Οι αντιοξειδωτικές ουσίες και οι ευεργετικές τους ιδιότητες ως παράγοντες κατανάλωσης ερυθρού οίνου (Bachelor thesis)

Κιούση, Μαρία


Το κόκκινο κρασί αποτελεί ένα αλκοολούχο ποτό πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν την γενικότερη σύσταση του κόκκινου κρασιού, αλλά και το περιεχόμενο του σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Γίνεται επίσης αναφορά στην ευεργετική επίδραση των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχονται στο κόκκινο κρασί σε πληθώρα παθήσεων με βάση την πρόσφατη βιβλιογραφία. Ο στόχος της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των γνώσεων του γενικού πληθυσμού σχετικά με το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του κόκκινου κρασιού και της θετικής επίδρασης της μέτριας κατανάλωσης του κόκκινου κρασιού σε διάφορες παθήσεις. Επιπροσθέτως, ένας άλλος στόχος είναι η μελέτη των συνηθειών του δείγματος σχετικά με την κατανάλωση κόκκινου κρασιού και τους παράγοντες που τους επηρεάζουν έτσι ώστε να επιλέξουν να καταναλώσουν κόκκινο κρασί αντί για κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό. Η παραπάνω έρευνα πραγματοποιήθηκε με διανομή ερωτηματολογίου με ηλεκτρονικά μέσα. Πραγματοποιήθηκε στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων και παρατηρήθηκε ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων γνώριζε την δράση των αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως επίσης την προστατευτική επίδραση του κόκκινου κρασιού στις καρδιαγγειακές παθήσεις, αγνοούσε όμως τις υπόλοιπες ευεργετικές ιδιότητες και τις αντιοξειδωτικές ουσίες του κόκκινου κρασιού. Τέλος, η γεύση του κόκκινου κρασιού και η προστασία που παρέχει ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις αποτέλεσαν τους κύριους λόγους για τους οποίους οι συμμετέχοντες καταναλώνουν το κόκκινο κρασί αντί για κάποιο αλκοολούχο ποτό.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επιστημών Υγείας-Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
Keywords: Κόκκινο κρασί;αντιοξειδωτικές ουσίες;παθήσεις;προστασία;δείγματα;κατανάλωση
Description: Πτυχιακή εργασία- Σχολή Επιστημών Υγείας-Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2021 (α/α12555)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16074
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: Πτυχιακή εργασία
Submission Date: 2023-09-06T09:34:53Z
Item language: el
Item access scheme: free
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επιστημών Υγείας-Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
Publication date: 2021-03-16
Bibliographic citation: Κιούση, Μ.(2021)Οι αντιοξειδωτικές ουσίες και οι ευεργετικές τους ιδιότητες ως παράγοντες κατανάλωσης ερυθρού οίνου (Πτυχιακή εργασία) Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος
Abstract: Το κόκκινο κρασί αποτελεί ένα αλκοολούχο ποτό πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν την γενικότερη σύσταση του κόκκινου κρασιού, αλλά και το περιεχόμενο του σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Γίνεται επίσης αναφορά στην ευεργετική επίδραση των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχονται στο κόκκινο κρασί σε πληθώρα παθήσεων με βάση την πρόσφατη βιβλιογραφία. Ο στόχος της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των γνώσεων του γενικού πληθυσμού σχετικά με το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του κόκκινου κρασιού και της θετικής επίδρασης της μέτριας κατανάλωσης του κόκκινου κρασιού σε διάφορες παθήσεις. Επιπροσθέτως, ένας άλλος στόχος είναι η μελέτη των συνηθειών του δείγματος σχετικά με την κατανάλωση κόκκινου κρασιού και τους παράγοντες που τους επηρεάζουν έτσι ώστε να επιλέξουν να καταναλώσουν κόκκινο κρασί αντί για κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό. Η παραπάνω έρευνα πραγματοποιήθηκε με διανομή ερωτηματολογίου με ηλεκτρονικά μέσα. Πραγματοποιήθηκε στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων και παρατηρήθηκε ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων γνώριζε την δράση των αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως επίσης την προστατευτική επίδραση του κόκκινου κρασιού στις καρδιαγγειακές παθήσεις, αγνοούσε όμως τις υπόλοιπες ευεργετικές ιδιότητες και τις αντιοξειδωτικές ουσίες του κόκκινου κρασιού. Τέλος, η γεύση του κόκκινου κρασιού και η προστασία που παρέχει ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις αποτέλεσαν τους κύριους λόγους για τους οποίους οι συμμετέχοντες καταναλώνουν το κόκκινο κρασί αντί για κάποιο αλκοολούχο ποτό.
Advisor name: Πρίτσα, Αγαθή
Examining committee: Πρίτσα, Αγαθή
Publishing department/division: Σχολή Επιστημών Υγείας-Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
Publishing institution: ihu
Number of pages: 102
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες




 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16074
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.