Διατροφική κατάσταση ατόμων τρίτης ηλικίας (Bachelor thesis)

Γεωργιάδου, Όλγα


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΓεωργιάδου, Όλγαel
dc.date.accessioned2023-04-27T11:52:35Z-
dc.date.available2023-04-27T11:52:35Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15673-
dc.rightsDefault License-
dc.subjectΔιατροφήel
dc.subjectΤρίτη ηλικίαel
dc.subjectΠρόσληψηel
dc.subjectΔιατροφικές συνήθειεςel
dc.subjectΘερμίδεςel
dc.subjectΤρόφιμαen
dc.titleΔιατροφική κατάσταση ατόμων τρίτης ηλικίαςel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.generalDescriptionΠτυχιακή εργασίαel
heal.identifier.secondary11839-
heal.languageel-
heal.accessaccount-
heal.recordProviderΣχολή επιστημών υγείας - Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.publicationDate2020-02-27-
heal.bibliographicCitationΓεωργιάδου, Ο. (2020). Διατροφική κατάσταση ατόμων τρίτης ηλικίας (Πτυχιακή εργασία).ΔΙΠΑΕ.el
heal.abstractΗ τρίτη ηλικία είναι το τελευταίο στάδιο της ανθρώπινης ζωής. Όσο αυξάνεται η γήρανση, τόσο αυξάνεται και η θνησιμότητα. Για τη μείωση της νοσηρότητας που βιώνει η τρίτη ηλικία είναι απαραίτητη η γενική ευημερία τους όπως η διατροφική τους κατάσταση η οποία συνδέεται με εμφάνιση ορισμένων ασθενειών. Αναλύεται η διατροφική φυσιολογία των ηλικιωμένων όπως αλλαγές στην ενδοκρινική και νευρολογική λειτουργία. Υπάρχουν είδη διατροφικών προβλημάτων όπως ο πρωτεϊνικός- ενεργειακός υποσιτισμός, η αφυδάτωση και έλλειψη βιταμινών. Στη τρίτη ηλικία εμφανίζονται χρόνιες ασθένειες όπως οστεοπόρωση και σακχαρώδης διαβήτης αλλά και αναπηρίες που μπορεί αν επηρεάζουν την όρεξη και να προκαλούν διαταραχές στη κατάποση. Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι οικονομικοί, ψυχολογικοί και ψυχοκοινωνικοί. Παραθέτονται προτάσεις για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Γίνεται αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης και ανίχνευση διατροφικού κινδύνου με αξιολόγηση διατροφικής πρόσληψης, διατροφικές απαιτήσεις, λειτουργία ανοσοποιητικού συστήματος και ανθρωπομετρία. Πραγματοποιήθηκε έρευνα στο νομό Αθήνας σε 100 άτομα τρίτης ηλικίας, 50 άνδρες και 50 γυναίκες, που εξετάζει τις διατροφικές τους συνήθειες και το ιατρικό τους ιστορικό. Ερωτήθηκαν προσωπικά, ατομικά χαρακτηριστικά όπως ο βαθμός δραστηριότητας, η οικογενειακή κατάσταση, οι συνθήκες διατροφής ενώ πραγματοποιήθηκαν ανθρωπομετρικές μετρήσεις. Η επεξεργασία και καταγραφή των στοιχείων σε διαγράμματα έγινε με το πρόγραμμα στατιστικής ανάλυσης SPSSIBMSTATISTICSv20 εκ του οποίου εξήχθησαν τα απαραίτητα αποτελέσματα. Τα συμπεράσματα βάση του Δ.Μ.Σ. είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτώμενων ανήκει στη κατηγορία υπέρβαροι, δεύτεροι οι φυσιολογικοί και τέλος οι παχύσαρκοι. Μεγαλύτερο ποσοστό κανονικών επιπέδων Δ.Μ.Σ. ανήκει στις γυναίκες, ενώ οι άνδρες έχουν αυξημένο αριθμό υπέρβαρων και παχύσαρκων. Η πλειοψηφία του δείγματος καταναλώνει ημερησίως 3 γεύματα, δεν τρώει εκτός σπιτιού, σχεδόν οι μισοί καταναλώνουν σπάνια κρέας ενώ υπάρχει υψηλό ποσοστό κατανάλωσης ψαριών. Πάνω από το 75% πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, παρόλα αυτά παθήσεις έχουν ομάδες από όλες τις κατηγορίες Δ.Μ.Σ. όμως βάσει της έρευνας τα άτομα με κανονικό Δ.Μ.Σ. τείνουν να έχουν τα μικρότερα ποσοστά παθήσεων. Επομένως οι διατροφικές συνήθειες των ατόμων τρίτης ηλικίας μπορεί να επηρεάσουν τη κατάσταση της υγείας τους για αυτό και η σωστή και ισορροπημένη διατροφή συμβάλει θετικά στην υγεία του υπό μελέτη πληθυσμού.el
heal.abstractOld age is the last stage of human life. The older age increases, the more mortality increases. In order to reduce the morbidity experienced by the Old Age, their general well-being is necessary such as their nutritional condition which is associated with the onset of certain diseases. The nutritional physiology of the elderly is analysed such as changes in endocrine and neurological function. There are types of nutritional problems such as protein-energy malnutrition, dehydration and vitamin deficiency. appetite and cause swallowing disorders. Other reasons may be economical, psychological and psychosocial. Proposals for a healthy and balanced diet are provided. The nutritional status is evaluated and detection of nutritional risk with nutritional intake assessment, nutritional requirements, immune system function and anthropometry. Research was carried out in the prefecture of Athens on 100 elderly people, 50 men and 50 women, examining their eating habits and medical history. Personal, individual characteristics such as the degree of activity, marital status, maintenance conditions were interviewed and anthropometric measurements were carried out. The data on diagrams was processed and recorded with the SPSSIBMSTATISTICSv20 statistical analysis program, which extracted the necessary results. The body mass index's findings are that the majority of respondents belong to the category overweight, second normal and finally obese. A higher proportion of normal Β.Μ.Ι. levels belong to women, while men have an increased number of overweight and obese. The majority of the sample consumes three meals daily, does not eat outside the home, almost half consume rare meat while there is a high rate of fish consumption. More than 75% suffer from chronic conditions, however, diseases have groups from all categories of B.M.I. but based on research, people with a normal body mass index tend to have the lowest rates of ailments. Therefore, the eating habits of elderly people may affect their state of health, which is why proper and balanced nutrition contributes positively to the health of the population under study.en
heal.advisorNameΠρίτσα , Αγαθήel
heal.committeeMemberNameΠρίτσα, Αγαθήel
heal.academicPublisherΣχολή επιστημών υγείας - Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherIDihu-
heal.numberOfPagesσελ.90-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15673
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.