Λογισμικά διαχείρισης βιβλιογραφικών αναφορών: παρουσίαση των λογισμικών και αποτίμηση της χρήσης τους από μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Master thesis)

Χαμουρούδη, Ροδόπη


Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση της χρήσης των λογισμικών διαχείρισης βιβλιογραφικών αναφορών από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους υποψήφιους διδάκτορες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και ο εντοπισμός των κυριότερων προτιμήσεών τους στην χρήση των λογισμικών RMS. Για την πραγματοποίηση του σκοπού της έρευνας δημιουργήθηκε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο με τη βοήθεια των Φορμών της Google. Ο σύνδεσμος του ερωτηματολογίου στάλθηκε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις όλων των μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων μέσω μαζικής αποστολής από την Πρυτανεία του Α.Π.Θ. Το ερωτηματολόγιο παρέμεινε διαθέσιμο ηλεκτρονικά από 14 Νοεμβρίου έως 28 Νοεμβρίου 2019. Απαντήθηκαν συνολικά 545 ερωτηματολόγια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η πλειοψηφία των συμμετεχόντων διαχειρίζεται τις βιβλιογραφικές αναφορές χωρίς τη χρήση ενός λογισμικού RMS, ενώ λιγότεροι είναι αυτοί που χρησιμοποιούν ένα από τα διαθέσιμα λογισμικά. Το λογισμικό που έρχεται σε πρώτη θέση προτίμησης είναι το Mendeley, με το EndNote να ακολουθεί σαν δεύτερη προτίμηση, το Zotero και το RefWorks ως τρίτη και τέταρτη αντίστοιχα. Οι κυριότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην τελική επιλογή και χρήση ενός λογισμικού RMS είναι η ευκολία χρήσης, η δωρεάν διάθεση, η καθοδήγηση από τον καθηγητή/τρια, η σύσταση από φίλους και η πρόταση από την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ. Τα βασικά χαρακτηριστικά των λογισμικών, όπως η δημιουργία παραπομπών και βιβλιογραφίας και η αποθήκευση και διαχείριση των αναφορών, είναι αυτά που αναδεικνύονται ως σημαντικά και απαραίτητα σε ένα λογισμικό RMS.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Κοινωνικών Επιστημών – Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης
Keywords: διαχειριστές αναφορών;διαχείριση βιβλιογραφίας;διαχειριστές παραπομπών,;λογισμικά διαχείρισης βιβλιογραφικών αναφορών;εργαλεία διαχείρισης βιβλιογραφικών αναφορών;λογισμικά διαχείρισης βιβλιογραφικών παραπομπών
Description: Μεταπτυχιακή εργασία - Σχολή Κοινωνικών Επιστημών – Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης, 2021 (α/α 12463)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16016
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Χαμουρούδη Ροδόπη Διπλωματική.pdf4.47 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16016
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.