Η επίδραση του COVID-19 στις υπηρεσίες της αισθητικής (Bachelor thesis)

Ντίκα, Ιουλία


Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 είναι ένας σύγχρονος ιός, που ξεκίνησε από τη Γουχάν της Κίνας και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη κυρίως από άτομα που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην πόλη της Γουχάν. Η προέλευσή του πιθανολογείται ότι ήταν από κάποιο ζώο που ήρθε σε επαφή με ανθρώπους και λειτουργώντας ως ξενιστής, μετέδωσε τον ιό στο ανθρώπινο είδος. Εκεί άρχισε να αναπαράγει την RNA γενετική του πληροφορία προκαλώντας στους ανθρώπους σύνδρομα οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, καθιστώντας έτσι δύσκολη την εύρεση του τρόπου δράσης του. Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι πολλά, με πιο κοινά αυτά της δύσπνοιας, του πυρετού και του βήχα. Αν και είναι εύκολο η γρίπη να συγχυθεί με τον κορωνοϊό, αποτελούν δυο τελείως διαφορετικές νόσους, με μια βασική διαφορά το ποσοστό μεταδοτικότητας. Ο κορωνoϊός μεταδίδεται εύκολα μέσω του αέρα και μολυσμένων ατόμων και επιφανειών. Όμως μια μεγάλη παγίδα είναι και η δυνατότητα μετάδοσης του από ασυμπτωματικούς φορείς, καθιστώντας έτσι δύσκολη την προσπάθεια πρόληψής του. Παρά τις επιπτώσεις του, οι οποίες ήταν πολλές και επηρέασαν σχεδόν όλους τους τομείς με πιο βασικό αυτόν της οικονομίας, είχε και θετικά αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα στο περιβάλλον. Δεν παρέλειψε καμία κοινωνική ομάδα, αναμεσά τους εγκύους, οι οποίες εμφάνιζαν κυρίως πρόωρο τοκετό και παιδιά, τα οποία αντιμετώπιζαν πιο ήπια τη νόσο, με πολύ σπάνιες περιπτώσεις σοβαρών επιπλοκών. Παρατηρώντας όλες αυτές τις σοβαρές συνέπειες του κορωνοϊού, οι κυβερνήσεις οδηγήθηκαν στη λήψη πολλών και αυστηρών μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπισή του, με κυριότερο αυτό της καραντίνας. Επειδή όμως η συνεχής λήξη μέτρων δεν αποτελεί μόνιμη λύση ενάντια στον ιό, η εύρεση θεραπείας εμβολίου ήταν επιτακτική ανάγκη. Από τις αρχές που ξέσπασε η πανδημία έγιναν έρευνες και αρκετές δοκιμές για νέα εμβόλια, με 2 να έχουν λάβει έγκριση. Ένας από τους κλάδους που επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό ήταν αυτός της αισθητικής, που πέρα από το υποχρεωτικό κλείσιμο κέντρων αισθητικής και την κατακόρυφη πτώση των οικονομικών, έπρεπε να αντιμετωπίσει, μετά την άρση των μέτρων, την μειωμένη ζήτηση των υπηρεσιών του.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επιστημών Υγείας - Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας (Πρώην Τμήμα Αισθητικής και Κοσμετολογίας)
Keywords: COVID-19;πανδημία;εμβόλιο;καραντίνα
Description: Πτυχιακή εργασία - Σχολή Επαγγελματιών Υγείας & Πρόνοιας - Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας, 2021 (α/α 12456)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16068
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16068
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.