Η επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων στις φυσικές λειτουργίες και στη καρποφορία της ντομάτας (Bachelor thesis)

Πάντσιου, Ελευθερία


Η τομάτα είναι καρποφόρο φυτό της οικογένειας των στρυχνιδών ή σολανιδών, ένα από τα πιο συνηθισμένα φυτά στην Ελλάδα που από τους καρπούς του που είναι νόστιμοι και θρεπτικοί φτιάχνουμε την πιο απλή σαλάτα, την ντοματοσαλάτα και παράλληλα παρασκευάζουμε τη σάλτσα-ντομάτα που την χρησιμοποιούμε στη μαγειρική. Η καταγωγή της είναι από τη Λατινική Αμερική και στην Ευρώπη πρέπει να μεταφέρθηκε μετά το 16ο αι. από τους Ισπανούς αποίκους. Είναι φυτό μικρό σε ύψος, φτάνει το ένα μέτρο περίπου, κι επειδή οι βλαστοί του είναι τρυφεροί, υποστηρίζονται από πασσάλους. Οι βλαστοί, τα φύλλα και τα άνθη της ντομάτας σκεπάζονται από ένα απαλό χνούδι. Κατά τη γένεσή του και λίγο αργότερα ο καρπός είναι πράσινος και στη συνέχεια κατά την ωρίμανσή του γίνεται κόκκινος, ζουμερός και νόστιμος. Καλλιεργείται σε ειδικά ζεστούς τόπους (το χειμώνα στα θερμοκήπια). Σε καλά οργωμένο και λιπασμένο χώμα σπέρνεται ο σπόρος ο οποίος περιέχεται στο εσωτερικό του καρπού. Κατά το Μάρτη κι ως το Μάη (αν η σπορά έχει γίνει το Φλεβάρη), ακολουθεί η μεταφύτευση που συνοδεύεται με ειδικές φροντίδες, όπως σκαλίσματα, ποτίσματα, παραχώματα κλπ. Το Μάιο με Ιούνιο ωριμάζουν οι καρποί και μαζεύονται. Σε πολλά μέρη η παραγωγή είναι πλούσια κι η συγκομιδή γίνεται ως το Νοέμβρη. Στα θερμοκήπια βέβαια η καλλιέργεια της ντομάτας γίνεται ολόκληρο το χρόνο .
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών – Τμήμα Γεωπονίας
Keywords: ντομάτα;περιβάλλον;φυτά;καρποί;θερμοκρασία;έδαφός
Description: Πτυχιακή Εργασία - Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών – Τμήμα Γεωπονίας, 2021 (α/α 12482)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15960
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΤΣΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.docx2.38 MBMicrosoft Word XMLView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15960
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.