Ο ρόλος της κατανάλωσης φυτικών ινών στη διατροφή ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη και η σχέση τους με την υπογλυκαιμία (Bachelor thesis)

Βαρβαγιάννη, Μεταξένια


INTRODUCTION: Hypoglycemia is one of the most common problems in the daily treatment and therapy of Diabetes Mellitus (DM). Mediterranean diet (MD) is a cornerstone of correct management of the disease and is characterized by high fiber content. Many studies and meta- analysis show that increased intake of fiber contributes to a better glycemic control in people with DM, as they reduce the rate of gastric emptying, delay the entry of glycose into the bloodstream and thus achieve better postprandial blood sugar levels. AIM OF THE STUDY: The main objective of this study is to investigate and document the role of a high-fiber diet in the occurrence of hypoglycemic episodes to people with type 1 and type 2 diabetes. MATERIAL AND METHODS: This is a non-intervention time research where the data collection method was selected through an anonymous self- report questionnaires. The study included 100 people with type1 (n=18) and type 2 (n=82) diabetes with average age 61,5 ± 18,9 years, who visited the «Psychology Academies of Parents, Children and Adolescents with type 1 Diabetes Mellitus» which took place in amphitheater «P. Metaxa» of the Hippocrates’ General Hospital of Thessaloniki from the Association of Parents Children and Young People with Diabetes, the Diabetes Association of Thessaloniki « AgiosDimitrios», as well as those who visit the Open Care Center for the Elderly of Ampelokipoi-Menemeni and the Open Care Center of the Elderly of IerissosChalkidiki. The sample was collected from March 18 to May 8, 2019 and the only limitation of the study was the non-use of an insulin pump. RESULTS: There was no statistically significant correlation between fiber intake and hypoglycemic symptoms (p=0,462), nocturnal events (p=0,733) but also severe hypoglycemia (p=0,845) in the last 3 months. However, what showed statistically marginal positive correlation with very low affinity is between MD, which was evaluated using the Med Diet Score, and the presence of hypoglycemic episodes both during the day and at night (p=0,05). 92% of the sample showed a moderate level of adoption of MD standards. It is worth noting that from fiber intake 42% of men (n=42) and 44% of women (n=44) in the study, intake the recommended daily amount of fiber (38 gr/ men vs 25gr/women). Finally, the majority of the sample (45%) reported no hypoglycemic episode, 17% experienced 1 episode and 21% experienced 3 hypoglycemic episodes in the last 3 months. Severe hypoglycemia that needed to be transferred to the hospital stated that experienced only 4%. CONCLUSIONS: The presence of fiber in the diet of people with DM may contribute to a better glycemic control but as it turned out by this study does not appear to be associated with the occurrence of hypoglycemia. In contrast, it may appear that the MD can be positively associated with hypoglycemic episodes as well as nocturnal hypoglycemic events, but due to statistically marginal and very low correlations between them we can not draw safe conclusions.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας - Τμήμα Νοσηλευτικής
Subject classification: Υπογλυκαιμία
Hypoglycemia
Φυτικές ίνες στην ανθρώπινη διατροφή
Fiber in human nutrition
Διαβητικοί--Διατροφή
Diabetics--Nutrition
Διατροφή--Μεσόγειος Περιοχή
Diet--Mediterranean Region
Keywords: σακχαρώδης διαβήτης;diabetes melitus;μεσογειακή διατροφή;mediterranean diet;φυτικές ίνες;fiber;υπογλυκαιμία;hypoglycemia
Description: Διπλωματική εργασία - Σχολή Επιστημών Υγείας - Τμήμα Νοσηλευτικής - Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στη Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη, 2019 (α/α 11568)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15402
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: Διπλωματική εργασία
Subject classification: Υπογλυκαιμία
Hypoglycemia
Φυτικές ίνες στην ανθρώπινη διατροφή
Fiber in human nutrition
Διαβητικοί--Διατροφή
Diabetics--Nutrition
Διατροφή--Μεσόγειος Περιοχή
Diet--Mediterranean Region
Submission Date: 2022-10-01T21:43:38Z
Item language: el
Item access scheme: free
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας - Τμήμα Νοσηλευτικής
Publication date: 2019-11-27
Bibliographic citation: Βαρβαγιάννη, Μ. (2019). Ο ρόλος της κατανάλωσης φυτικών ινών στη διατροφή ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη και η σχέση τους με την υπογλυκαιμία (Διπλωματική εργασία). Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης
Abstract: ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η υπογλυκαιμία είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα στην καθημερινή αντιμετώπιση και θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ). Η Μεσογειακή Διατροφή (ΜΔ) αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της σωστής διαχείρισης της νόσου και χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Πολλές μελέτες και μετα- αναλύσεις καταδεικνύουν ότι η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών συμβάλλει στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο σε άτομα με ΣΔ , καθώς μειώνουν το ρυθμό της γαστρικής εκκένωσης, καθυστερούν την είσοδο της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος και έτσι επιτυγχάνονται καλύτερες μεταγευματικές τιμές γλυκόζης. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: Κύριος στόχος αυτής της μελέτης είναι να διερευνήσει και να καταγράψει τον ρόλο που διαδραματίζει μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες στην εμφάνιση υπογλυκαιμικών επεισοδίων σε άτομα με ΣΔ τύπου 1 και τύπου 2. ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ: Πρόκειται για μια μη παρεμβατική έρευνα χρονικής στιγμής όπου για τη συλλογή των δεδομένων επιλέχθηκε η μέθοδος της επισκόπησης μέσω ανώνυμου αυτοσχέδιου ερωτηματολογίου. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 100 άτομα με ΣΔ τύπου 1 (n=18) και τύπου 2 (n=82) με μέσο όρο ηλικίας 61,5 ± 18,9 έτη, τα οποία και επισκέφθηκαν τις «Ακαδημίες Ψυχολογίας για Γονείς, Παιδιά και Εφήβους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1» που πραγματοποιήθηκαν στο αμφιθέατρο «Π. Μεταξά» του ΓΝΘ Ιπποκράτειο από την Ένωση Γονέων Παιδιών και Νέων με Διαβήτη, το Σύλλογο Διαβητικών Νομού Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος» καθώς και τα άτομα τα οποία επισκέπτονται το Β’ ΚΑΠΗ του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης και το ΚΑΠΗ Ιερισσού Χαλκιδικής. Η συλλογή του δείγματος πραγματοποιήθηκε από τις 18 Μαρτίου έως τις 8 Μάιου του 2019 ενώ ο μοναδικός περιορισμός της μελέτης ήταν μη χρήση αντλίας ινσουλίνης. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Στον συνολικό πληθυσμό της μελέτης δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ των φυτικών ινών και την εμφάνιση υπογλυκαιμικών συμπτωμάτων ( p= 0.462), την ύπαρξη νυχτερινών συμβάντων (p=0.733) αλλά και σοβαρής υπογλυκαιμίας (p=0.845) τους τελευταίους 3 μήνες. Αυτό όμως που παρουσίασε στατιστικά οριακή θετική συσχέτιση με πολύ χαμηλή συνάφεια είναι ανάμεσα στη ΜΔ , η οποία αξιολογήθηκε με τη χρήση του MedDietScore, και την ύπαρξη υπογλυκαιμικών επεισοδίων τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας. (p= 0,05). Το 92% του δείγματος εμφάνισε μέτριο επίπεδο υιοθέτησης των προτύπων της ΜΔ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρόσληψη των φυτικών ινών το 42% των ανδρών (n=42) και το 44% των γυναικών (n=44) της έρευνας προσλαμβάνουν την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα φυτικών ινών (38gr/άνδρες vs 25gr/γυναίκες). Τέλος, η πλειονότητα του δείγματος (45%) δήλωσε ότι δεν υπέστη κανένα υπογλυκαιμικό επεισόδιο, το 17% βίωσε 1 επεισόδιο και ένα 21% ήρθε αντιμέτωπο με 3 υπογλυκαιμικά επεισόδια τους τελευταίους 3 μήνες. Σοβαρή υπογλυκαιμία που να χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο δήλωσε ότι βίωσε μόνο το 4%. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η παρουσία των φυτικών ινών στη διατροφή ατόμων με ΣΔ μπορεί να συμβάλλει στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο αλλά όπως αποδείχθηκε από την μελέτη αυτή δεν φαίνεται να σχετίζεται με την εμφάνιση υπογλυκαιμιών. Αντιθέτως μπορεί να φάνηκε ότι η ΜΔ μπορεί να σχετίζεται θετικά με τα υπογλυκαιμικά επεισόδια όπως και με τις νυχτερινές υπογλυκαιμίες, αλλά λόγω της στατιστικά οριακής και με πολύ χαμηλή συνάφεια συσχέτιση μεταξύ τους δεν μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.
INTRODUCTION: Hypoglycemia is one of the most common problems in the daily treatment and therapy of Diabetes Mellitus (DM). Mediterranean diet (MD) is a cornerstone of correct management of the disease and is characterized by high fiber content. Many studies and meta- analysis show that increased intake of fiber contributes to a better glycemic control in people with DM, as they reduce the rate of gastric emptying, delay the entry of glycose into the bloodstream and thus achieve better postprandial blood sugar levels. AIM OF THE STUDY: The main objective of this study is to investigate and document the role of a high-fiber diet in the occurrence of hypoglycemic episodes to people with type 1 and type 2 diabetes. MATERIAL AND METHODS: This is a non-intervention time research where the data collection method was selected through an anonymous self- report questionnaires. The study included 100 people with type1 (n=18) and type 2 (n=82) diabetes with average age 61,5 ± 18,9 years, who visited the «Psychology Academies of Parents, Children and Adolescents with type 1 Diabetes Mellitus» which took place in amphitheater «P. Metaxa» of the Hippocrates’ General Hospital of Thessaloniki from the Association of Parents Children and Young People with Diabetes, the Diabetes Association of Thessaloniki « AgiosDimitrios», as well as those who visit the Open Care Center for the Elderly of Ampelokipoi-Menemeni and the Open Care Center of the Elderly of IerissosChalkidiki. The sample was collected from March 18 to May 8, 2019 and the only limitation of the study was the non-use of an insulin pump. RESULTS: There was no statistically significant correlation between fiber intake and hypoglycemic symptoms (p=0,462), nocturnal events (p=0,733) but also severe hypoglycemia (p=0,845) in the last 3 months. However, what showed statistically marginal positive correlation with very low affinity is between MD, which was evaluated using the Med Diet Score, and the presence of hypoglycemic episodes both during the day and at night (p=0,05). 92% of the sample showed a moderate level of adoption of MD standards. It is worth noting that from fiber intake 42% of men (n=42) and 44% of women (n=44) in the study, intake the recommended daily amount of fiber (38 gr/ men vs 25gr/women). Finally, the majority of the sample (45%) reported no hypoglycemic episode, 17% experienced 1 episode and 21% experienced 3 hypoglycemic episodes in the last 3 months. Severe hypoglycemia that needed to be transferred to the hospital stated that experienced only 4%. CONCLUSIONS: The presence of fiber in the diet of people with DM may contribute to a better glycemic control but as it turned out by this study does not appear to be associated with the occurrence of hypoglycemia. In contrast, it may appear that the MD can be positively associated with hypoglycemic episodes as well as nocturnal hypoglycemic events, but due to statistically marginal and very low correlations between them we can not draw safe conclusions.
Advisor name: Καζάκος, Κυριάκος
Examining committee: Καυκιά, Θεοδώρα
Τσαλογλίδου, Αρετή
Publishing department/division: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας - Τμήμα Νοσηλευτικής
Publishing institution: teithe
Number of pages: 118 σ.
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Διατριβές

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΜΕΤΑΞΕΝΙΑ ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ- ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΠΑΕ.pdf1.41 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15402
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.