Η βιολογική καλλιέργεια της αμπέλου στην Ελλάδα (Bachelor thesis)

Τσιολάκη, Ελένη/ Τρελλόπουλος, Γιώργος


Στη χώρα μας μέχρι και σήμερα η γεωργία εξακολουθεί να αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομίας. Με τη μορφή όμως που ασκείται τις περισσότερες φορές επηρεάζει σοβαρά το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, δημιουργώντας σε αρκετές περιπτώσεις σοβαρά και δισεπίλυτα προβλήματα. Αν και η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας διευκόλυνε την καθημερινή ζωή και τις ανθρώπινες συνήθειες, ωστόσο σε πολλά σημεία μας απομάκρυνε από τη φυσική διατροφή και μάλιστα προς το χειρότερο. Σήμερα, είναι απόλυτα βεβαιωμένο πως η υγεία και η μακροζωία του ανθρώπου εξαρτώνται κατά ένα μέρος από την ποιότητα τροφής. Η πρόοδος και η εξέλιξη της σύγχρονης τεχνολογίας συνήθως δεν συμβαδίζει με τη φυσική ισορροπία. Αυτή η ανισορροπία έχει επιδράσει αρνητικά στο πολυτιμότερο αγαθό που υπάρχει, την υγεία. Για να αποφευχθούν πολλά από αυτά ο άνθρωπος στράφηκε στο βιολογικό τρόπο ζωής και πολλοί αγρότες και παραγωγοί στην βιολογική καλλιέργεια ή αλλιώς βιοκαλλιέργεια, τη συνεργασία δηλαδή της φύσης με τους μικροοργανισμούς του εδάφους. Η φυσική αυτή μέθοδος καλλιέργειας δείχνει σεβασμό στη φύση, προστατεύει το περιβάλλον, παράγει υγιεινά προϊόντα, αξιοποιεί τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης, την εμπειρία και την παράδοση. Μέχρι τη δεκαετία του ‘50, όλη η αμπελοκαλλιέργεια ήταν βιολογική, αφού δεν είχε ακόμη διαδοθεί η χρήση συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, και οι αμπελουργοί χρησιμοποιούσαν μόνο οργανικά προϊόντα στις καλλιέργειες. Η “πρόοδος” έφερε τα χημικά σκευάσματα, που υπόσχονταν γρήγορη, εύκολη και πλούσια παραγωγή, με αποτέλεσμα τις επόμενες δύο δεκαετίες να κυριαρχήσουν σε κάθε καλλιέργεια. Ευτυχώς, οι δυσμενείς συνέπειές τους έγιναν γρήγορα αντιληπτές, και η επιστροφή στις βιολογικές καλλιέργειες της αμπέλου ήταν η μόνη λύση, για όσους σέβονται τον άνθρωπο, αλλά και τον πλανήτη. Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία χρόνια, η βιολογική αμπελοκαλλιέργεια κερδίζει συνεχώς έδαφος, κατέχοντας ποσοστό μεγαλύτερο του 10% της συνολικής παραγωγής βιολογικών προϊόντων στη χώρα μας. Παρακάτω, θα περιγράψουμε τη μορφολογία και τις καλλιεργητικές φροντίδες του αμπελιού, θα αναφέρουμε και θα αναπτύξουμε την πολυτιμότητα του στις Ελληνικές καλλιεργητικές εκτάσεις. Kατ’ επέκταση, θα εξετάσουμε τα βήματα για την εισαγωγή της βιολογικής καλλιέργειας της αμπέλου στην παραγωγή.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών – Τμήμα Γεωπονίας
Keywords: γεωργία;αμπελοκαλλιέργεια;ζιζανιοκτόνα;αμπελώνας;αλλιεργητικές φροντίδες;βιολογική γεωργία
Description: Πτυχιακή εργασία - Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών – Τμήμα Γεωπονίας, 2020 (α/α 12410)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16172
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16172
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.