Η συμβολή των Τμηματικών Μουσείων του Α.Π.Θ. στη διαχείριση και ανάδειξη της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς (Master thesis)

Χαζηράκη, Χρυσούλα


Η λειτουργία των Πανεπιστημιακών Μουσείων προέκυψε από την ανάγκη κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών των μελών τους. Στη συνέχεια με τον εμπλουτισμό των ιδιαίτερων θεματικών συλλογών τους, εξελίχθηκαν σε σημαντικούς θεματοφύλακες της πολιτιστικής κληρονομιάς των ιδρυμάτων τους και της χώρας γενικότερα. Στην παρούσα εργασία εξετάζεται η σημαντικότητα τους, οι σκοποί και οι στόχοι τους και πόσο αυτοί επιτυγχάνονται, μέσα από τη λειτουργία και τις δράσεις τους. Ειδικότερα μελετώνται τα τμηματικά Μουσεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με σκοπό την αποτύπωση των ιδιαιτεροτήτων τους, των τρόπων λειτουργίας τους και των εκπαιδευτικών δράσεων τους. Τέλος μέσω συνέντευξης των υπευθύνων των Μουσείων, επιχειρείται η αποτίμηση της σημερινής λειτουργίας τους, διερευνώντας κατά πόσο αυτή ανταποκρίνεται στον ρόλο των Μουσείων ως διαχειριστών της πολιτιστικής κληρονομίας του ιδρύματός τους, καθώς και την ενδεχόμενη μελλοντική τους εξέλιξη μέσω των βραχυπρόθεσμων σχεδιασμών τους.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Κοινωνικών Επιστημών – Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης
Keywords: πανεπιστημιακά μουσεία;ακαδημαϊκά μουσεία;πολιτιστική κληρονομιά μουσεία Α.Π.Θ;Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μουσεία
Description: Μεταπτυχιακή Εργασία - Σχολή Κοινωνικών Επιστημών – Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης, 2021 (α/α 12465)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16014
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Χαζηράκη_Διπλωματική_Μουσεία.pdf9.31 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16014
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.