Ισοθειοκυανιούχες ενώσεις ως συστατικά των τροφίμων: μια επικαιροποιημένη μελέτη πάνω στους ρόλους και στις βιολογικές τους δράσεις (Bachelor thesis)

Γαμβρή, Δέσποινα


Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί έντονο ενδιαφέρον σχετικά με μια κατηγορία φυτοχημικών, τα γλυκοσινολικά (glucosinolates ή GLS) και τα προϊόντα υδρόλυσης αυτών που ονομάζονται ισοθειοκυανιούχες ενώσεις ή ισοθειοκυανικά (isothiocyanates ή ITCs). Οι έρευνες πάνω στα ισοθειοκυανικά παρουσιάζουν πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα αναφορικά με τις βιολογικές τους δράσεις και το ρόλο που διαδραματίζουν στην υγεία αλλά και στη βελτίωση της ζωής του ανθρώπου σε διάφορες πτυχές της. Έχει βρεθεί ότι εμφανίζουν ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, ανοσορυθμιστική και αντικαρκινική δράση, αλλά δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά τα χαρακτηριστικά καθώς χρησιμοποιούνται ως φυσικά συντηρητικά λόγω των αντιμικροβιακών τους ιδιοτήτων, ως οργανικά παρασιτοκτόνα σε καλλιέργειες και εμφανίζουν επίσης πλήθος άλλων δράσεων. Η παρούσα εργασία αποτελεί μια μελέτη ανασκόπησης των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν γύρω από τα ισοθειοκυανικά κυρίως την τελευταία δεκαετία και εστιάζει στους μηχανισμούς δράσης και τις θεραπευτικές ιδιότητες των ενώσεων αυτών, αλλά και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα στο μέλλον για την αποκόμιση του μέγιστου δυνατού οφέλους.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επιστημών Υγείας – Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολόγια
Keywords: τρόφιμα;φυτοχημικά;γλυκοσινολικά;προϊόντα υδρόλυσης;ισοθειοκυανικά
Description: Πτυχιακή Εργασία - Σχολή Επιστημών Υγείας – Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολόγια, 2021 (α/α 12469)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16022
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: Πτυχιακή εργασία
Submission Date: 2023-09-04T13:22:04Z
Item language: el
Item access scheme: free
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επιστημών Υγείας – Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολόγια
Publication date: 2021-01-28
Bibliographic citation: Γαμβρή, Δ. (2021) Ισοθειοκυανιούχες ενώσεις ως συστατικά των τροφίμων: μια επικαιροποιημένη μελέτη πάνω στους ρόλους και στις βιολογικές τους δράσεις (Πτυχιακή εργασία).Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος
Abstract: Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί έντονο ενδιαφέρον σχετικά με μια κατηγορία φυτοχημικών, τα γλυκοσινολικά (glucosinolates ή GLS) και τα προϊόντα υδρόλυσης αυτών που ονομάζονται ισοθειοκυανιούχες ενώσεις ή ισοθειοκυανικά (isothiocyanates ή ITCs). Οι έρευνες πάνω στα ισοθειοκυανικά παρουσιάζουν πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα αναφορικά με τις βιολογικές τους δράσεις και το ρόλο που διαδραματίζουν στην υγεία αλλά και στη βελτίωση της ζωής του ανθρώπου σε διάφορες πτυχές της. Έχει βρεθεί ότι εμφανίζουν ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, ανοσορυθμιστική και αντικαρκινική δράση, αλλά δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά τα χαρακτηριστικά καθώς χρησιμοποιούνται ως φυσικά συντηρητικά λόγω των αντιμικροβιακών τους ιδιοτήτων, ως οργανικά παρασιτοκτόνα σε καλλιέργειες και εμφανίζουν επίσης πλήθος άλλων δράσεων. Η παρούσα εργασία αποτελεί μια μελέτη ανασκόπησης των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν γύρω από τα ισοθειοκυανικά κυρίως την τελευταία δεκαετία και εστιάζει στους μηχανισμούς δράσης και τις θεραπευτικές ιδιότητες των ενώσεων αυτών, αλλά και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα στο μέλλον για την αποκόμιση του μέγιστου δυνατού οφέλους.
Advisor name: Τερζίδης A., Μιχαήλ
Examining committee: Τερζίδης A., Μιχαήλ
Publishing department/division: Σχολή Επιστημών Υγείας – Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολόγια
Publishing institution: ihu
Number of pages: 74 σελ.
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΓΑΜΒΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ 4337.pdf870.04 kBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16022
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.