Λειτουργία Τραπεζών Μητρικού Γάλακτος και η Διαχείριση του εντός των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (Bachelor thesis)

Ζαφείρη, Ξένη


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), συνιστά την έναρξη του μητρικού θηλασμού για τα βρέφη εντός της πρώτης ώρας που ακολουθεί τη γέννησή τους και τη συνέχιση του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, δηλαδή να μην παρέχονται άλλες τροφές ή υγρά, συμπεριλαμβανομένου και του νερού στο βρέφος πλην του μητρικού γάλακτος, με στόχο να αυτά να έχουν την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία. Το μητρικό γάλα προσφέρει σημαντικά και διαρκή διατροφικά και μη οφέλη για την υγεία του βρέφους και της μητέρας του, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του ανοσοποιητικού του συστήματος, του προγραμματισμού των ενδοκρινικών και μεταβολικών λειτουργιών, ψυχική πνευματική και κοινωνική υγεία. Η σύνθεση του ανθρώπινου μητρικού γάλακτος είναι η ιδανική για κάθε βρέφος. Σε αυτά συγκαταλέγεται και η ομάδα των πρόωρων βρεφών. Τα πρόωρα βρέφη γεννιούνται πριν από ένα κρίσιμο παράθυρο ταχείας μεταφοράς θρεπτικών συστατικών στον πλακούντα και εμβρυϊκής ανάπτυξης που συμβαίνει κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης. Το μητρικό γάλα, είναι πολύ σημαντικό για τα πρόωρα νεογνά, τα οποία διαφέρουν από τα τελειόμηνα, ως προς τις διατροφικές τους ανάγκες, τους ρυθμούς ανάπτυξης, τις δυνατότητες ανοσοπροστασίας και την αυξημένη νοσηρότητα λόγω ανωριμότητας. Η Τράπεζα Ανθρώπινου Μητρικού Γάλακτος συλλέγει, κατανέμει, αποθηκεύει, επεξεργάζεται και διανέμει μητρικό γάλα δοτών εθελοντικά ως μία μη κερδοσκοπική δομή ή μια δημόσια και δωρεάν υπηρεσία. Πιο συγκεκριμένα, είναι μία οργανωμένη υπηρεσία, με μία πλήρως θεσμοθετημένη μέθοδο διανομής μητρικού γάλακτος και είναι υπεύθυνη για την προσέλκυση και ευαισθητοποίηση θηλαζουσών μητέρων για δωρεά μητρικού γάλακτος, αναλαμβάνοντας την επιλογή κατάλληλων δοτών, τη συλλογή και επεξεργασία του γάλακτος, την μικροβιολογική του ανάλυση, την αποθήκευση και τέλος την ασφαλή χορήγησή του σε νεογνά που κρίνεται αναγκαίο να σιτιστούν με μητρικό γάλα προκειμένου να εξασφαλιστεί το μέγιστο όφελος από τη χρήση του. Μητέρες αντλούν το μητρικό γάλα τους για τα ίδια τα νεογνά τους που νοσηλεύονται εντός των ΜΕΝΝ. Παράλληλα μητέρες εθελόντριες δότριες, μετά από ειδικούς ελέγχους προσφέρουν την περίσσεια του γάλακτος που παράγουν για άλλα βρέφη που νοσηλεύονται στη ΜΕΝΝ. Το μητρικό γάλα δοτών χρησιμοποιείται ως φαρμακευτική αγωγή για τα ευαίσθητα νεογνά των ΜΕΝΝ, στα οποία δεν είναι δυνατή η χορήγηση μητρικού γάλακτος από τη μητέρα τους, αφού αυτό πρώτα ελεγχθεί και παστεριωθεί. Η αποστολή της Μαίας και του Μαιευτή σε αυτόν τον άξονα της φροντίδας στις τράπεζες γάλακτος είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς συνδέεται με τη συνέχεια της φροντίδας, τις γνώσεις, τις δεξιότητές τους στη γαλουχία, τη λοχεία και τη φροντίδα των νεογνών υψηλού κινδύνου.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επιστημών Υγείας / Τμήμα Μαιευτικής
Keywords: Τράπεζες Μητρικού Γάλακτος;Προωρότητα;Μητρικό Γάλα;Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών;Μαιευτική Φροντίδα;ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας)
Description: Πτυχιακή εργασία - Σχολή Επιστημών Υγείας - Τμήμα Μαιευτικής, 2023 (α/α 14014)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15719
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΖΑΦΕΙΡΗ ΞΕΝΗ.pdfΠτυχιακή εργασία2.72 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15719
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.