Πειραματική διερεύνηση της σεισμικής συμπεριφοράς δομικών υποσυνόλων παλαιών και σύγχρονων κατασκευών (Bachelor thesis)

Σταμούλη, Σπυριδούλα-Ελευθερία


Χρόνο με το χρόνο, με την Αναθεώρηση των Αντισεισμικών Κανονισμών ανά τον κόσμο, έρχονται στην επιφάνεια δομικές ατέλειες στις κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα, που αν αντιμετωπισθούν έγκαιρα μπορούν να αποτρέψουν τις καταρρεύσεις κτηρίων και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών. Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την αντισεισμική συμπεριφορά έναντι ανακυκλιζόμενης φόρτισης ενός εξωτερικού κόμβου δοκού – υποστυλώματος μιας υφιστάμενης κατασκευής, που κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα πρότυπα του Πρώτου Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού του 1959. Τα πειραματικά αυτά αποτελέσματα συγκρίνονται με αυτά ενός όμοιου δοκιμίου της βιβλιογραφίας, κατασκευασμένου βάσει των διατάξεων των Ευρωκωδίκων 2 και 8. Και στις δύο περιπτώσεις αναλύεται η ανταπόκριση του κόμβου στη σεισμική φόρτιση, η δημιουργία ή όχι πλαστικής άρθρωσης στο σημείο αυτό, καθώς και η ικανότητα απορρόφησης ενέργειας των δοκιμίων προτού αυτά αστοχήσουν. Αποτέλεσμα των ανωτέρω υπολογισμών είναι η διαπίστωση ότι οι κόμβοι των παλαιών κατασκευών αστοχούν πιο γρήγορα και πιο έντονα σε σχέση με αυτούς που έχουν σχεδιαστεί βάσει του Ευρωκώδικα, με αποτέλεσμα να χρήζουν περαιτέρω ενίσχυσης. Τέλος, προκύπτει πως παρόλο που οι σύγχρονες κατασκευές σχεδιάζονται ώστε να είναι πιο αντισεισμικές και κατά συνέπεια περισσότερο ασφαλείς, παρουσιάζουν ενίοτε και αυτές με τη σειρά τους αστοχίες στους κόμβους. Η τελευταία παρατήρηση οδηγεί στο συμπέρασμα πως ακόμη και οι πιο σύγχρονοι Αντισεισμικοί Κανονισμοί χρήζουν άμεσης βελτίωσης όσον αφορά το σχεδιασμό των κόμβων, για την αποφυγή βλαβών που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Υπομηχανικών - Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος
Keywords: πείραμα;σεισμός;σκυροδέτηση;κατασκευή;σχέδια;κόμβοι
Description: Πτυχιακή εργασία- Σχολή Υπομηχανικών- Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, 2021(α/α 12589)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15936
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: Πτυχιακή εργασία
Item language: el
Item access scheme: account
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Υπομηχανικών - Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος
Publication date: 2021-04-05
Bibliographic citation: Σταμούλη, Σ. (2021)Πειραματική διερεύνηση της σεισμικής συμπεριφοράς δομικών υποσυνόλων παλαιών και σύγχρονων κατασκευών(Πτυχιακή εργασία). Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.
Abstract: Χρόνο με το χρόνο, με την Αναθεώρηση των Αντισεισμικών Κανονισμών ανά τον κόσμο, έρχονται στην επιφάνεια δομικές ατέλειες στις κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα, που αν αντιμετωπισθούν έγκαιρα μπορούν να αποτρέψουν τις καταρρεύσεις κτηρίων και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών. Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την αντισεισμική συμπεριφορά έναντι ανακυκλιζόμενης φόρτισης ενός εξωτερικού κόμβου δοκού – υποστυλώματος μιας υφιστάμενης κατασκευής, που κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα πρότυπα του Πρώτου Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού του 1959. Τα πειραματικά αυτά αποτελέσματα συγκρίνονται με αυτά ενός όμοιου δοκιμίου της βιβλιογραφίας, κατασκευασμένου βάσει των διατάξεων των Ευρωκωδίκων 2 και 8. Και στις δύο περιπτώσεις αναλύεται η ανταπόκριση του κόμβου στη σεισμική φόρτιση, η δημιουργία ή όχι πλαστικής άρθρωσης στο σημείο αυτό, καθώς και η ικανότητα απορρόφησης ενέργειας των δοκιμίων προτού αυτά αστοχήσουν. Αποτέλεσμα των ανωτέρω υπολογισμών είναι η διαπίστωση ότι οι κόμβοι των παλαιών κατασκευών αστοχούν πιο γρήγορα και πιο έντονα σε σχέση με αυτούς που έχουν σχεδιαστεί βάσει του Ευρωκώδικα, με αποτέλεσμα να χρήζουν περαιτέρω ενίσχυσης. Τέλος, προκύπτει πως παρόλο που οι σύγχρονες κατασκευές σχεδιάζονται ώστε να είναι πιο αντισεισμικές και κατά συνέπεια περισσότερο ασφαλείς, παρουσιάζουν ενίοτε και αυτές με τη σειρά τους αστοχίες στους κόμβους. Η τελευταία παρατήρηση οδηγεί στο συμπέρασμα πως ακόμη και οι πιο σύγχρονοι Αντισεισμικοί Κανονισμοί χρήζουν άμεσης βελτίωσης όσον αφορά το σχεδιασμό των κόμβων, για την αποφυγή βλαβών που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.
Advisor name: Καλογερόπουλος, Γεώργιος
Examining committee: Καλογερόπουλος, Γεώργιος
Κωνσταντινίδης, Δημήτριος
Αναγνωστόπουλος, Κωνσταντίνος
Publishing department/division: Σχολή Υπομηχανικών - Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος
Publishing institution: ihu
Number of pages: 133
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15936
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.