Η άποψη των καταναλωτών για την αντιοξειδωτική δράση και τις πολυφαινολικές ενώσεις σε λευκούς και ερυθρούς οίνους (Bachelor thesis)

Αστερίου, Αντωνία


Ένα ερωτηματολόγιο 24 ερωτήσεων που αποσκοπούσε στη γνώση των ενήλικων καταναλωτών ή μη κρασιού για τις αντιοξειδωτικές ουσίες και φαινολικές ομάδες ή αλλιώς πολυφαινολικές ενώσεις και το ποσοτικό περιεχόμενο αυτών στα διάφορα είδη κρασιού , αποτελεί το μέσο υλοποίησης της έρευνας αυτής. Το δείγμα αποτελούνταν από 293 άτομα με πλειονότητα το γυναικείο πληθυσμό, υπήρχε εύρος ηλικιών(18-63), που ανταποκρίθηκαν στη συμπλήρωση του αλλά η πλειονότητα εντοπίζεται μεταξύ 18-25. Ως συμπέρασμα προέκυψε πως καταναλώνουν περισσότερο κόκκινο ημίγλυκο κρασί είτε εμφιαλωμένο είτε χύμα, δείχνουν να προτιμούν να συνοδεύουν κάποιο γεύμα τους με κρασί, καταναλώνουν κρασί κυρίως σε εστιατόριο/μπαρ. Σχεδόν όλοι προτιμούν το κρασί για τη γεύση και την απόλαυση που τους προσφέρει. Η συχνότητα και η κατανάλωση κρασιού για την πλειοψηφία είναι μικρή αφού οι περισσότεροι δήλωσαν πως καταναλώνουν 0-1 φορά κρασί σε μια τυπική εβδομάδα από 0-3 ποτήρια τη φορά. Αρκετά υψηλό ποσοστό φαίνεται να γνωρίζει τις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού, με την καρδιοπροστατευτική δράση να είναι πιο γνωστή στους περισσότερους. Ωστόσο οι μισοί από τους συμμετέχοντες γνωρίζουν τις αντιοξειδωτικές και τις πολυφαινολικές ενώσεις. Πολύ υψηλό ήταν το ποσοστό που ανέφερε πως ξέρει ότι καταναλώνει τροφές με αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά πολύ χαμηλό αυτό που αναγνωρίζει πως το κρασί περιέχει τέτοιες ουσίες. Μεταξύ των πολυφαινολικών ενώσεων που υπήρξαν ως επιλογή στο ερωτηματολόγιο διακεκριμένες απαντήσεις ήταν οι ανθοκυανίνες, οι κατεχίνες και η ρεσβερατρόλη και ακολουθούσαν σε αρκετά μικρά ποσοστά κόντα στο 10% η κερκετίνη και το γαλλικό οξύ. Παραπάνω από τους μισούς ψήφισαν το κόκκινο κρασί ως το κρασί με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε πολυφαινολικές ενώσεις άρα και αντιοξειδωτική ιδιότητα και το ¼ ψήφισε πως δεν γνώριζε ποιο ξεχωρίζει για την φαινολική του περιεκτικότητα. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν δεν ανέδειξαν στατιστική σημαντικότητα ως προς τους παράγοντες και στις συνισταμένες που θέλαμε να εξετάσουμε, αφού οι τιμές p ήταν κατά πολύ μεγαλύτερες από την τιμή α=0,05.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επιστημών Υγείας-Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
Keywords: κρασί;καταναλωτές;πολυφαινολικές ενώσεις;αντιοξειδωτική δράση;κερτενίνη;γεύση
Description: Πτυχιακή εργασία- Σχολή Επιστημών Υγείας-Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας ,2021 (α/α 12568)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16008
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Πτυχιακή εργασία-Αστερίου Αντωνία.doc2.71 MBMicrosoft WordView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16008
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.