Η διερεύνηση των στάσεων και της καταναλωτικής συμπεριφοράς των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, ηλικίας 18 έως 35 ετών, κατά την χρονική περίοδο Δεκεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021 σχετικά με τις ηλεκτρονικές αγορές οικολογικών καλλυντικών. (Bachelor thesis)

Γιάγκου, Ιωάννα/ Παπαδοπούλου, Αφροδίτη


Οι σημερινοί καταναλωτές ασχολούνται με πιο υγιείς και πιο βιώσιμους τρόπους ζωής. Κάνουν πιο πράσινες επιλογές στις αγορές τους. Η αγορά πράσινων και βιολογικών καλλυντικών επεκτείνεται παγκοσμίως. Η έρευνα για τη βιώσιμη κατανάλωση έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, και το φαινόμενο του πράσινου χάσματος είχε το μερίδιό του στις μελέτες. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως η ασυμφωνία μεταξύ του τι λένε οι καταναλωτές σχετικά με την αυξανόμενη ανησυχία τους για το περιβάλλον, αφενός, και αυτό που κάνουν πραγματικά για να βοηθήσουν στη διατήρηση αυτού του περιβάλλοντος, από την άλλη. Καθώς όλο και περισσότεροι έμποροι ενσωματώνουν τα κοινωνικά μέσα ως αναπόσπαστο μέρος του προκινητικού συνδυασμού, η αυστηρή διερεύνηση των καθοριστικών παραγόντων που επηρεάζουν τη συμμετοχή των καταναλωτών στο eWOM μέσω των κοινωνικών δικτύων καθίσταται κρίσιμη. Η αφοσίωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες, όπως το να μου αρέσει, να σχολιάζει, να μοιράζεται, να αναθεωρεί, να κάνει tweet κ.λπ. Οι πληροφορίες που κοινοποιούνται στα κοινωνικά μέσα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της ενδυνάμωσης των καταναλωτών και της γνώσης στον τομέα. Η εμπιστοσύνη στις διαδικτυακές συναλλαγές εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η δομή της παρούσας εργασίας βασίζεται τόσο σε βιβλιογραφική επισκόπηση όσο και σε έρευνα με σκοπό την διερεύνηση του βαθμού της γνώσης, απόψεων και προσθέσεων των καταναλωτών απέναντι στα οικολογικά καλλυντικά και στην ηλεκτρονική τους αγορά. . Πιο συγκεκριμένα, η βιβλιογραφική ανασκόπηση αφορά το Ηλεκτρονικό Εμπόριο καθώς και καλλυντικά, οικολογικά και φυτικά/φυσικά όπως αυτά ορίζονται. Έπειτα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας με την επεξεργασία Πινάκων Μονής Εισόδου, τα περιγραφικά στατιστικά των συγκεντρωτικών μεταβλητών και υπολογισμός συχνότητας αυτών. Επιπλέον, εξετάζεται η στατιστικά σημαντική σχέση των δημογραφικών στοιχείων των ερωτώμενων στην πρόθεσή τους να αγοράσουν οικολογικά καλλυντικά μέσω ηλεκτρονικών μέσων. Σκοπός είναι ο εντοπισμός του πρόσημου και της έντασης της κάθε σχέσης. Η παρούσα έρευνα είναι έρευνα πεδίου (field research) που έχει πραγματοποιηθεί επί του θέματος της ηλεκτρονικής αγοράς οικολογικών καλλυντικών. Τέλος, διεξάγονται συμπεράσματα αναφορικά με την παρούσα έρευνα. Γενικά, οι καταναλωτές διατηρούν θετική στάση απέναντι στα οικολογικά καλλυντικά, καθώς δείχνουν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι απέναντι σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Παρ’όλα αυτά όμως δείχνουν λίγο επιφυλακτικοί απέναντι στην ηλεκτρονική αγορά αυτών.
Alternative title / Subtitle: Investigation of the attitudes of the consumer behaviors of the inhabitans of the Peripheral Area of Pella, between 18 and 35 years old, during the period December 2020 and January 2021 regarding the electronic markets of ecological cosmetics.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης. Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού
Keywords: Ηλεκτρονικό Εμπόριο;Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης;Πράσινη Κατανάλωση;Οικολογικά Καλλυντικά
Description: Πτυχιακή εργασία -- Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης -- Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού, 2021 (α/α 12782)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16263
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16263
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.