Πιστοποιήσεις και κατατάξεις ξενοδοχείων (Bachelor thesis)

Αδαμίδου, Μαρία


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΑδαμίδου, Μαρίαel
dc.date.accessioned2022-09-13T10:58:22Z-
dc.date.available2022-09-13T10:58:22Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15322-
dc.descriptionΠτυχιακή εργασία - Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης - Τμήμα διοίκησης οργανισμών μάρκετινγκ και τουρισμού, α.α 7581 , 2016el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectΞενοδοχείαel
dc.subjectΠιστοποίησηel
dc.subjectΚατάταξηel
dc.subjectΕθνικό Σύστημα Διαπίστευσηςel
dc.subjectΤουρισμόςel
dc.subjectΕλλάδαel
dc.subjectHotelsen
dc.subjectCertificationen
dc.subjectClassificationen
dc.subjectNational Accreditation Systemen
dc.subjectTourismen
dc.subjectGreeceen
dc.subjectΕ.ΣΥ.Δel
dc.titleΠιστοποιήσεις και κατατάξεις ξενοδοχείωνel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.secondaryTitleThe certification and classification of hotelsen
heal.generalDescriptionΠτυχιακή εργασίαel
heal.classificationΕθνικό Σύστημα Διαπίστευσηςel
heal.classificationNational Accreditation Systemen
heal.classificationΒιομηχανία φιλοξενίας -- Πιστοποίησηel
heal.classificationHospitality industry -- Certificationen
heal.classificationΤουρισμός -- Ελλάδαel
heal.classificationTourism -- Greeceen
heal.identifier.secondaryα.α 7581-
heal.languageel-
heal.accessaccount-
heal.recordProviderΣχολή οικονομίας και διοίκησης / Τμήμα διοίκησης οργανισμών μάρκετινγκ και τουρισμούel
heal.publicationDate2016-03-31-
heal.bibliographicCitationΑδαμίδου, Μ. (2016). Πιστοποιήσεις και κατατάξεις ξενοδοχείων. Θεσσαλονίκη: Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.el
heal.abstractΗ εργασία αυτή ξεκινάει με την εισαγωγή η οποία επιτρέπει στον αναγνώστη να μπει στο θέμα που πραγματευόμαστε και να τον ενημερώσει για το τι προκείται να διαβάσει παρακάτω. Ξεκινάει με μία μικρή ιστορική αναδρομή του τουρισμού σαν φαινόμενο και συνεχίζει με την ανάλυση του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος, καθώς δίνεται η ανάλυση SWAT με βάση αυτό, ενώ γίνεται αναφορά και στην τουριστική στρατηγική που ακολουθείται στην Ελλάδα. Έπειτα εισαγόμαστε στο κυρίως θέμα της εργασίας όπου αναλύουμε, τι είναι οι κατατάξεις των ξενοδοχειακών μονάδων και των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, πως γίνεται ο διαχωρισμός σε αστέρια και σε κλειδιά αντίστοιχα, ποιοι είναι οι νόμοι και οι διατάξεις που διέπουν την κατάταξη που πρέπει να ακολουθηθούν από της ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καθώς και για ποιο λόγο είναι απαραίτητες. Εμβαθύνουμε στο τι είναι οι πιστοποίησες περιβαλλοντικού χαρακτήρα, πως μια ξενοδοχειακή μονάδα μπορεί να αποκτήσει μία μέσα από τα στάδια προετοιμασίας της, ποια είναι τα στάδια προετοιμασίας, τι προσφέρει μια τέτοια πιστοποίηση καθώς αναλύουμε και ένα σημαντικό αριθμό αυτών των πιστοποιήσεων όπως είναι το ISO, Greenkey, Travelife ,Ecolebel, ενώ γίνεται αναφορά και στον ΕΣΥΔ που είναι ο ελληνικός φορέας διαπίστευσης υπηρεσιών πιστοποίησης. Πριν την εκτενή ανάλυση των περιβαλλοντικών πιστοποιήσεων γίνεται και μια ιστορική αναδρομή στην πράσινη επιχειρηματικότητα, πως ξεκίνησε και γιατί, από ποιες φάσες πέρασε και πως εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου. Στο πρώτο κεφάλαιο ασχολούμαστε αποκλειστικά με τις κατατάξεις και τις πιστοποίησες των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αναλύοντάς τις μια προς μια δίνοντας έτσι μια σαφή εικόνα του τι είναι και πως λειτουργούν. Στο δεύτερο κεφάλαιο κάνουμε μια πρωτογενής ποιοτική έρευνα με τη μορφή ερωτηματολογίου. Το δείγμα μας αφορά 50 ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα που είτε ανήκουν σε κάποια αλυσίδα είτε λειτουργούν μεμονωμένα, κατηγορίας από 3 έως 5 αστέρων. Στόχος της έρευνας αυτής είναι να δούμε ποιες πιστοποιήσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα γνωρίζουν, κατά πόσο θεωρούν ότι οι πρακτικές που ακολουθούν βοηθούν στην πράσινη ανάπτυξη, αν θεωρούν ότι η πιστοποίηση της ξενοδοχειακής τους μονάδας μπορεί να ωφελήσει τις πώλησες τους, αν η διαδικασία της κατάταξης μπορεί να υποκαταστήσει την πιστοποίηση και τέλος ποιο είναι οι λόγοι που δεν ενδιαφέρονται να εναρμονίσουν την επιχείρηση τους στις παραμέτρους των πιστοποιήσεων. Έπειτα δίνονται τα αποτελέσματα τις έρευνας μέσα από πίνακες και γραφήματα ενώ παράλληλα σχολιάζονται. Στο 3ο και τελευταίο κεφάλαιο παρατίθενται τα συμπεράσματα ολόκληρης της εργασίας σε συνδυασμό με τα συμπεράσματα της έρευνας.el
heal.abstract  This paper begins with an introduction that allows the reader to acquaint himself with the issue analyzed below. The introduction begins with a short historical overview of tourism as a phenomenon and carries on with an analysis of the Greek touristic product. In tandem, there is a SWAT analysis based on that and an extended reference to the touristic strategy followed in Greece. Later on we delve into the main part of the paper where we analyze what the various classifications of Hotel units and rented apartments stand for, how they are categorized in stars and keys respectively, which laws and ordinances a Hotel business has to adhere to concerning classification and the reasons why these laws and ordinances are necessary. We also delve deeper into what environmental certifications are, the ways a Hotel unit can acquire one, we describe the stages of preparation and the benefits of such a certification and we present a significant number of certifications, namely ISO, Greenkey, Travelife, Ecolabel while at the same time we make a reference to ΕΣΥΔ, the Greek Environmental Certification Agency. Before the extensive reference to the Environmental Certifications we attempt a historical overview of Green Business and more specifically we explain how and why it came to be, what stages it went through and the way it evolved in time. In the first chapter we deal exclusively with the classifications and certifications of Hotel businesses covering them one by one and giving the reader a clear idea of what they are and how they operate. In the second chapter we conduct a qualitative survey by means of a questionnaire. Our survey focused on a sample of 50 Hotel units in Greece that were either part of a specific chain or operated individually and were classed from 3 to 5 stars. The aim of the specific survey was to test their knowledge on Environmental Specifications and enquire whether they deem that their practices help with Green Development, if they believe that the certification of their Hotel can benefit them with regard to sales, if the classification procedure can substitute certification and finally, which the reasons are, if any, behind their lack of interest in the compliance of their business with the certification parameters. Furthermore, we present our survey findings via graphs and tables along with comments. In the 3rd and last chapter we cite the conclusions of the whole paper combined with those of the survey.en
heal.advisorNameΑβδημιώτης, Σπυρίδωνel
heal.committeeMemberNameΑβδημιώτης, Σπυρίδωνel
heal.academicPublisherΣχολή οικονομίας και διοίκησης / Τμήμα διοίκησης οργανισμών μάρκετινγκ και τουρισμούel
heal.academicPublisherIDihu-
heal.numberOfPages89-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
Appears in Collections:(πρωην) Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15322
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.