Ικανοποίηση των χρηστών από τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (Bachelor thesis)

Χαραλάμπους, Θεμούλα


Μια ιδιαίτερη κατηγορία σύγχρονων βιβλιοθηκών αποτελούν οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, οι οποίες συνήθως ευρίσκονται εντός των ομώνυμων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες επιτελούν σημαντικό έργο για την εξέλιξη, την πρόοδο και τη δημιουργία νέας γνώσης, αφού εξοπλίζουν τους ερευνητές και τους μελετητές με το απαραίτητο υλικό που απαιτείται για να τεθούν επιστημονικές βάσεις σε μια έρευνα. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει οι παρεχόμενες υπηρεσίες της βιβλιοθήκης να στοχεύουν στην αριστεία και στη μεγιστοποίηση της ικανοποίησης των χρηστών. Στα πλαίσια αυτά, σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθεί ο βαθμός ικανοποίησης των χρηστών της βιβλιοθήκης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΕΠΚ) από τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Για να απαντηθούν τα ερευνητικά ερωτήματα διεξήχθη συγχρονική έρευνα επισκόπησης με τη χρήση του εργαλείου LibQUAL. Το δείγμα της παρούσας έρευνας αποτέλεσαν 153 χρήστες της βιβλιοθήκης του ΕΠΚ. Για να επιλεγεί το δείγμα χρησιμοποιήθηκε η βολική δειγματοληψία, η οποία χρησιμοποιείται συχνά όταν είναι δύσκολο να επιλεχθεί δείγμα με τυχαίο τρόπο. Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τα ερωτηματολόγια ήταν ποσοτικά. Επομένως για να αναλυθούν χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πακέτο SPSS 20. Η παρούσα έρευνα στηρίχθηκε στον κώδικα ερευνητικής δεοντολογίας. Τα κύρια ευρήματα ήταν ότι οι συμμετέχοντες είχαν πάρα πολύ υψηλές προσδοκίες από τη βιβλιοθήκη του ΕΠΚ, ενώ τα πέντε πιο σημαντικά στοιχεία που θεωρούσαν ότι πρέπει να υπάρχουν σε μια ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη ήταν προσωπικό που να ανταποκρίνεται στα αιτήματα του χρήστη και να είναι πρόθυμο να εξυπηρετήσει, καθώς και διαδικτυακός χώρος με εφαρμογές, σύγχρονα εργαλεία πρόσβασης και πρόσβαση σε χρήσιμες ηλεκτρονικές πηγές. Κατά μέσο όρο, ο βαθμός ανταπόκρισης της βιβλιοθήκης στις προσδοκίες των συμμετεχόντων ήταν σχετικά ψηλός, ενώ οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ήταν πολύ ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που προσφέρονται από τη βιβλιοθήκη και το προσωπικό της βιβλιοθήκης και αρκετά ικανοποιημένοι από τον φυσικό χώρο της βιβλιοθήκης. Παρόλα αυτά βρέθηκε ότι υπάρχει διάσταση ανάμεσα στις προσδοκίες των χρηστών και τις πραγματικές εμπειρίες τους από τις παρεχόμενες υπηρεσίες της βιβλιοθήκης του ΕΠΚ, ενώ μόνο η προσδοκία για προσωπικό που ανταποκρίνεται στα αιτήματα του χρήστη βρίσκεται στην ίδια θέση όσον αφορά την επιθυμητή και την πραγματική του θέση, αν και με στατιστικά σημαντική διαφορετική βαθμολογία. Ως εκ τούτου, προτείνεται να γίνουν βελτιώσεις για να αυξηθεί η ικανοποίηση των χρηστών της βιβλιοθήκης του ΕΠΚ.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης
Keywords: Ικανοποίηση χρηστών;Παρεχόμενες υπηρεσίες;Βιβλιοθήκη;Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Description: Πτυχιακή εργασία -- Σχολή Κοινωνικών Επιστημών -- Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, 2021 (α/α 12794)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16200
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16200
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.