας προέκυψε πως οι εκπαιδευτικοί τείνουν να συνδέουν την καινοτομία με την κοινωνιοκεντρική διάσταση της εκπαιδευτικής διαδικασίας (ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών, ομαδοσυνεργατικότητα, βιωματική μάθηση). Αναδεικνύονται οι λόγοι συμμετοχής αλλά και αποχής των εκπαιδευτικών από καινοτόμα προγράμματα και η επίδραση των δημογραφικών μεταβλητών στις αντιλήψεις τους γύρω από τις καινοτόμες δράσεις. Στα πλαίσια του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, η διαχείριση και επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Agenda 2030 υλοποιείται μέσω της προώθησης καινοτόμων προγραμμάτων.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης-Τμήμα Διοίκησης οργανισμών , μάρκετινγκ και τουρισμού
Keywords: Καινοτομία;Εκπαίδευση;Agenda 2030;Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης
Description: Μεταπτυχιακή εργασία- Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης- Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών Μάρκετινγκ και Τουρισμού, 2021 (α/α 12838)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16265
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Διατριβές

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16265
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.