Θρεπτική αξιολόγηση και συσχέτιση με το βιοχημικό προφίλ (Bachelor thesis)

Χατζημάρκου, Ανδριανή


Purpose: An individual's nutritional status shows the extent to which the body's nutritional needs have been met. Nutrient intake is dependent on food intake, which is influenced by the lifestyle and the upbringing of the individual, as well as pathological conditions. The aim of the present study is the nutritional evaluation of healthy adults and their correlation with their biochemical profile, using anthropometric and biochemical markers, as well as using a recording questionnaire. Material-Methods: 45 healthy adults (37 women, 8 females) aged 22 to 62 (mean age 43.6 years) were studied. Anthropometric, biochemical measurements and assessment of dietary intake were performed by revoking a 24-hour dietary history for 3 days. The results are compared with the international recommended DRI's recruitment. Results: The sample participated in the study did not adequately cover its nutritional needs, with variations in the results by gender, age group, body mass index and blood group. Also, correlations were observed between nutrients and biochemical markers, as well as individual nutrients with body mass index and blood groups. Conclusions: The sample exhibited to a large extent excess body weight, high fat and sodium consumption and low consumption in many vitamins and minerals. The nutritional, anthropometric and biochemical factors studied were related, highlighting the importance of nutritional assessment in the general population
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
Subject classification: Nutrition--Evaluation
Διατροφή--Αξιολόγηση
Keywords: θρέψη;θρεπτικά συστατικά;πρόσληψη τροφής;ενήλικες;θρεπτική αξιολόγηση;βιοχημικό προφίλ;διατροφή;nutrition;nutrients;food intake;adults;nutritional evaluation;biochemical profile;diet;ανθρώπινος οργανισμός;human body
Description: Πτυχιακή εργασία – Σχολή Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής – Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας,2018 α.α 9493
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15248
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: Πτυχιακή εργασία
Subject classification: Nutrition--Evaluation
Διατροφή--Αξιολόγηση
Submission Date: 2022-09-05T18:31:29Z
Item language: el
Item access scheme: free
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
Publication date: 2018-03-08
Bibliographic citation: Χατζημάρκου Α. (2018). Θρεπτική αξιολόγηση και συσχέτιση με το βιοχημικό προφίλ (Πτυχιακή εργασία).Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Abstract: Σκοπός: Η κατάσταση θρέψης ενός ατόμου δείχνει το βαθμό στον οποίο έχουν καλυφθεί οι ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά. Η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών εξαρτάται από την πρόσληψη τροφής, η οποία επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής και την ανατροφή του ατόμου, αλλά και παθολογικές καταστάσεις. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η θρεπτική αξιολόγηση υγιών ενηλίκων και η συσχέτιση αυτής με το βιοχημικό προφίλ τους, με τη χρήση ανθρωπομετρικών και βιοχημικών δεικτών, καθώς και με τη χρήση ερωτηματολογίου καταγραφής. Υλικό-Μέθοδοι: Μελετήθηκαν 45 υγιείς ενήλικες (37άνδρες, 8 γυναίκες), ηλικίας από 22 έως 62 ετών (μ.ο. ηλικίας 43,6 έτη). Πραγματοποιήθηκαν ανθρωπομετρικές, βιοχημικές μετρήσεις και εκτίμηση της διατροφικής πρόσληψης μέσω ανάκλησης 24ώρου διαιτολογικού ιστορικού για 3 ημέρες. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται με τις διεθνείς συνιστώμενες προσλήψεις DRI’s. Αποτελέσματα: Το δείγμα που συμμετείχε στη μελέτη δεν κάλυψε επαρκώς τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά, ενώ παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις στα αποτελέσματα ανάλογα με το φύλο, την ηλικιακή ομάδα, τον δείκτη μάζας σώματος και την ομάδα αίματος. Επίσης, παρατηρήθηκαν συσχετίσεις μεταξύ των θρεπτικών συστατικών και των βιοχημικών δεικτών, αλλά και μεμονωμένων θρεπτικών συστατικών με τον δείκτη μάζας σώματος και τις ομάδες αίματος. Συμπεράσματα: Το δείγμα παρουσίασε σε μεγάλο βαθμό υπερβάλλον σωματικό βάρος, υψηλή κατανάλωση λίπους και νατρίου και χαμηλή κατανάλωση σε πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Οι διατροφικοί, ανθρωπομετρικοί και βιοχημικοί παράγοντες που μελετήθηκαν σχετίζονταν μεταξύ τους, αναδεικνύοντας τη σημασία της θρεπτικής αξιολόγησης στον γενικό πληθυσμό.
Purpose: An individual's nutritional status shows the extent to which the body's nutritional needs have been met. Nutrient intake is dependent on food intake, which is influenced by the lifestyle and the upbringing of the individual, as well as pathological conditions. The aim of the present study is the nutritional evaluation of healthy adults and their correlation with their biochemical profile, using anthropometric and biochemical markers, as well as using a recording questionnaire. Material-Methods: 45 healthy adults (37 women, 8 females) aged 22 to 62 (mean age 43.6 years) were studied. Anthropometric, biochemical measurements and assessment of dietary intake were performed by revoking a 24-hour dietary history for 3 days. The results are compared with the international recommended DRI's recruitment. Results: The sample participated in the study did not adequately cover its nutritional needs, with variations in the results by gender, age group, body mass index and blood group. Also, correlations were observed between nutrients and biochemical markers, as well as individual nutrients with body mass index and blood groups. Conclusions: The sample exhibited to a large extent excess body weight, high fat and sodium consumption and low consumption in many vitamins and minerals. The nutritional, anthropometric and biochemical factors studied were related, highlighting the importance of nutritional assessment in the general population
Advisor name: Πρίτσα, Αγαθή
Examining committee: Πρίτσα, Αγαθή
Publishing department/division: Σχολή Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
Publishing institution: teithe
Number of pages: 85 σ.
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Hatzimarkou.pdf1.98 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15248
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.