Οργάνωση και διοίκηση μονάδων υγείας. Μελέτη πολιτικής στην αγορά των ιατρικών υλικών , η περίπτωση των ορθοπεδικών. (Master thesis)

Σιδηρόπουλος, Κωνσταντίνος


Η κοστολόγηση των ορθοπαιδικών υλικών εμφύτευσης είναι το ευκταίο στην υγεία. Τα υλικά αυτά , βελτιώνουν, τροποποιούν και ενίοτε υποκαθιστούν βιολογικές λειτουργίες του μυοσκελετικού συστήματος του ανθρώπου και συνεχώς αυξάνεται η χρήση τους. Καθώς οι δυνατότητες αποζημίωσης και χρηματοδότησης των εθνικών συστημάτων υγείας είναι πεπερασμένες, προσπαθεί η παγκόσμια κοινότητα να βρει τρόπο ορθολογικοποίησης του κόστους των υλικών αυτών και να εφαρμόζεται ένας έλεγχος των ιδιοτήτων των υλικών όπως και των τιμών διάθεσης ανάλογα με την αποτελεσματικότητά τους. Στόχος στην παρούσα μελέτη είναι η ανάλυση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που υπάρχουν σε αυτά τα υλικά, να παρουσιαστούν οι μέθοδοι που εφαρμόστηκαν σε διάφορες χρονικές περιόδους και περιοχές αλλά και οι λόγοι για τους οποίους απέτυχαν και να σκιαγραφηθεί η παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα. Επιπλέον παρουσιάζεται και αναλύεται ως πραγματοποιήσιμη και εφαρμόσιμη μέθοδος ελέγχου του κόστους των υλικών στη χώρα, ο καθορισμός από επιτροπή εγκεκριμένων ορθοπαιδικών χειρουργών συγκεκριμένων υλικών εμφύτευσης για κάθε πάθηση ή τραυματισμό ορθοπαιδικού ενδιαφέροντος περιορίζοντας το πλήθος των επιλογών βάσει επιστημονικών κριτηρίων αποτελεσματικότητας, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος. Η λίστα με τα υλικά θα ανανεώνεται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα και οι παραγγελίες θαγίνονται ανά Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) σε ποσότητες χονδρικής που θα καλύπτουν τις ετήσιες ανάγκες των νοσοκομείων επικρατείας τους. Η ύπαρξη δικλείδων ασφαλείας και διαφάνειας προβλέπεται κατά την εφαρμογή της μεθόδου και χρησιμοποιείται ως ανάλογο που αποδεικνύει την πτώση των τιμών των αγαθών που ευνοεί την ανταγωνιστικότητα η διαφοροποίηση των τιμών σε επίπεδο νοσοκομειακής και λιανικής τιμής φαρμακείου. Στο τέλος παρουσιάζονται οι επιδράσεις της μεθόδου στην οργάνωση και τη διοίκηση της υγείας σε επίπεδο κεντρικής οργάνωσης αλλά και επίπεδο νοσηλευτικού ιδρύματος (μονάδας).
Institution and School/Department of submitter: Σχολή οικονομίας και διοίκησης- Τμήμα διοίκησης μονάδων υγείας και πρόνοιας
Keywords: Ιατρικά;Υλικά;Ορθοπαιδικά;Ελλάδα;Χειρουργίο;Κοστολόγηση
Description: Μεταπτυχιακή εργασία- Σχολή οικονομίας και διοίκησης- Τμήμα διοίκησης μονάδων υγείας και πρόνοιας, 2020 (α/α 12900)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16258
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Διατριβές

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ0562019.pdfΜεταπτυχιακή εργασία2.27 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16258
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.