Παραγωγή Κομποστ και χρήσεις (Bachelor thesis)

Κεσίδης, Αχιλλέας/ Γκιουλέκα, Αλεξία


Composting it’s a kind of process which appears easy, but it’s not. If someone ignores the basic principle of compost, he/she will have a lot of mistakes. Bacteria, fungus, in general microorganisms inside of their biological circle, produce compost, which is a special fertilizer. The right mix of material it depends from the division of C/N or more simply by the proportion of “coffee” and “green” materials. Materials, every pale mass from weeding and clipping, post-harvest scraps, organic kitchen waste, plant processing residues, mineral materials, digested compost; vegetable matter can be used to make compost. For the preparation of successful compost, good ventilation is required, to achieve this we use bulky materials, if the compost is not ventilated then unpleasant odors are produced, the correct humidity is a determining factor and should be between 50% and 60%.The correct size of the material contributes significantly to the rotting process. A pile to be properly activated must have a temperature of 50 ° C. The acidity must be between pH 5.5-7.5 pH, if removed from these limits there are ways to restore it. Mixed bins, Derek bins, digesters, Green Johanna, E.Bokashi are the most widespread bins. There are also composting systems with the use of earthworms, these produce the “worm soil” which is a complete fertilizer. Large composting systems are placed in a cold or warm pile. Composting boxes, kitchen buckets and underground composting are also used as storage facility. Compost is widely used from small pots in the house to the mass production in the field, even in the garden of the house. Like everything in life, compost has its advantages and disadvantages.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών - Τμήμα Γεωπονίας
Keywords: Κομπόστ;Θερμοκρασία Κομπόστ;Οξύτητα Κομπότ;Παραγωγή Κομποστοποίησης;Κάδοι Παραγωγής;Τύποι σκουλικιών
Description: Πτυχιακή εργασία - Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών - Τμήμα Γεωπονίας (α/α 11853)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15653
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: Πτυχιακή εργασία
Submission Date: 2023-04-25T12:37:33Z
Item language: el
Item access scheme: free
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών - Τμήμα Γεωπονίας
Publication date: 2020-02-27
Bibliographic citation: Κεσίδης, Γκιουλέκα. (2020). Παραγωγή Κομποστ και χρήσεις (Πτυχιακή Εργασία).ΔΙΠΑΕ.
Abstract: Η κομποστοποίηση είναι μια διαδικασία σύνθετη κατά την οποία αν αγνοηθούν κάποιες αρχές που την διέπουν οδηγούμαστε σε λάθη. Βακτήρια, μύκητες και γενικώς τα μικρόβια με τον βιολογικό τους κύκλο παράγουν το κομπόστ, το όποιο αποτελεί ένα σπουδαίο λίπασμα. Το σωστό μείγμα υλικών εξαρτάται από τον λόγο C/N ή πιο απλά από την αναλόγια πρασίνων και καφέ υλικών. Τα οργανικά υλικά από στάβλους, κάθε χλωρή μάζα από βοτανίσματα και κορφολόγημα, τα ξέρα υπολείμματα μετά την συγκομιδή, τα οργανικά υπολείμματα κουζίνας, τα υπολείμματα επεξεργασίας εργοστασίων , τα ορυκτά υλικά, η χωνεμένη κομπόστ, η φυτική ύλη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή κομπόστ. Για την δημιουργία ενός επιτυχημένου κομπόστ χρειάζεται καλή εξαέρωση στον σωρό , για την επίτευξη αυτού χρησιμοποιούμε ογκώδη υλικά, αν το κομπόστ δεν αερίζεται τότε προκαλούνται κυμαίνεται στο 50%-60%. Το σωστό μέγεθος των υλικών συμβάλει σημαντικά στην διαδικασία σήψης. Ένας σωρός για να ενεργοποιηθεί σωστά πρέπει η θερμοκρασία του να αγγίζει τους 50οC . Η οξύτητα πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα στο 5,5-7,5 pH , αν απομακρυνθεί από αυτά τα όρια υπάρχουν τρόποι να την επαναφέρουμε. Αναδυόμενοι κάδοι, κάδοι Delek, χωνευτήρας , Green Johanna , E.Bookish είναι οι πιο διαδεδομένοι κάδοι. Υπάρχουν επίσης συστήματα κομποστοποίησης, με την χρήση γαιοσκωλήκων, που παράγουν το σκουλικόχωμα όπου είναι ένα ολοκληρωμένο λίπασμα. Τα μεγάλα συστήματα κομποστοποιησης τοποθετουνταί σε ψυχρό ή θερμό σωρό . Σαν χώροι αποθήκευσης χρησιμοποιούνται τα κουτιά κομποστοποιησης, οι κάδοι κουζίνας, επί πρόσθετα υπάρχει και η μέθοδος της υπόγειας κομποστοποιησης . Το κομπόστ έχει ευρεία χρήση από τις μικρές γλάστρες στο σπίτι μέχρι και την μαζική παραγωγή στο χωράφι, ακόμα και στον κήπο του σπιτιού. Όπως το καθετί στην ζωή έτσι και το κομπόστ έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του.
Composting it’s a kind of process which appears easy, but it’s not. If someone ignores the basic principle of compost, he/she will have a lot of mistakes. Bacteria, fungus, in general microorganisms inside of their biological circle, produce compost, which is a special fertilizer. The right mix of material it depends from the division of C/N or more simply by the proportion of “coffee” and “green” materials. Materials, every pale mass from weeding and clipping, post-harvest scraps, organic kitchen waste, plant processing residues, mineral materials, digested compost; vegetable matter can be used to make compost. For the preparation of successful compost, good ventilation is required, to achieve this we use bulky materials, if the compost is not ventilated then unpleasant odors are produced, the correct humidity is a determining factor and should be between 50% and 60%.The correct size of the material contributes significantly to the rotting process. A pile to be properly activated must have a temperature of 50 ° C. The acidity must be between pH 5.5-7.5 pH, if removed from these limits there are ways to restore it. Mixed bins, Derek bins, digesters, Green Johanna, E.Bokashi are the most widespread bins. There are also composting systems with the use of earthworms, these produce the “worm soil” which is a complete fertilizer. Large composting systems are placed in a cold or warm pile. Composting boxes, kitchen buckets and underground composting are also used as storage facility. Compost is widely used from small pots in the house to the mass production in the field, even in the garden of the house. Like everything in life, compost has its advantages and disadvantages.
Advisor name: Παλάτος, Γεώργιος
Examining committee: Παλάτος, Γεώργιος
Publishing department/division: Τμήμα Γεωπονίας.
Publishing institution: ihu
Number of pages: σελ.63
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Διατριβές

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ-ΚΕΣΙΔΗΣ.pdfΠτυχιακή εργασία3.09 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15653
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.