Συσχέτιση διατροφικών συνηθειών ατόμων ηλικίας 18-35 με την ποιότητα ύπνου τους (Bachelor thesis)

Κωνσταντινίδου, Ουρανία/ Μουρατίδου, Μαρία


Η διατροφή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία ώστε να μπορέσει ο ανθρώπινος οργανισμός να διατηρηθεί στη ζωή παρέχοντας του όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια για να επιτελέσει τις φυσιολογικές του λειτουργίες. Από την άλλη μεριά, εξίσου σημαντική είναι και η επίδραση του ύπνου καθώς μέσου αυτού ο ανθρώπινος νους επεξεργάζεται και αποθηκεύει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που έχει συλλέξει κατά την διάρκεια της ημέρας με σκοπό να είναι σε θέση να δεχθεί νέες. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να μελετήσει και να ερευνήσει την επίδραση των διατροφικών συνηθειών ενός ατόμου στην ποιότητα του ύπνου του. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την δημιουργία ενός ερωτηματολογίου. Τα ερωτηματολόγια, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο, απευθύνονταν σε άτομα ηλικίας 18-35 ετών, ανεξαιρέτως επαγγέλματος, διατηρώντας την ανωνυμία, σε Ελλάδα και Κύπρο, κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2019 έως Νοεμβρίου 2019. Κατόπιν συλλογής 280 έγκυρων απαντήσεων, έγινε στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων με τη χρήση του στατιστικού προγράμματος ΙΒΜ, SPSS Statistics 25. Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώθηκε πως τα άτομα τα οποία ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα γυμναστικής, συνήθιζαν να καταναλώνουν σπιτικό φαγητό, μαγειρεμένο στην σχάρα και να αποφεύγουν τις ανθυγιεινές τροφές είχαν καλύτερο ποιοτικά ύπνο σε αντίθεση με εκείνους οι οποίοι ακολουθούσαν ένα καθιστικό τρόπο ζωής, συνήθιζαν να αγοράζουν το φαγητό τους απέξω, να προτιμούν το τηγάνισμα ως τρόπο μαγειρέματος και να ακολουθούν ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε κορεσμένα λίπη, ζάχαρη και κόκκινο κρέας. Συμπερασματικά, με βάση τα ευρήματα της παρούσας πτυχιακής εργασίας, παρατηρήθηκε πως υπήρξε η τάση τα άτομα που ακολουθούν τις διατροφικές συστάσεις, γυμνάζονται τακτικά και έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου, αναδεικνύοντας την ευεργετική επίδραση της διατροφής και της άσκησης στην ποιότητα ζωής συνολικά.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή επιστημών υγίειας- Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
Keywords: διατροφή;ύπνος;υδατάνθρακες;πρωτείνη;ποιότητα ύπνου;τροφή
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15939
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: Πτυχιακή εργασία
Item language: el
Item access scheme: account
Institution and School/Department of submitter: Σχολή επιστημών υγίειας- Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
Publication date: 2021-04-05
Bibliographic citation: Κωνσταντινίδου Ο., Μουρατίδου Μ. (2021) Συσχέτιση διατροφικών συνηθειών ατόμων ηλικίας 18-35 με την ποιότητα ύπνου τους(Πτυχιακή εργασία) Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.
Abstract: Η διατροφή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία ώστε να μπορέσει ο ανθρώπινος οργανισμός να διατηρηθεί στη ζωή παρέχοντας του όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια για να επιτελέσει τις φυσιολογικές του λειτουργίες. Από την άλλη μεριά, εξίσου σημαντική είναι και η επίδραση του ύπνου καθώς μέσου αυτού ο ανθρώπινος νους επεξεργάζεται και αποθηκεύει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που έχει συλλέξει κατά την διάρκεια της ημέρας με σκοπό να είναι σε θέση να δεχθεί νέες. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να μελετήσει και να ερευνήσει την επίδραση των διατροφικών συνηθειών ενός ατόμου στην ποιότητα του ύπνου του. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την δημιουργία ενός ερωτηματολογίου. Τα ερωτηματολόγια, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο, απευθύνονταν σε άτομα ηλικίας 18-35 ετών, ανεξαιρέτως επαγγέλματος, διατηρώντας την ανωνυμία, σε Ελλάδα και Κύπρο, κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2019 έως Νοεμβρίου 2019. Κατόπιν συλλογής 280 έγκυρων απαντήσεων, έγινε στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων με τη χρήση του στατιστικού προγράμματος ΙΒΜ, SPSS Statistics 25. Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώθηκε πως τα άτομα τα οποία ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα γυμναστικής, συνήθιζαν να καταναλώνουν σπιτικό φαγητό, μαγειρεμένο στην σχάρα και να αποφεύγουν τις ανθυγιεινές τροφές είχαν καλύτερο ποιοτικά ύπνο σε αντίθεση με εκείνους οι οποίοι ακολουθούσαν ένα καθιστικό τρόπο ζωής, συνήθιζαν να αγοράζουν το φαγητό τους απέξω, να προτιμούν το τηγάνισμα ως τρόπο μαγειρέματος και να ακολουθούν ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε κορεσμένα λίπη, ζάχαρη και κόκκινο κρέας. Συμπερασματικά, με βάση τα ευρήματα της παρούσας πτυχιακής εργασίας, παρατηρήθηκε πως υπήρξε η τάση τα άτομα που ακολουθούν τις διατροφικές συστάσεις, γυμνάζονται τακτικά και έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου, αναδεικνύοντας την ευεργετική επίδραση της διατροφής και της άσκησης στην ποιότητα ζωής συνολικά.
Advisor name: Καλογιάννης, Σταύρος
Examining committee: Καλογιάννης, Σταύρος
Publishing department/division: Σχολή Επιστημών Υγίειας- Τμήμα διατροφής και Διαιτολογίας
Publishing institution: ihu
Number of pages: 101
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15939
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.