Jean-claude izzo: η τριλογία της Μασσαλίας παρουσίαση και ανάλυση (Bachelor thesis)

Μπόικου, Μαρία


Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για να δοθεί αποδεκτός ορισμός της λογοτεχνίας από όλους. Η λογοτεχνία είναι έννοια μεταβλητή ανάλογα με την κοινωνία και τον πολιτισμό όπου αναπτύσσεται. Η αποκοπή της λογοτεχνίας από τη γενική κατηγορία της φιλολογίας ή γραμματείας έγινε περίπου στις αρχές του 18ου αιώνα. Βασικά χαρακτηριστικά για το διαχωρισμό των λογοτεχνικών έργων ήταν η πρωτοτυπία, η καλαισθησία η δημιουργικότητα και η μυθοπλασία σε κάθε κείμενο. Ο Ιζζό γεννήθηκε στη Μασσαλία το 1945 και απεβίωσε το 2000. Ήταν παιδί μεταναστών. Φοίτησε σε μια τεχνική σχολή μεταλλουργών και εργάστηκε σε ένα βιβλιοπωλείο. Το 1970 δημοσίευσε την πρώτη του ποιητική συλλογή και το 1999 το μυθιστόρημα «Το τραγούδι της Μασσαλίας». Ο Ιζζό ως ποιητής και ως συγγραφέας γνωρίζει ότι και οι πέντε αισθήσεις προκαλούν έντονες αντιδράσεις. Έτσι ο κεντρικός του ήρωας, Φάμπιο, αποδεικνύει ότι όλες οι αισθήσεις μπορούν να ντύσουν κάθε αντίδραση του ανθρώπου, εξάλλου οι στιγμές ευτυχίας του ήρωα είναι μια άσκηση των συναισθηματικών και σωματικών αντιδράσεων που προκαλούν αυτές οι αισθήσεις του. Όλες οι αισθήσεις και τα συναισθήματα έχουν κοινή έκφραση και προορισμό τη Μασσαλία και τις γυναίκες. Ο Ιζζό έχει ξεκάθαρη άποψη για τις σύγχρονες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις και δε φοβάται να τις εκφράσει ανοιχτά μέσα από τον Φάμπιο. Ο Ιζζό στην τριλογία της Μασσαλίας φωτογραφίζει το έγκλημα αλλά και την κοινωνία που παράγει αυτό το έγκλημα. Εν κατακλείδι ο Ιζζό, μέσα από τον Φάμπιο συνδέει το παρελθόν με το μέλλον. Αυτός είναι το παρόν και γι’ αυτό το παρόν μιλάει.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Κοινωνικών Επιστημών – Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης
Keywords: τριλογία της Μασσαλίας;λογοτεχνία;Μασσαλία;Ιζζό;Φάμπιο
Description: Πτυχιακή εργασία - Σχολή Κοινωνικών Επιστημών – Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης, 2021 (α/α 12446)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16078
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
πτυχιακη 2020 μποικου1.pdf567.11 kBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16078
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.