Αξιολόγηση των συνηθειών διατροφής , ύπνου και φυσικής δραστηριότητας μαθητών της γ' λυκείου και στρατηγικές παρεμβάσεις (Bachelor thesis)

Καρλσεντερ, Ντανιέλα


It is believed that one of the most important challenges our modern society has to deal with is the adoption of healthy dietary habits for the prevention of the public health. Specific groups of people, such as students and especially those who are about to graduate from school, need more attention for two reasons: firstly due to the fact that their stress levels are very high, which affects their dietary habits and makes them turn to unhealthy choices and secondly because they are about to get away from their parents’ supervision, so it is crucial to know basic rules in order to keep following them in their adult life. Dietary habits, sleeping behavior and physical activity of students in the last grade of a high school in Thessaloniki. This piece of work was completed in cooperation with the students of the last grade of a high school in Thessaloniki which– besides the filling out and the analysis of a questionnaire – included constant observation of the students’ dietary habits, discussions, as well as the carrying out of a workshop at the end of the research.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή επιστημών υγείας - Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
Keywords: Συνήθειες διατροφής;Κατανάλωση πρωινού;Έφηβοι;Ύπνος;Φυσική δραστηριότητα;Στρες;Dietary habits;Breakfast consumption;Adolescents;Sleep;Physical activity;Stress
Description: Πτυχιακή εργασία- Σχολή επιστημών υγείας - Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας , 2020 (α/α 11818)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15694
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: Πτυχιακή εργασία
Submission Date: 2023-05-04T11:25:29Z
Item language: el
Item access scheme: free
Institution and School/Department of submitter: Σχολή επιστημών υγείας - Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
Publication date: 2020-02-26
Bibliographic citation: Καρλσεντερ, Ν. (2020). Αξιολόγηση των συνηθειών διατροφής , ύπνου και φυσικής δραστηριότητας μαθητών της γ' λυκείου και στρατηγικές παρεμβάσεις (Πτυχιακή εργασία). ΔΙΠΑΕ.
Abstract: Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών διατροφής για τη διατήρηση της υγείας του πληθυσμού θεωρείται μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Μερικές ομάδες ατόμων, μεταξύ των οποίων οι μαθητές και ιδιαίτερα εκείνοι που βρίσκονται στο τέλος της σχολικής τους πορείας, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής για δύο λόγους: αφ’ ενός διότι τα επίπεδα του στρες είναι υψηλά, κάτι που επηρεάζει τις διατροφικές τους συνήθειες προς λιγότερο υγιεινές επιλογές και αφ’ ετέρου γιατί πλησιάζει το τέλος της επίβλεψής τους από τους γονείς τους, επομένως είναι κρίσιμο να γνωρίζουν βασικούς κανόνες, ώστε να συνεχίσουν να τους εφαρμόζουν δια βίου. Εξετάζονται οι διατροφικές συνήθειες, οι συνήθειες του ύπνου και φυσικής δραστηριότητας των μαθητών της Γ’ Λυκείου ενός σχολείου της Θεσσαλονίκης. Κατόπιν επεξεργασίας των δεδομένων του ερωτηματολογίου προέκυψε πως ενώ πολλοί μαθητές γνώριζαν ποιες ήταν οι σωστές διατροφικές επιλογές, δυσκολεύονταν να τις ακολουθήσουν. Συνήθως τα «λάθη» σχετίζονταν με την παράλειψη γευμάτων, την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων στα ενδιάμεσα γεύματα, την περιορισμένη φυσική δραστηριότητα και την περιορισμένη διάρκεια ύπνου
It is believed that one of the most important challenges our modern society has to deal with is the adoption of healthy dietary habits for the prevention of the public health. Specific groups of people, such as students and especially those who are about to graduate from school, need more attention for two reasons: firstly due to the fact that their stress levels are very high, which affects their dietary habits and makes them turn to unhealthy choices and secondly because they are about to get away from their parents’ supervision, so it is crucial to know basic rules in order to keep following them in their adult life. Dietary habits, sleeping behavior and physical activity of students in the last grade of a high school in Thessaloniki. This piece of work was completed in cooperation with the students of the last grade of a high school in Thessaloniki which– besides the filling out and the analysis of a questionnaire – included constant observation of the students’ dietary habits, discussions, as well as the carrying out of a workshop at the end of the research.
Advisor name: Καραστογιαννίδου, Καλλιόπη
Examining committee: Καραστογιαννίδου, Καλλιόπη
Publishing department/division: Σχολή επιστημών υγείας - Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
Publishing institution: ihu
Number of pages: σελ.58
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Πτυχιακή_Καρλσέντερ_4308.pdfΠτυχιακή εργασία2.83 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15694
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.