Δερματολογικά ευρήματα σε φοιτητές και οι ψυχολογικές επιδράσεις σε αυτούς (Έρευνα) (Bachelor thesis)

Πλάντζου, Ελένη/ Τριανταφυλλίδη, Παναγίωτα


Εισαγωγή : Στην παρούσα ερευνητική εργασία γίνεται μια προσπάθεια εξειδίκευσης των διαφόρων δερματικών παθήσεων και των ψυχολογικών επιπτώσεων που αυτές έχουν στους φοιτητές. Παρατηρείται ότι ανάλογα με την μορφή της πάθησης και τις επιπτώσεις αυτής στο πρόσωπο και στο σώμα των πασχόντων επηρεάζεται αντίστοιχα και η ψυχοσυναισθηματική κατάσταση των ασθενών. Επομένως, σημαντική είναι η συνεργασία δερματολόγου και αισθητικού για την στοχευμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των δερματολογικών ευρημάτων παράλληλα με την ψυχολογική ενθάρρυνση των ασθενών. Μεθοδολογία : Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Αλεξάνδρειο Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης, μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, στους προπτυχιακούς σπουδαστές του ιδρύματος. Το ερωτηματολόγιο που διανεμήθηκε περιελάμβανε το φύλο των ερωτηθέντων, την ηλικία τους, την δερματολογική πάθηση από την οποία πάσχουν και την ψυχολογική επίπτωση που αυτή έχει στην καθημερινότητά τους, με δυνατότητα επιλογής σε μια κλίμακα από το 0 έως το 5, με το 0 να προσδιορίζει το “καθόλου” και το 5 το “πάρα πολύ”. Αποτελέσματα : Η έρευνα διενεργήθηκε συνολικά σε 67 φοιτητές από τους οποίους οι 47 ήταν γυναίκες και οι 20 άντρες. Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών ήταν τα 24 έτη και των ανδρών τα 28 έτη. Οι δερματολογικές παθήσεις που εμφανίζονται συχνότερα στους σπουδαστές είναι η ακμή, η ψωρίαση, η λεύκη, η ατοπική δερματίτιδα, ο έρπητας, το έκζεμα, η αλωπεκία, ο δασυτριχισμός, οι αλλεργίες και η ονυχομυκητίαση. Συμπεράσματα : Η συγκεκριμένη έρευνα επικεντρώθηκε στην διεξοδική ανάλυση των παθήσεων που προέκυψαν από τους σπουδαστές καθώς και στην ψυχολογική επίπτωση τους στο επίπεδο ζωής. Τα ψυχολογικά αποτελέσματα ποικίλλουν ανάλογα την νόσο, την ηλικία, το φύλο, ενώ η ενημέρωση των ασθενών για την πάθηση και τα ευρήματα αυτής στην εμφάνισή τους αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην θεραπεία της νόσου.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επιστημών Υγείας - Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας (Πρώην Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας)
Keywords: ψυχολογική επίπτωση;δερματολογία;αισθητική αντιμετώπιση
Description: Πτυχιακή εργασία - Σχολή Επιστημών Υγείας - Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας (Πρώην Τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας), 2021 (α/α 12443)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16083
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16083
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.