Η βιταμίνη C στην κοσμητολογία και διατροφή (Bachelor thesis)

Τασίκα, Χριστίνα


Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες, αναγκαίες σε ελάχιστες ποσότητες που προσλαμβάνονται κυρίως με τις τροφές. Είναι πολύ σπουδαίος ο ρόλος τους στην ανάπτυξη των οργανισμών και στην επιτέλεση αρκετών βασικών λειτουργιών. Διακρίνονται σε υδατοδιαλυτές (Β,C,P) και λιποδιαλυτές βιταμίνες (A,D,E,K). Χωρίς τις βιταμίνες ο οργανισμός μας δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανένα από τα άλλα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων. Εκτός από το να ρυθμίζουν την καλή λειτουργία του οργανισμού μας είναι απαραίτητες όπως και τα ανόργανα άλατα σε πολύ μικρές ποσότητες. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη C συμμετέχει σε πολλά ενζυμικά συστήματα και είναι απόλυτα απαραίτητη για το σχηματισμό και τη διατήρηση κολλαγόνου. Η έλλειψή της οδηγεί σε αναιμία, παραμόρφωση των οστών και στην ασθένεια σκορβούτο που χαρακτηρίζεται από συχνές αιμορραγίες σε διάφορα σημεία του σώματος. Ο άνθρωπος σε αντίθεση με όλα τα άλλα θηλαστικά δεν συνθέτει βιταμίνη C. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και κυρίως ο χυμός πορτοκαλιού και λεμονιού, ενώ είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο βρασμός καταστρέφει τη βιταμίνη C. Αν και η χορήγηση βιταμίνης C είτε από το στόμα είτε τοπικά φαίνεται ότι είναι ασφαλής για τον άνθρωπο, υπάρχουν και κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες που αυτή προκαλεί και οι οποίες θα αναλυθούν επίσης στα κεφάλαια που ακολουθούν.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας - Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
Keywords: Βιταμίνη C;Σύμπλεγμα Β(Β1, Β2, Β6, Β12, φολικό οξύ, βιοτίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ.;Κοσμητολογία;Διατροφή;Δράσεις της βιταμίνης C;Υγεία
Description: Πτυχιακή εργασία - Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας - Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2020 (α/α 11980)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15619
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: Πτυχιακή εργασία
Item language: el
Item access scheme: account
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας - Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
Publication date: 2020-07-14
Bibliographic citation: Τασίκα, Χ. (2020). Η βιταμίνη C στην κοσμητολογία και διατροφή (Πτυχιακή εργασία). ΔΙΠΑΕ
Abstract: Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες, αναγκαίες σε ελάχιστες ποσότητες που προσλαμβάνονται κυρίως με τις τροφές. Είναι πολύ σπουδαίος ο ρόλος τους στην ανάπτυξη των οργανισμών και στην επιτέλεση αρκετών βασικών λειτουργιών. Διακρίνονται σε υδατοδιαλυτές (Β,C,P) και λιποδιαλυτές βιταμίνες (A,D,E,K). Χωρίς τις βιταμίνες ο οργανισμός μας δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανένα από τα άλλα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων. Εκτός από το να ρυθμίζουν την καλή λειτουργία του οργανισμού μας είναι απαραίτητες όπως και τα ανόργανα άλατα σε πολύ μικρές ποσότητες. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη C συμμετέχει σε πολλά ενζυμικά συστήματα και είναι απόλυτα απαραίτητη για το σχηματισμό και τη διατήρηση κολλαγόνου. Η έλλειψή της οδηγεί σε αναιμία, παραμόρφωση των οστών και στην ασθένεια σκορβούτο που χαρακτηρίζεται από συχνές αιμορραγίες σε διάφορα σημεία του σώματος. Ο άνθρωπος σε αντίθεση με όλα τα άλλα θηλαστικά δεν συνθέτει βιταμίνη C. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και κυρίως ο χυμός πορτοκαλιού και λεμονιού, ενώ είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο βρασμός καταστρέφει τη βιταμίνη C. Αν και η χορήγηση βιταμίνης C είτε από το στόμα είτε τοπικά φαίνεται ότι είναι ασφαλής για τον άνθρωπο, υπάρχουν και κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες που αυτή προκαλεί και οι οποίες θα αναλυθούν επίσης στα κεφάλαια που ακολουθούν.
Advisor name: Γιαννακουδάκη, Άννα
Examining committee: Γιαννακουδάκη, Άννα
Publishing department/division: χολή Επαγγελμάτων Υγείας - Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
Publishing institution: ihu
Number of pages: 84 σελ.
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15619
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.