Αξιολόγηση της ποιότητας ζωής παιδιών με τροφική αλλεργία ηλικίας 0 έως 12 ετών (Bachelor thesis)

Μεσιάρη, Χριστίνα


Η τροφική αλλεργία είναι ένα σημαντικό και αυξανόμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως και επηρεάζει την ποιότητα ζωής των παιδιών που την εμφανίζουν. Η ποιότητα ζωής ορίζεται σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως: «η αντίληψη ενός ατόμου για τη θέση του στη ζωή στο πλαίσιο του πολιτισμού και των αξιακών συστημάτων στα οποία ζει και σε σχέση με τους στόχους, τις προσδοκίες, τα πρότυπα και τις ανησυχίες του». Η διάγνωση της τροφικής αλλεργίας έχει συχνά σημαντικές επιπτώσεις για το παιδί ή τον έφηβο και τον ευρύτερο οικογενειακό κύκλο καθώς αρκετές έρευνες εκτίμησης της ποιότητας ζωής έδειξαν πως αντιμετωπίζουν μειωμένη ποιότητα ζωής σε διάφορους τομείς. Σκοπός: Να πραγματοποιηθεί στάθμιση του ερωτηματολογίου Ποιότητας Ζωής Ασθενών με Τροφική Αλλεργία στην Ελλάδα, και να εξετάσουμε εάν τα παιδιά με τροφική αλλεργία εμφανίζουν μειωμένη ποιότητα ζωής. Ενδείξεις μειωμένης ποιότητας ζωής μπορεί να σχετίζονται με διάφορες πτυχές στη ζωή του παιδιού από την καθημερινή διατροφή του που μπορεί να εμφανίζει ελλείψεις μέχρι τη συμμετοχή του σε εξωσχολικές δραστηριότητές. Μεθοδολογία: Στην έρευνα συμμετείχαν 33 παιδιά με διαγνωσμένη τροφική αλλεργία ηλικίας 0 έως 12 ετών. Η έρευνα διεξήχθη στη πόλη της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424. Έπειτα από τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων και την συλλογή των δεδομένων έγινε επεξεργασία και γραφική απεικόνιση των αποτελεσμάτων με τη βοήθεια των προγραμμάτων Excel και SPSS. Ακολουθήθηκε η μη παραμετρική συσχέτιση κατά Spearman μεταξύ των επαναλαμβανόμενων μέτρων του ερωτηματολογίου για την εκτίμηση της αξιοπιστίας τους Συμπεράσματα: Η παρούσα έρευνα αποτελεί ακόμη μία ένδειξη ότι τα παιδιά με τροφική αλλεργία αντιμετωπίζουν μειωμένη ποιότητα ζωής είτε σε μικρό είτε σε μεγαλύτερο βαθμό για διάφορες πτυχές της ζωής τους. Μπορούμε να συμπεράνουμε πως ο βαθμός με τον οποίο επηρεάζεται η ποιότητα ζωής των παιδιών με τροφική αλλεργία είναι μία απόρροιά της καθοδήγησης, των οδηγιών και της συμβουλευτικής που έχουν λάβει από τους ειδικούς υγείας σχετικά με την διαχείριση της.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επιστημών Υγείας - Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
Keywords: Τροφική αλλεργία;Παιδιά;Ποιότητα ζωής;Βρέφη;Γονείς;Αλλεργικά Δερματικά Τεστ
Description: Πτυχιακή εργασία - Σχολή Επιστημών Υγείας - Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2020 (α/α 11992)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15649
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: Πτυχιακή εργασία
Submission Date: 2023-04-25T11:18:13Z
Item language: el
Item access scheme: free
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επιστημών Υγείας - Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
Publication date: 2020-07-31
Bibliographic citation: Μεσιάρη, Χ. (2020). Αξιολόγηση της ποιότητας ζωής παιδιών με τροφική αλλεργία ηλικίας 0 έως 12 ετών (Πτυχιακή εργασία). ΔΙΠΑΕ
Abstract: Η τροφική αλλεργία είναι ένα σημαντικό και αυξανόμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως και επηρεάζει την ποιότητα ζωής των παιδιών που την εμφανίζουν. Η ποιότητα ζωής ορίζεται σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως: «η αντίληψη ενός ατόμου για τη θέση του στη ζωή στο πλαίσιο του πολιτισμού και των αξιακών συστημάτων στα οποία ζει και σε σχέση με τους στόχους, τις προσδοκίες, τα πρότυπα και τις ανησυχίες του». Η διάγνωση της τροφικής αλλεργίας έχει συχνά σημαντικές επιπτώσεις για το παιδί ή τον έφηβο και τον ευρύτερο οικογενειακό κύκλο καθώς αρκετές έρευνες εκτίμησης της ποιότητας ζωής έδειξαν πως αντιμετωπίζουν μειωμένη ποιότητα ζωής σε διάφορους τομείς. Σκοπός: Να πραγματοποιηθεί στάθμιση του ερωτηματολογίου Ποιότητας Ζωής Ασθενών με Τροφική Αλλεργία στην Ελλάδα, και να εξετάσουμε εάν τα παιδιά με τροφική αλλεργία εμφανίζουν μειωμένη ποιότητα ζωής. Ενδείξεις μειωμένης ποιότητας ζωής μπορεί να σχετίζονται με διάφορες πτυχές στη ζωή του παιδιού από την καθημερινή διατροφή του που μπορεί να εμφανίζει ελλείψεις μέχρι τη συμμετοχή του σε εξωσχολικές δραστηριότητές. Μεθοδολογία: Στην έρευνα συμμετείχαν 33 παιδιά με διαγνωσμένη τροφική αλλεργία ηλικίας 0 έως 12 ετών. Η έρευνα διεξήχθη στη πόλη της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424. Έπειτα από τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων και την συλλογή των δεδομένων έγινε επεξεργασία και γραφική απεικόνιση των αποτελεσμάτων με τη βοήθεια των προγραμμάτων Excel και SPSS. Ακολουθήθηκε η μη παραμετρική συσχέτιση κατά Spearman μεταξύ των επαναλαμβανόμενων μέτρων του ερωτηματολογίου για την εκτίμηση της αξιοπιστίας τους Συμπεράσματα: Η παρούσα έρευνα αποτελεί ακόμη μία ένδειξη ότι τα παιδιά με τροφική αλλεργία αντιμετωπίζουν μειωμένη ποιότητα ζωής είτε σε μικρό είτε σε μεγαλύτερο βαθμό για διάφορες πτυχές της ζωής τους. Μπορούμε να συμπεράνουμε πως ο βαθμός με τον οποίο επηρεάζεται η ποιότητα ζωής των παιδιών με τροφική αλλεργία είναι μία απόρροιά της καθοδήγησης, των οδηγιών και της συμβουλευτικής που έχουν λάβει από τους ειδικούς υγείας σχετικά με την διαχείριση της.
Advisor name: Βασιλοπούλου, Αιμιλία
Examining committee: Βασιλοπούλου, Αιμιλία
Publishing department/division: Σχολή Επιστημών Υγείας - Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
Publishing institution: ihu
Number of pages: 90 σελ.
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΜΕΣΙΑΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ.pdfΠτυχιακή εργασία2.39 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15649
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.